Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det här med barn skaver ständigt i Lillan, men mannen hon lever med har redan barn och vill absolut inte ha fler.Det här med barn skaver ständigt i Lillan, men mannen hon lever med har redan barn och vill absolut inte ha fler.Det här med barn skaver ständigt i Lillan, men mannen hon lever med har redan barn och vill absolut inte ha fler.
Det här med barn skaver ständigt i Lillan, men mannen hon lever med har redan barn och vill absolut inte ha fler. Foto: iStock

Borde jag lämna min man för att bli mamma?

Lillan vill ha barn men mannen hon lever med har barn sedan innan och vill inte ha fler. Frågan är om hon ska lämna mannen för att förverkliga barndrömmen. Samtalscoachen Åsa Nyvall ger råd. 

Fråga: Det här med barn skaver ständigt i mig

 Jag har länge gått och funderat på detta. Jag lever med en man som redan har två barn, och han vill inte ha fler, säger han. Jag är snart 37 år och känner att det börjar bli sent att ”börja om från början” med en ny man. Vi har det bra, men detta med barn skaver ständigt i mig. Samtidigt ser jag ju hur mycket tid och kraft man behöver för att vara en bra förälder, jag är ju ett slags extramamma redan. En sak som gör mig ledsen är att jag inte tror att han skulle välja mig, om jag satte hårt mot hårt. Hur ska jag göra? Borde jag lämna honom? /Lillan

Samtalscoachen svarar: Vad du än väljer kan du förlora

Det här är en stor och viktig fråga, som kan vara ganska komplex. För det du står inför i dina tankar och dina beslut handlar om att vad du än väljer så finns en risk för att du förlorar något betydelsefullt. Antingen relationen till mannen du älskar eller möjligheten att få bli mamma. Det gör i sin tur att det blir som i ditt fall, att tiden går och tankarna består.

Vill du ställa en fråga om känslor eller relationer?

Åsa Nyvall är samtalscoach för enskilda och par, yoga- och meditationslärare och föreläsare. Hon svarar på läsarfrågor om känslor och relationer. Mejla din fråga till red@topphalsa.se

Det känns som om barnfrågan är väldigt viktig för dig. Kanske till och med viktigare än vad du själv är medveten om. För om det inte var det hade troligtvis skavet inte varit så påtagligt. Min rekommendation är att ta tag i den grundläggande frågeställningen, som handlar om hur viktigt det är för dig att bli mamma. Det är denna insikt som sedan leder dig till nästa steg. Kommer du fram till att det inte är viktigt med ett eget barn så kan du släppa det skavet och känna en frid i din relation. Och oavsett om ni lever ihop resten av livet eller om relationen skulle avslutas så kommer du inte att bära på ånger. 

Annons: Nu kan du läsa alla nummer av amelia i magasinappen ARCY

Om du i stället kommer fram till att det är viktigt för dig behöver du agera på det. Om han inte vill måste du vara beredd på konsekvensen av det och lämna relationen. Det är så klart svårt, men du kommer ändå känna att det är rätt beslut eftersom du bestämt dig för att bli mamma. Väljer du den vägen finns det många olika sätt att utforska vägen till att bli förälder. Min rekommendation är att ta hjälp med att reda ut barnfrågan och få det stöd du behöver.

LÄS OCKSÅ: Älskar han fortfarande sitt ex?

LÄS OCKSÅ: Skildes för hans skull - nu har all magi försvunnit