Foto: Shutterstock

”Hon var otrogen, nu ska de resa tillsammans”

Om ens sambo varit otrogen med en kollega – måste man acceptera att hon sen ska åka på en nöjesresa med kollegerna (och där vänsterprasslet också ska följa med)? amelias relationscoach ger råd i en sårig och svår situation. 

Fråga: Min sambo sedan många år har haft en affär med en arbetskamrat. Trots att det hela är ofattbart smärtsamt för mig har jag beslutat mig för att förlåta och försöka gå vidare tillsam- mans. Så fick jag veta att hon bokat en skidresa tillsammans med fyra arbetskamrater, varav en är den hon varit otrogen med. Tanken på dem två i en stuga gör ont i mig, och lika jobbigt är det att hon gett sig in i något så känsligt utan att ens diskutera saken med mig. Jag känner mig trampad på, att hon inte respekterar mina känslor. Hennes argument är att de träffas varje dag på jobbet, att de rimligtvis måste kunna fortsätta umgås som de vänner de var före relationen och att min inställning tyder på att jag inte litar på henne. Var ska jag dra gränsen? /BA

Bengt: Kanske kan du inget göra

Att hon bokat in sig på den här resan utan att fråga dig är okänsligt, milt uttryckt, och jag förstår att du känner dig trampad på. (Fanns det aldrig ens på kartan att du hade kunnat vilja följa med?) Det är ett beteende som lätt väcker misstankar om att hon inte fattat, eller velat fatta, vad hon har gjort mot dig.

 Men med detta sagt vill jag att du prövar en annan tanke, nämligen att om det nu skulle vara så att din sambo har känslor för sitt gamla vänsterprassel så finns det ingenting du kan göra åt saken. Du kan vaka som en hök över henne, smygläsa hennes mejl och sms. Men ingenting hjälper. Det skulle bara leda till en ökad försiktighet från hennes sida. 

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Du måste lita på att hon är kvar med dig för att hon vill det. Och om hon inte vill det finns det – återigen – ingenting du kan göra åt saken. Det här är en insikt som skulle kunna ge dig en större frihet i förhållande till henne. Då skulle du kanske rentav kunna rycka på axlarna och säga: Okej, åk på din skidsemester. Jag tycker att du har skött det här väldigt illa, och förväntar mig att du inte gör om det. Men jag litar på att du klarar av det här. Om du säger så visar du henne ett stort förtroende. Då ska det mycket till för att hon ska missbruka det.

LÄS MER: ”Min man har blivit kär i en kvinna på jobbet”
LÄS MER: ”Min särbo är otrogen på nätet”