Ann vill förstå varför hennes vän vill bryta vänskapen.
Ann vill förstå varför hennes vän vill bryta vänskapen. Foto: Getty Images

Min vän ”gjorde slut” när hennes tonåring blev full hos mig

Anns goda väns tonåring blev full på en fest ordnad av Anns tonårsbarn – och det krossade vänskapen mellan mammorna. Relationscoach Bengt Ohlsson tycker till.

Fråga: Min väninna och jag har känt varandra i tio år och umgås familjevis. Men i höstas hade våra och deras ungdomar med klasskompisar fest hos oss. Vi föräldrar hade bestämt att ingen alkohol fick förekomma. Alla var överens. Min man och jag gick på middag i kvarteret.

Så fick jag ett samtal om att min väns tonåring var redlöst berusad. Hen hade gett sig ut på stan och blivit aggressiv, varpå vännerna blev rädda och ringde efter ambulans. Den gick till Maria Ungdom där hen blev upphämtad av våra vänner. 

Efteråt ringde övriga föräldrar till oss och alla var överens om att kompisarna hade gjort det rätta. Men den natten sov jag ingenting. Tänkte bara på min väns tonåring och var så orolig. För de svarade varken på mina eller min mans samtal eller mess.

Efter ett par dagar svarade mamman och var kort i tonen. I samtalet nämnde hon två saker: ”Du har ju inga problem då din tonåring alltid är spiknykter” (min tonåring idrottar och är inte intresserad av alkohol) och så sa hon att jag hade överdrivit händelsen och påstod att jag hade kontaktat de andra föräldrarna och berättat. Men det var ju de som ringde oss.  

Jag har i flera månader messat och frågat om vi kan ses och bad henne till slut berätta vad jag har gjort mig skyldig till så att jag kan be om ursäkt. Hennes svar: ”Händelsen har fått mig att omvärdera vår vänskap och jag känner att närheten till dig har gått förlorad. Då jag kände att du inte stod stabil och bekräftade vår familjs svåra stund.”

Jag har svårt att förstå att hon vill bryta vår vänskap på grund av något jag inte är orsak till. Varför vill hon inte prata eller träffa mig? Hon jobbar inom psykiatrin och borde veta bättre än att ”göra slut” i ett sms. Jag känner mig helt knäckt. 

Undrar nu om det finns något som hon inte gillar hos mig? Eller ligger inte felet hos mig och mina nyktra tonåringar? Kommer hon ångra sig? Eller ligger det för mycket prestige i hennes beteende? 

Jag vill verkligen förstå. Jag ser inte vad jag kunde gjort annorlunda och har svårt att släppa det. /Ann

Bengt svarar: Det är hon som drabbas hårdast

Jag förstår att du vill förstå. Det är fullt mänskligt. Men om människorna i vår omgivning inte vill gå oss till mötes finns det inte mycket vi kan göra. 

Det låter som om du har gjort stora ansträngningar för att få en förklaring till din väninnas förändrade beteende, ja att du har kämpat hårdare än de flesta av oss skulle göra. Men hon tycks ha sett en chans att vältra över sin egen skam och sina egna skuldkänslor på någon annan – nämligen dig. 

Hon har sett en chans att vältra över sin egen skam på någon annan – nämligen dig.

Genom att så ivrigt vilja reda ut det här har du gett henne en känsla av makt och överläge, och hon har fått ordentligt med vind i seglen. Men det är hög tid för dig att se situationen med klara och nyktra ögon. 

Det är hennes barn som har ställt till det för sig genom att bryta överenskommelsen om att festen skulle vara alkoholfri. Sådant händer visserligen hela tiden. Det är däremot inte lika vanligt att man ger sig ut på stan och är så pass aggressiv att kompisarna känner sig tvungna att ringa 112. 

Och det är detta som är det centrala. Hade din väninnas barn inte krökat till den där kvällen hade inget av det andra hänt. Hon vill hellre fokusera på detaljer som vem som ringde vem och berättade vad. Men det är ovidkommande. 

Det är hög tid att du ser situationen med klara och nyktra ögon.

Hon tycks antingen inte ge dig några besked alls, eller besked som är motsägelsefulla, som när hon både anklagar dig för att ha överdrivit vad som hände, och för att inte ha bekräftat hennes familjs ”svåra stund”. (Om det var en bagatellartad händelse, varför är det då en ”svår stund”...?) 

Du kan inte tvinga henne att förklara varför hon vill göra slut på er vänskap, och förmodligen kan hon inte ens förklara det för sig själv. Hennes ”strutsbeteende” slår hårdast mot henne, och mot hennes familj. Men det är inte ditt ansvar.

LÄS OCKSÅ:Min bonusson såg mig naken”