Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Fråga Bengt: Varför flyttar han inte från rucklet?

Ett särboförhållande som är bra i stort - men där makens boendesituation skapar irritation. Inger vill att han flyttar ifrån det fallfärdiga huset han ärvt av sina föräldrar och är irriterad över att det inte sker. Relationscoachen Bengt Ohlson ger råd.  

Åsa Brolin

Jag gifte mig med en ny man efter att han hade varit min älskare i några år. Innan dess levde jag i ett äktenskap med en alkoholist, mer behöver inte sägas om det. Min nye man och jag lever som gifta särbor i olika städer och det gillar jag, så slipper jag stå vid spisen varje dag. Nu till saken, han bor i ett helt förfallet hus som han ärvt av sina föräldrar. Det mesta är trasigt. Han vill varken flytta därifrån eller fixa oredan. Jag har föreslagit en hyreslägenhet så att han kan bo kvar nära jobbet. Han säger ”Jag ska” men sedan blir inget gjort. Enligt mig handlar det om rädsla för förändring, lättja och bekvämlighet. Hur får jag honom att flytta från rucklet, bort från råttorna? (Ja, det finns råttor.) Hans svåger säger till honom att inte sälja huset. Men det borde rivas, det är i så dåligt skick. Vad ska jag göra? /Inger

Bengt svarar: ”Ni lever båda i det förflutna”

Hur står det till med din egen lättja, bekvämlighet och rädsla för förändring? Du säger att du trivs med ert särboskap eftersom du slipper ”stå vid spisen varje dag”.

När du uttrycker dig på det viset gissar jag att du syftar på hur du hade det i ditt äktenskap. Men är du säker på att det skulle bli likadant om du flyttade ihop med din man? Han tycks leva bland spöken från det förflutna – precis som du.

I ditt fall handlar det om din alkoholiserade exman, i hans fall om hans föräldrar. Det finns något kring dem som han inte kan frigöra sig från, eller som inte kan frigöra sig från honom.

Å ena sidan kan man tycka att du inte har med skicket på hans hus att göra, så länge ni bor isär och du trivs med det. Å andra sidan står det dig fritt att vägra besöka honom – och det har du goda skäl till, om hans hus är så förfallet som du beskriver.

Det skulle kanske få honom att inse allvaret i situationen. I hans läge är det lätt att bli hemmablind och oförmögen att se hur huset ter sig i en utomståendes ögon. Kan du hjälpa honom att komma ur den låsning han tycks ha kring sitt föräldrahem? Sätta ut några råttfällor, eller ringa Anticimex?

Det är svårt att få till en förändring om man pekar ut en lösning med hela handen – som att han ska flytta till en hyreslägenhet – och sedan kräver att bli åtlydd och inte är öppen för kompromisser eller motförslag.

Försök se huset som en symbol för hans relation med sina föräldrar – precis så där förfallet, risigt och råttbitet har de haft det. Kanske kan det väcka ett visst medlidande hos dig, och inte bara förakt. Vilket skulle vara ett stort steg framåt.

Vill du ställa en fråga till Bengt?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS OCKSÅ: Min pojkvän vill inte ha barn – vad ska jag göra? 

LÄS OCKSÅ: Bästa boktipsen för härliga dagar i solen