Foto: Getty Images

Fråga Bengt: ”Min sambo tror att corona är en bluff”

Sambon tror på konspirationsteorier och hävdar att corona är en bluff. Hans flickvän når inte längre fram med rationella argument. amelias relationscoach Bengt Ohlsson svarar.

Fråga: Min sambo har gått med i flera grupper som ifrågasätter allt som har med corona att göra. Till exempel tror de att viruset inte är så farligt utan bara en dimridå för att dölja högt uppsatta personers onda politiska avsikter, inte bara i Sverige utan globalt. Och/eller att läkemedelsindustrin sprider smittan för att tjäna pengar. Och/eller att viruset tillverkades i ett labb i Kina. Teorierna går inte ihop men han är som besatt, sitter uppe på nätterna och chattar med likasinnade. När jag ifrågasätter det säger han att jag är naiv och lättlurad. Snälla, hjälp. /Realisten

Bengt svarar: Han är rädd för döden

Alla har sina sätt att hantera coronan. Somliga slår dövörat till och lever på som vanligt, andra sitter som besatta och gräver ner sig i konspirationsteorier eller följer slaviskt Tegnells alla presskonferenser och trycker i sig statistik, och sen finns som bekant en försvarlig skara som kommer med tvärsäkra och koleriska påståenden om hur myndigheterna BORDE göra, för att inte tala om hur de borde ha gjort för X antal månader sen… 

Allt handlar givetvis om en förlamande skräck inför ett virus som vi aldrig har hemsökts av tidigare, och ett sjukdomsförlopp som är nytt och okänt för oss. Man kan bli vettskrämd för mindre. 

Mitt förslag? Ge upp alla försök att nå honom med rationella argument.

Människor som gått förlorade i konspirationsteorier är tyvärr svåra att nå, för ju mer man försöker argumentera med dem, desto mer energi förser man dem med. Din sambo VILL att du ska försöka plocka sönder hans teorier, för då har han något nytt att chatta med sina foliehattsvänner om. 

Så mitt förslag är: ge upp alla försök att nå honom med rationella argument. Han är rädd för att dö, helt enkelt. Och det är vi alla. I den skräcken skulle du kunna möta honom, lugnt och sorgset. Prata med honom om döden. De dårfinkiga teorierna får du bara försöka ignorera. 

LÄS OCKSÅ: Är det corona, förkylning, pollenallergi eller influensa? Så skiljer sig symptomen