Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Signaturen ”Frida” tvivlar på sitt förhållande efter en jobbig jul.Signaturen ”Frida” tvivlar på sitt förhållande efter en jobbig jul.Signaturen ”Frida” tvivlar på sitt förhållande efter en jobbig jul.
Signaturen ”Frida” tvivlar på sitt förhållande efter en jobbig jul.

”Vi har bråkat hela julen – när är det dags att bryta upp?”

Efter ännu en jul full av bråk undrar signaturen ”Frida” om det är dags att bryta upp ur förhållandet. 

Men hur vet man det, egentligen? 

amelias relationscoach Bengt Ohlsson svarar. 

Fråga: Min sambo och jag bråkade hela julen. Det var vi, våra nästan vuxna barn och en granne. Tjafset började efter den sena jullunchen, då min (som vanligt berusade) sambo ville titta på tv medan jag och barnen ville spela spel. Då tyckte han att vi störde och vi tyckte han var tråkig. Sedan eskalerade det. Grannen gick snart hem. Barnen gick hem till en kompis, på julafton! Och plötsligt kände jag att det har hänt för många gånger. Är det så här livet ska vara? Är det någon mening med att kämpa på när inte ens julen kan vara trevlig? Vi bråkade i två dagar. Sedan bad han om ursäkt. Jag undrar om jag ska ge honom ett år till. Eller bryta upp. Hur vet man? 

/Frida

Bengt svarar: Det känns i hela kroppen

Utifrån ditt brev är det svårt att avgöra om din och sambons konflikter är koncentrerade till julhelgen, eller om det är på samma sätt året runt. Ni är hur som helst inte ensamma om att hamna i luven på varandra under julen. Då möts många olika viljor, önskemål och traditioner, och det är lätt hänt att det uppstår kollisioner. 

Man stannar så länge som man hoppas kunna åstadkomma en förändring.

Det kan vara mödan värt att i god tid prata igenom hur man vill ha det under julen, och resonera sig fram till ett firande som alla är nöjda med. Och då får alla vara beredda på att kompromissa. När helgen väl brakar över er är det för sent. I synnerhet om somliga redan har hunnit börja tulla på glöggen... 

Har du en fråga till Bengt Ohlsson?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Din fråga om hur man ska veta när det är dags att bryta upp handlar om något betydligt större. I allmänhet stannar man så länge man hoppas kunna åstadkomma en förändring. När allt hopp är ute, eller man inte orkar kämpa mer, då vet man. Det känns i hela kroppen.

När allt hopp är ute, eller man inte orkar kämpa mer, då vet man.

Efteråt, när beslutet väl är fattat, kan man undra varför man inte bröt upp tidigare. Men då befinner man sig i ett nytt tillstånd, och har svårt att begripa hur man tänkte och kände i det förra tillståndet, då man fortfarande hade hoppet och orken kvar. 

LÄS MER: ”Jag har inte sett min fru naken på sju år” 

LÄS MER: ”Min hemliga älskare dog – jag kan inte sörja öppet”