Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Borde jag berätta om min väns otrohet?

En anonym amelialäsare ber relationscoachen Bengt Ohlsson om råd. Hennes bästa vän är otrogen mot sin blivande man. Ska hon berätta för kompisen pojkvän innan bröllopet? 

Fråga: Min bästa vän, som ska gifta sig nästa sommar, är otrogen mot sin fästman. Hon har varit det under en lång tid, men vill fortfarande gifta sig med honom. Jag är den enda som känner till otroheten och har dåligt samvete och ångest över bröllopet.

Jag känner inte hennes fästman tillräckligt väl och har ingen relation till honom, men vad har jag för skyldigheter egentligen? Jag har så klart pratat med min vän om att antingen sluta ligga med andra eller att inte gifta sig, men hon vill fortsätta att göra både och. 

Hon uttrycker ofta att han kommer att lämna henne om han får reda på det. Jag mår dåligt över det här, och vill inte gå på bröllopet då jag känner mig lika otrogen mot honom trots att vi inte har en direkt relation. /Vilsen vän

Bengt Ohlsson svarar: ”Din vän är på väg mot en katastrof” 

Å ena sidan kan man säga att du inte har något ansvar för hennes otrohet. Alla människor är ansvariga för sina egna handlingar. Å andra sidan har hon försatt sig i en ohållbar situation, och valt att låta dig göra henne sällskap. 

Förr eller senare kommer hennes hemlighet att avslöjas, och då kommer hennes man att känna sig lurad inte bara av henne, utan av alla som kände till hemligheten och ändå satt där, i det ena sociala sammanhanget efter det andra, och höll god min och gjorde hennes dubbelspel möjligt. Många som blivit bedragna brukar återkomma till den här förödmjukelsen – att de inte bara blivit lurade av den som de satt all sin tillit till, utan också av alla i hennes närhet. Sådant kan knäcka vem som helst. 

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Å tredje sidan: Du är hennes bästa vän, och hennes hemlighet måste kännas outhärdligt tung att bära ensam. Vem annars skulle hon kunna vända sig till? Du är i din fulla rätt att avstå från att gå på bröllopet, och att undvika att träffa hennes man helt och hållet. Du kan säga till din vän att du känner dig smutsig om du ska behöva sitta under bröllopsmiddagen och låtsas om ingenting. Din vän är på väg mot en katastrof, och det är av ren omtanke du försöker göra henne uppmärksam på det.

LÄS MER: Vågar jag satsa på en 18 år äldre man?

LÄS MER: ”Kan jag be min sambo ta bort foton på döda frun?”