Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kan man ställa krav på sin pojkvän att han inte får umgås med sitt ex ens när deras gemensamma barn fyller år?Kan man ställa krav på sin pojkvän att han inte får umgås med sitt ex ens när deras gemensamma barn fyller år?Kan man ställa krav på sin pojkvän att han inte får umgås med sitt ex ens när deras gemensamma barn fyller år?
Kan man ställa krav på sin pojkvän att han inte får umgås med sitt ex ens när deras gemensamma barn fyller år? Foto: iStockphoto

Älskar han fortfarande sitt ex?

Hon bär på en ständig oro för att pojkvännen kanske fortfarande är kär i sitt ex och ber amelias relationscoach Bengt Ohlson om råd. ”Att ställa krav leder ända ner i avgrunden”, svarar han och ser bara en hållbar lösning på problemet. 

När jag träffade min pojkvän hade hans ex/mamman till hans barn just flyttat ut. Sedan ångrade hon sig och de försökte på nytt. Efter ett tag träffade hon en ny man och min pojkvän ville dejta mig igen. Vi är nu ett par och hon är sambo med en annan.

Jag har sagt ifrån att jag inte vill att de umgås när barnen fyller år. Ändå har de träffats på barnkalas och druckit kaffe vid barnlämningar en längre tid. Min pojkvän vågade inte berätta det. Jag tror att han har känslor för henne än, och jag har begärt att hennes sambo ska vara med vid lämning av barn och på kalas. Ändå törs jag inte lita på min pojkvän. Detta gnager sönder mig, vad ska jag göra? /Olycklig

Bengt Ohlsson svarar: Fråga honom rakt ut

Ni tycks ha hamnat i en ond cirkel. Eller rättare sagt: ett slags självförsörjande system av misstänksamhet och smusslande. Du litar inte på din pojkvän och ställer krav som han inte kan efterleva. Vilket han inte tycks kunna stå för.

Istället smusslar han, vilket leder till att du litar ännu mindre på honom och ställer ännu hårdare krav, som han ännu mindre kan efterleva, et cetera ända ner i avgrunden.

Det här låter enkelt, men är oerhört svårt

Men så här hårt är det: Om du tror att han fortfarande har ”känslor” för henne – fråga honom. För givetvis har han ”känslor” för henne, eftersom de har bildat familj ihop – något annat vore orimligt.

Frågan är om han har känslor för henne som utgör ett hot mot er relation. Fråga honom. Och utgå sedan ifrån att du får ett ärligt svar. Något annat kan du inte göra. Det här låter enkelt, men är oerhört svårt.

VILL DU STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Det beror på att vi människor har en föreställningsförmåga som kan ställa till det för oss, som för dig när du fantiserar om vad som kan hända om din pojkvän lämnas utan vuxen ”övervakning” när han träffar sitt ex.

Det beror också på att många av oss har dåligt självförtroende, och i stället för att ta itu med det vältrar vi över ansvaret på någon annan. Som du gör, när du intalar dig att om din pojkvän lyckades amputera bort sina känslor för sitt ex, då skulle du bli lugn.

Men det tror jag inte för ett ögonblick på. Det skulle inte dröja länge innan du hittade något annat i hans beteende som ”gnager sönder” dig. Du ser ju själv att det inte hjälper att exets sambo är med under barnkalasen. (Vilket är ett horribelt krav att ställa.)

Inte ens om du låste in din pojkvän i en källarhåla, och han varken träffade sitt ex eller sina barn eller någon annan i hela världen, förutom dig alltså, skulle du bli lugn, eftersom du inte kan kontrollera hans tankar eller känslor.

Du måste helt enkelt våga lita på att han älskar dig, att han valt dig, och att du är värd att älskas och väljas. Det finns ingen annan varaktig lösning.

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill inte ha någon jäkla segelbåt”

LÄS OCKSÅ: Hjälp! Min väninna flörtar med min man