Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Olivia stör sig på pojkvännens tre barn och är ”en hårsmån” från att göra slut.
Olivia stör sig på pojkvännens tre barn och är ”en hårsmån” från att göra slut.
Olivia stör sig på pojkvännens tre barn och är ”en hårsmån” från att göra slut.
Olivia stör sig på pojkvännens tre barn och är ”en hårsmån” från att göra slut. Foto: iStock

Hjälp! Bonusbarnen är ingen bonus (de är bara jobbiga)

Olivia tycker inte om sin pojkväns barn och funderar på att göra slut. amelias relationscoach, Bengt Ohlsson, svarar att hon faktiskt borde avsluta relationen. ”Det finns något avgörande som du inte begripit”, skriver han.

Fråga: Det här med begreppet ”bonusbarn” – för mig är det ingen bonus att min stora kärlek har tre barn som ska bo hos oss varannan helg i ett decennium framöver. De gillar inte mig och jag gillar inte dem, min pojkvän hinner inte med allt och det blir svindyrt att gå ut och äta. Jag är en hårsmån från att göra slut på grund av hans (jobbiga) barn. Vad tycker du? /Olivia

Bengt Ohlsson svarar: Det är du som är barnslig

Ingen har tvingat dig att använda uttrycket ”bonusbarn”. Jag håller med dig om att det är irriterande klämkäckt. ”Bonus” betyder enligt ordlistan ”extra tilldelning av pengar etc. utöver det normalt gällande eller avtalade”. Alltså något som bara är av godo. Men barn som inte är ens egna är, som du redan märkt, inte bara av godo.

Ibland är de en pest och en börda. Det gäller för övrigt biologiska barn också. Och föräldrar. Syskon och vänner. Ja, alla relationer du kan tänka dig.

VILL DU STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Du säger att du är en hårsmån från att göra slut ”på grund av hans (jobbiga) barn”. Jag tycker att du ska göra slag i saken och avsluta relationen snarast möjligt, eftersom det finns något avgörande som du inte begripit: Om er relation ska fungera krävs det hårt arbete från er allihop.

Du skulle till exempel behöva formulera vad det är som gör barnen så ”jobbiga” – förutom att de är barn alltså, vilket de knappast kan rå för – och ta upp saken med din stora kärlek och resonera om vad ni kan göra åt det. Och då får du vara öppen för att det finns sidor hos dig som är nog så jobbiga, och som du behöver åtgärda.

Du kan vara övertygad om att hans barn märker hur illa du tycker om dem

Du verkar förvänta dig att allt ska falla på plats av sig självt, vilket är en omogen inställning. Det låter med andra ord som om din stora kärlek har fått ytterligare ett barn på halsen – du – i stället för en vuxen kvinna att bära bördorna med.

Du kan vara övertygad om att hans barn märker hur illa du tycker om dem, och att de därför ställer sig den berättigade frågan: Vad har du här att göra?

När jag pratar om ”hårt arbete” syftar jag på promenader, samtal, lekar, ja, att du aktivt visar att du är intresserad av barnen, och att du i ord och handling visar att jag tänker stanna här, oavsett vad ni tycker, och jag har gett mig fan på att det här ska fungera och kommer inte att ge mig förrän det gör det.

Om du kavlar upp ärmarna och gör ditt jobb, då lovar jag att du kommer att få se en förändring. Men först då.

LÄS OCKSÅ: Jag fick en halvsyster som jag inte vill ha – måste jag ha kontakt? 

ANNONS: Nu kan du läsa alla nummer av amelia i magasinappen ARCY