Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bengt Ohlsson ger råd till en amelialäsare som känner att hon inte längre har något gemensamt med sina vänner från tonåren. Obs! Genrebild.
Bengt Ohlsson ger råd till en amelialäsare som känner att hon inte längre har något gemensamt med sina vänner från tonåren. Obs! Genrebild.
Bengt Ohlsson ger råd till en amelialäsare som känner att hon inte längre har något gemensamt med sina vänner från tonåren. Obs! Genrebild.
Bengt Ohlsson ger råd till en amelialäsare som känner att hon inte längre har något gemensamt med sina vänner från tonåren. Obs! Genrebild. Foto: iStock

”Cecilia”: Jag vill inte fira min väninna mer

När man inte längre har något gemensamt med vännerna från förr - hur avslutar man vänskapen? amelias relationscoach Bengt Oglsson ger råd.

Fråga: Vi är några kvinnor som hängt ihop sedan högstadiet. Nu känner jag att jag inte har något gemensamt med dem längre. Men varje gång vi fyller jämnt så ska det samlas ihop för presenter och träffas. Hon som ska firas nu har jag inte sett på ett och ett halvt år. Visst kan jag vara med på present, men att träffas bara för att personen fyller år känner jag inte för. Jag vill umgås med folk som ger mig något. Hur säger man sådant till några som jag vet kommer att bli ledsna? /Cecilia

Bengt Ohlsson svarar: ”Du behöver inte bryta” 

Man skulle också kunna vända på steken och säga att just eftersom ni träffas så sällan borde det inte vara särskilt betungande för dig att lägga ditt bidrag till presenten, skåla och småprata en kväll? Och att ni inte har något gemensamt stämmer inte – ni är vittnen till varandras liv, som det så vackert brukar heta. Betyder det här att man är tvungen att hålla fast vid gamla vänner som man tappat intresset för? Absolut inte.

Skulle du kunna putta er vänskap i en ny riktning?

Det låter som om det finns något i vänskapen med dina gamla skolkompisar som har fått något tvingande och kvävande över sig. Men tänk om de känner på samma sätt? Skulle du kunna putta er vänskap i en ny riktning? Introducera nya samtalsämnen, till exempel? Långa vänskaper har sina faser, ibland känns de pliktskyldiga och man har ett behov av att ta avstånd, men det kan också komma stunder när de gamla vännerna blir viktigare än någonsin, och de kan förändras när man minst anar det.

Livet bjuder på många överraskningar, bra och dåliga. Du kanske bara behöver en paus från dina vänner. Det betyder inte att du måste bryta med dem.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS OCKSÅ: ”Helen”, 50: Jag känner mig sviken av vännerna 

LÄS OCKSÅ: Min gränslösa granne gör mig tokig – hur kan jag säga ifrån?