Foto: courtneyk / E+

Fråga Bengt: Ska jag gå på pappas minnesstund?

Mira har inte träffat sin adoptivfamilj på 15 år. Nu har pappan dött och hon undrar om hon ska gå på minnesstunden – eller blir det bara fel? Relationscoachen Bengt Ohlsson svarar.

Fråga: Jag har inte haft kontakt med min adoptivfamilj på 15 år. Jag letade i vuxen ålder rätt på min biologiska mamma, som adopterade bort mig på grund av drogmissbruk men numera är ren. Samtidigt gled jag längre från min adoptivfamilj och mina syskon där, för jag kände aldrig att jag passade in. Till slut upphörde all kontakt. Nu har min adoptivfar dött och begravts, och familjen ska ha en minnesstund hemma. De har bjudit mig. Men jag vet inte om jag ska gå. Han var den bästa av dem, jag önskar att vi hållit kontakten. Men att komma dit nu, när han inte längre lever... Hur ska jag göra? /Mira

Svar: Det är en utsträckt hand

Risken finns att du kommer att ångra dig om du inte går. Livet är fullt av uppbrott och avsked, men döden är det mest definitiva avskedet av dem alla. Precis som du återupptog kontakten med din biologiska mamma finns fortfarande möjligheten att knyta an till din adoptivfamilj. 

Mycket hinner hända på femton år, både med dig och med din adoptivfamilj. Och även om minnesstunden inte leder till någon fortsatt kontakt kan det vara välgörande för dig att ta avsked av din adoptivpappa. 

Det låter som om det finns ett stråk av skuldkänslor hos dig för att ni tappade kontakten. Men deras inbjudan är som en utsträckt hand. Är du säker på att du inte vill ta den?

LÄS OCKSÅ: Rachel ”Yoga Girl” Brathen  om livet efter utbrändheten  

LÄS OCKSÅ: ”Kissie”: Jag har aldrig varit bra på att prata om känslor 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + strandväska, necessär & hårvård för 199 kr. Köp nu!