Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: iStockphoto

Ska jag skiljas för min stora kärleks skull?

Det finns ingen attraktion kvar i Hannes äktenskap - och nu har hon tagit upp sin kärlek från förr och har en hemlig relation vid sidan om. Det är lika mänskligt som förödande, svarar relationscoachen Bengt som ber Hanne att ställa några tuffa frågor till sig själv. 

Jag lever med en man sedan tio år tillbaka. Vi har ett tryggt liv, villa, bil, en son på fem år. Han är en fin pappa som sköter allt det praktiska hemma. Vi delar glädjen över vår son men vårt ­äktenskap är dött, det finns ingen attraktion. Jag försörjer oss och det har varit tufft ekonomiskt många gånger.

För något år sedan återupptog jag kontakten med en vän från förr. För många år sedan sårade jag honom och lämnade den relation vi inlett, trots att jag älskade honom. Jag vågade inte satsa på riktigkärlek. Jag har saknat honom i alla år.

När vi sågs öppnade jag mitt hjärta om mitt förhållande, den ekonomiska situationen och så vidare. Vi längtade båda efter varandra och inledde en affär, med löftet att det inte skulle göra livet krångligt för någon av oss (vi har båda småbarn och behöver vara stabila och harmoniska). 

Mina känslor för honom är så starka. Men en skilsmässa skulle innebära att min sons tillvaro krossades och vi skulle få det tufft ekonomiskt. Det känns som om mina förutsättningar tvingar mig att vara pragmatisk på ett sätt som den andra mannen har svårt att förstå. ”Det är väl bara att hyra en andrahandsetta”, säger han. Jag vet att livet är kort. Men trots att mitt äktenskap är dött så skulle jag inte skilt mig om det inte vore för den stora kärleken till den andra mannen. Vad ska jag göra? /Hanne 

Bengt svarar: Tala ut med din man

Problemet med att inleda en relation vid sidan om sitt äktenskap är att man då kan skjuta upp vissa svåra diskussioner och beslut. Vilket är lika mänskligt som förödande. 

Du beskriver ditt äktenskap som ”dött”, men det låter som om det snarare är ”den andra mannens” beskrivning än din egen. Du säger ju också att du inte skulle ha skilt dig om det inte vore för honom. 

Genom att återuppta kontakten med din vän från förr har du sluppit konfrontera din man med sådant som du verkar missnöjd med, som att du fått bära försörjningsbördan. Du har också sluppit ta itu med den svåra – och ibland hopplösa – uppgiften att väcka liv i den attraktion som gissningsvis har funnits mellan dig och din man. Så länge du har två relationer i luften samtidigt blir det svårt för dig att se på någon av dem med nyktra ögon. 

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla din fråga till fraga.bengt@amelia.se

Lyckan du upplever med ”den andra mannen” står i kontrast till gråheten i ditt äktenskap. Hur mycket lycka som skulle återstå om du inte hade ditt grå äktenskap att jämföra den med är omöjligt för dig att avgöra. Och i andra änden: Hur grått ditt äktenskap skulle te sig om du inte hade lyckan med ”den andra mannen” att jämföra det med är precis lika omöjligt. 

Det är av den här anledningen man brukar rekommendera människor att avsluta sin gamla relation innan de inleder en ny. Men det är ju lätt att säga. Om det kan vara någon tröst för dig är du långt ifrån ensam. Många gör som du, och upptäcker att gråheten i äktenskapet blir så mycket lättare att stå ut med om de får ”tanka” lycka i sitt väns­terprassel med jämna mellanrum. 

För varje dag du baxar din hemlighet vidare, desto mer sviken kommer din man att känna sig när din hemlighet spricker.

Men lättnaden är kortvarig. Det dröjer inte länge innan det börjar trassla till sig. Mitt råd till dig är att berätta för din man om din kärleksrelation, och varför du har inlett den. Det kommer att bli en pärs för er båda, och också för er son, men det kommer att bli än värre för er alla tre ju längre du tyngs av din hemlighet. 

För varje dag du baxar den vidare, desto mer sviken kommer din man att känna sig när din hemlighet spricker. Och det gör den garanterat, på ett eller annat sätt. Kanske kommer ni att behöva hjälp av en familjeterapeut för att börja nysta i hur ni hamnat där ni hamnat, och hur ni ska ta er vidare, tillsammans eller på skilda håll.

LÄS OCKSÅ: ”Hjälp! Jag smygdejtar andra killar”