Vad ska man göra när ens partner bara vill vara i fred hemma och dricka vin?
Vad ska man göra när ens partner bara vill vara i fred hemma och dricka vin? Foto: Shutterstock

Läsarfrågan: ”Min sambo dricker för mycket och blir arg”

Han dricker för mycket, drar sig undan familjen, blir ofta arg – och försöker få sin sambo att sluta bjuda hem folk. Här är relationscoachen Bengt Ohlssons råd. 

Fråga: Min sambo, som från början var snäll och kärleksfull, har blivit allt svårare att leva med. Han dricker för mycket och blir arg – han fräser åt mig och tål inte ljud, kallar mig ”tjatkärring” och säger att jag ska sköta mig själv och lämna honom i fred. Sedan ber han om ursäkt och är snäll i ett par dagar. Tills jag åter hittar en vinbox bakom soffan. Men det är inte bara det. Han vill inte träffa min familj längre och tycker att vi ska vara ”hemma och mysa” hela tiden och inte umgås med andra. Det betyder att sitta framför tv:n under tystnad och dricka vin. Om jag bjuder hem någon blir han så irriterad att det inte värt besväret. Det känns alltmer klaustrofobiskt. Ändå har jag hopp om att vi ska hitta tillbaka till varandra. Tror du det går? /”Lilla gumman” 

Bengt svarar: Du behöver också hjälp

Inte så länge han fortsätter sin helvetesfärd in i missbruket. Gentemot hans missbruk befinner du dig i ett hopplöst underläge. Missbruket vill ha honom för sig själv. Lite i taget fjärmar det honom från allt han sätter värde på. Karriären, kärleksrelationen, släkten och vännerna, fritidsintressena… bit för bit försvinner, tills missbruket nått sitt mål: när det har kopplat ett totalgrepp om sitt offer. 

Du kan pröva att ställa honom inför ett sista ultimatum: att söka hjälp för sitt drickande, eller också lämnar du honom. Om han då konstrar och obstruerar, försöker vifta bort problemet, börjar yra om hur ”typiskt svensk” du är och hur mycket softare det är ”nere på kontinenten” – missbruket är mycket uppslagsrikt när det gäller att förse sitt offer med argument – då får du ta ditt pick och pack och lämna relationen. Annars drar han med dig ner i eländet. 

Eftersom du inte lyckats avbryta hans helvetesfärd hittills finns en stor risk att du utvecklat ett medberoende. Gå in på vårdguidens sajt och läs vidare om detta. Där berättar till exempel Peter om sitt liv med en alkoholist: 

”En missbrukare ljuger och manipulerar. Det tillhör sjukdomsbilden. Men som anhörig blir man också duktig på detta eftersom man vill hålla en bra fasad utåt. Man är fokuserad på att man kan lösa problemet själv. Därför har man som anhörig svårt att ta emot hjälp.” 

Det är alltså inte bara din sambo som behöver hjälp, utan också du. Vårdguiden kan slussa dig vidare till en anhöriggrupp, där du kan få stöd och råd av människor som befunnit sig där du är.