Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Nu, när vi bådar jobbar hemma, märker jag att vi faktiskt inte gillar varandra längre”, skriver Månkan i ett brev till Bengt.”Nu, när vi bådar jobbar hemma, märker jag att vi faktiskt inte gillar varandra längre”, skriver Månkan i ett brev till Bengt.”Nu, när vi bådar jobbar hemma, märker jag att vi faktiskt inte gillar varandra längre”, skriver Månkan i ett brev till Bengt.
”Nu, när vi bådar jobbar hemma, märker jag att vi faktiskt inte gillar varandra längre”, skriver Månkan i ett brev till Bengt. Foto: Shutterstock

”Hjälp, vi var lyckligt gifta... före corona”

Irritation och onödiga bråk. Ja, det är verkligheten för många par som jobbar hemifrån tillsammans under corona. För amelias läsare Månkan har det gått så långt att hon funderar på skilsmässa. Bengt Ohlsson ger råd. 

Fråga: Min man och jag har varit gifta i tolv år, har tre barn och en stabil relation. Vi är kompisar snarare än älskande par, men det funkar bra och vi har roligt ihop. Åtminstone var det så innan coronakrisen. Nu, när vi bådar jobbar hemma, märker jag att vi faktiskt inte gillar varandra längre. Jag är så irriterad på honom att det känns som att jag ska börja gråta flera gånger om dagen, och han orkar inte vara trevlig längre utan bara fräser. Vi tjafsar om tvätten, disken och maten. Vi blev så osams om ett korsord att vi skrek åt varandra. Det känns som att vara inlåst med en främling som man idiotiskt nog skaffat barn med. Ska vi vänta ut det här, eller bryta upp? /Månkan

Svar: Sverige är fullt av besvikna par

Att fatta stora, livsavgörande beslut när man befinner sig en extrem situation är ingen lyckad idé. Det finns massor av skäl till att känna sig irritabel när vardagen bryts, båda går hemma och barnen kanske är hemma från skolan. 

Och att vardagen har brutits beror ju inte på vad som helst, utan på att hela världen härjas av ett virus som ingen vet särskilt mycket om. Så innanför hemmets väggar trängs mycket oro, kanske rentav dödsångest, och ni har inte bara er egen oro att hantera – vilket kan vara svårt nog – utan även barnens. 

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla din fråga till fraga.bengt@amelia.se

Dessutom har vi nog alla lite till mans och kvinns höga förväntningar på oss själva, och har föreställt oss hur vi skulle reagera i en krissituation. Kanske har vi trott att vi skulle växa med uppgiften och visa oss från våra mest storsinta och hjältemodiga sidor. 

Sådana förväntningar kan få vem som helst att krokna och känna sig som en usel människa. Ni hade knappast trott att ni i ett skarpt läge skulle bli småsinta och börja gorma åt varandra över ett korsord. Men jag kan lova dig att ni inte är ensamma om det, utan att Sverige just nu är fullt av par som är besvikna på sig själva och på varandra. 

Det är mycket möjligt att ni borde gå skilda vägar. Men det här är inte rätt läge att fatta ett sådant beslut. Om ni härdar ut den här svåra tiden kanske ni rentav upptäcker att ert äktenskap har stärkts av det. 

LÄS OCKSÅ: Vår relation är inte rolig längre ... | Bengt svarar

LÄS OCKSÅ: Skildes för hans skull - nu har all magi försvunnit