Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Bittes svärmor döljer inte vad hon känner och konfronterar gärna.
Bittes svärmor döljer inte vad hon känner och konfronterar gärna.
Bittes svärmor döljer inte vad hon känner och konfronterar gärna.
Bittes svärmor döljer inte vad hon känner och konfronterar gärna. Foto: Shutterstock

Svärmor gör mitt liv till ett helvete

Allt var toppen innan jag och min partner förlovade oss och flyttade ihop. Då bröt helvetet löst, skriver läsaren Bitte och får goda råd av amelias relationscoach Bengt Ohlsson. 

Fråga: När min partner flyttade in hos mig och vi förlovade oss bröt helvetet löst. Min svärmor har bestämt sig för att jag inte är något att ha. Ofta konfronterar hon min fästman om saker jag gör, som att jag (enligt henne) köper för många fiskar till mina akvarier. Hon påstår att jag är en djurplågare och blir upprörd när jag förklarar att jag är mån om mina djur. Att jag uppskattar att hon hör av sig, men inte tänker sluta med mina intressen. 

Jag svarar alltid lugnt och vänligt, men förstår inte hur jag ska nå fram till henne. Senast slutade vår sms-diskussion med att hon skrev ”stackars min son” och ”du är inte frisk”. Min pojkvän vill inte ta ställning eftersom han inte tror att det kommer leda till något gott. Det är otroligt jobbigt. Snälla, hjälp. /Bitte

Bengt svarar: Din pojkvän måste bli vuxen

Att din pojkvän inte tar ställning verkar inte heller leda till något gott, eller hur? Det låter som om han har svårt att sätta gränser mot henne, och att det ansvaret i stället har fallit på dig. Vilket måste vara, som du själv beskriver det, ”otroligt jobbigt”. 

Så länge ni låter hennes övertramp och elakheter ta plats i ert liv kommer hon att fortsätta likadant.

Mitt råd är att du i ord och handling visar henne att hon inte har något i ert liv att göra. Och om hon vill ha tillträde till er måste hon börja uppföra sig som folk. 

Så länge ni låter hennes övertramp och elakheter ta plats i ert liv kommer hon att fortsätta likadant, eftersom hon inte tycks känna till något annat sätt. Vilket är beklagligt, men det är inte ditt ansvar. 

Hur skulle du hantera en vän eller kollega som anklagade dig för djurplågeri eller för att inte vara frisk? Det vore inte konstigt om du valde att ignorera en sådan person. Samma förhållningssätt skulle du kunna ha till din svärmor. 

Din pojkvän måste förstå att hans främsta lojalitet numera ligger hos dig.

Din pojkvän backar undan för konflikterna och lämnar dig ensam med dem. Men det är viktigt att han förstår att hans främsta lojalitet numera ligger hos dig, inte hos hans mamma. Annars kommer han aldrig att bli vuxen. 

LÄS OCKSÅ: Bästa ögonkrämen – skönhetsredaktörens favoriter