Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Carina Berg vill byta tabut genom att själv berätta så öppet som möjligt om sin väg till att bli gravid.
Carina Berg vill byta tabut genom att själv berätta så öppet som möjligt om sin väg till att bli gravid.
Carina Berg vill byta tabut genom att själv berätta så öppet som möjligt om sin väg till att bli gravid.
KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN/INSTAGRAM @erik_berg
KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN/INSTAGRAM @erik_berg
KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN/INSTAGRAM @erik_berg
1 AV 2
Carina Berg vill byta tabut genom att själv berätta så öppet som möjligt om sin väg till att bli gravid.
Foto: KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN/INSTAGRAM @erik_berg
2 AV 2
KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN/INSTAGRAM @erik_berg

”Fem IVF-försök, fyra missfall och tusen tårar”

Ofrivillig barnlöshet är något som många kämpar med – men som få pratar om. Carina Berg och hennes man Erik fick själv gå igenom ”fem IVF-försök, fyra missfall och tusen tårar” för att få sin son Otto. Nu vill hon bryta tabut kring svårigheterna att bli gravid genom att lämna dörren vidöppen till sin egen historia.

– Jag vill få bort känslan av att man är ensammast i världen.

En blixtförälskelse som man bara ser på film. Lite så beskriver Carina Berg sitt möte med maken Erik. Och lika överrumplad som hon blev av förälskelsen, lika snabbt kom också längtan efter barn.

– Jag hade ju min son sedan innan och tänkte att ”jag har ju mitt älskade barn, jag kanske är klar”, men samtidigt insåg jag att jag inte heller hade all tid i världen om jag skulle vilja ha fler. 

Carina Berg

Ålder: 43. 

Familj: Maken Erik Berg, barnen Holger, 11, (som hon har tillsammans med exmaken Kristian Luuk), sonen Otto, 2, och dottern Juno, född i mars i år, de två sistnämnda har hon tillsammans med Erik Berg.

Bor: I Stockholm.

Gör: Är programledare.

Aktuell: Med tv-serien Var fan är storken? premiär 19 maj på Discovery + och Kanal 5 och med podcasten Gynning & Berg – hittar sig själva.

Carina fick oväntad hjälp när hon fann kärleken i fotbollsproffset Erik, som då hette Johansson i efternamn. Det var nämligen inga mindre än familjen Parnevik, som de båda gemensamt känner, som såg till att de träffades. Något Carina själv berättat om i sin podcast Gynning & Berg – Hittar sig själva, som hon har tillsammans med vännen Carolina Gynning.

I samma stund som Carina Berg började dejta Erik efter en tid som singel, växte också drömmen om ett gemensamt barn fram. 

– Eller nej, den EXPLODERADE, utbrister Carina när amelia når henne.

Under tiden vi pratar är hon ute på promenad med dottern Juno nerbäddad i barnvagnen. Juno, som bara är några veckor gammal, är Carinas andra barn med maken Erik – och den lilla flickan kom lite som en skänk från ovan. 

Pratade barn på första dejten

En bild från Erik Bergs instagram på Carina med nyfödda dottern Juno. Foto: Instagram

 

 

Att bli trebarnsmamma har absolut inte varit en självklarhet för Carina, som var 40 fyllda när hon träffade tio år yngre Erik. Men Carina hade heller inga svårigheter att ta upp barnfrågan tidigt. 

– Vi pratade om det efter vår första dejt. Jag sa att ”det är ett faktum att jag är 40, och om du vill ha barn kan inte vi hänga på den tanken för länge”, säger Carina och fortsätter: 

– Erik sa att han inte hade något behov av att vänta. Han såg bara glittrig och glad ut när jag började prata barn efter fyra minuters dejtande, haha. Det kändes bara rätt på så många punkter i vår relation så det var inget konstigt.

So far, so good. Men att bli gravida skulle visa sig vara långt mer komplicerat än vad de båda trott. Drömmen förvandlades snart till en kamp – inte minst mot klockan. Med facit i hand blev det fem IVF-försök, fyra missfall och tusen tårar. Men också många insikter och lärdomar. Insikter om hur fertiliteten fungerar. Vilket lotteri det kan vara. Och på det – många hormonella bergochdalbanor. 

– Jag var förvånad över att så mycket som 10 till 15 procent av alla par varje år får diagnosen ofrivilligt barnlös. Det räknas i dag som en folksjukdom, säger Carina som, trots att statistiken visar på att många kämpar för att få barn, kände sig väldigt ensam i sin och Eriks kamp.

– Vi sa ingenting när vi var mitt i det, vi var inte så modiga och starka att vi orkade eller vågade prata om det offentligt. Det var först när vi satt med 4,2 kilo facit i famnen som vi orkade berätta om vår resa för den yttre kretsen och sedan så småningom även dela det publikt.

Det jag berättar i programmet har jag aldrig tidigare sagt

Nu har Carina tagit ytterligare ett steg i och med egna programserien Var fan är storken?, som på ett initierat, öppet, personligt och undersökande sätt tar upp det som så många kämpar med, och känner sig ensamma i: Ofrivillig barnlöshet och kampen för att få bilda en egen familj. Det är naket och ärligt. Utan filter. Och både det lättaste och svåraste som Carina tagit sig an. Samtidigt är detta ett program som hon själv önskar hade funnits när hon och Erik under flera års tid kastades mellan hopp och förtvivlan.

– Det jag berättar i programmet har jag aldrig tidigare sagt. Jag har hintat om att jag drabbats av missfall i podden, och att det varit svårt. Men att jag gläntade lite på den dörren ledde till att folk hörde av sig, vilket gjorde att jag också insåg att det finns ett stort behov av att prata om det här. Dela med sig. Och det var så idén till det här programmet föddes. 

I tv-programmet får vi se en rödgråten Carina som läser ur sin dagbok. Anteckningar från tiden då hon nyss genomgått ett missfall. Maken Erik tröstar. Det är tungt. Hoppet har blivit till förtvivlan. Igen. Samtidigt är det svårt att undgå Carinas gravidmage i bild. När avsnittet spelas in ska Carina föda sitt och Eriks andra, och väldigt efterlängtat barn. Lilla Juno.

Har det varit läskigt att dela med sig av något så privat som denna smärtsamma resa till att slutligen få barn?

– Det här har både varit det svåraste och lättaste jag gjort paradoxalt nog. Det är väldigt jobbigt, svårt och tungt att gå tillbaka till den här perioden, dyka ner i allt som jag skrivit under tiden… så det har varit en jobbig minnesresa. Men hela tiden har jag också kunnat titta upp från de här anteckningarna, beundra Otto, och tycka synd om det här paret som kämpade så utan att veta att det skulle bli bra till slut, säger Carina.

Rent jobbmässigt har projektet med tv-programmet Var fan är storken? däremot varit lätt. 

– För mig har det bara varit att berätta rakt upp och ner. Jag har varit fixerad vid ämnet så länge, så det har aldrig varit så lätt att ställa frågor som i arbetet med det här.

Under IVF- processen ville hon inte prata

Nu är de gifta och har två gemensamma barn. Men vägen dit var svår. ”På ett sätt var det helt absurt att vi drog i gång IVF-projektet precis när vi lärde känna varandra, men det var kanske också det bästa vi kunde göra när vi var så upp över öronen nykära”, säger Carina. Foto: KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN/INSTAGRAM

I programmet intervjuas läkare, forskare och ofrivilligt barnlösa par. Som tittare får man både en inblick i läkarvärlden och hårda fakta kring spermier och ägg, men också ta del av en rad modiga människors personliga resor. Även andra offentliga personer delar med sig av sina resor till att bli föräldrar. Carina möter bland andra Kenza Zouiten, Charlotte Perrelli och Carolina Gynning som berättar om sina erfarenheter.

Vilken är den största vinsten med att ha gjort det här programmet? 

– Det som låg ovanpå all sorg och rädsla i den här kampen var också känslan av ensamhet. Om jag bara kan bidra yttepyttelite till att någon som befinner sig i samma situation känner sig mindre ensam, så är det värt allt – att låta folk titta på ens inre och grina.

Att berätta om processen kring IVF, missfall och alla risker som är kopplat till det är svårt, menar Carina som beundrar alla de par och kvinnor som ställer upp i programmet för att dela just sin resa, när de dessutom inte vet hur den kommer att sluta.

– Jag lät bli att prata om det när vi var mitt i processen. Jag ville inte göra folk obekväma och ville slippa folks välmenande tips och frågor. 

Ett hjärtskärande exempel som Carina berättar om skedde bara några veckor efter vinterbröllopet i Vemdalen 2018. Carina var gravid, nygift och kärleken spirade. Men så hände det som inte fick hända.

– Gästerna visste om att vi var gravida och alla var jätteglada för vår skull när vi gifte oss. Men att behöva ringa till alla en månad senare och säga att den lilla pojken inte överlevde … det var så himla tungt, säger Carina.

Hur klarar man av resten av livet, och håller sig flytande mentalt, när man är mitt i något sånt här jobbigt?

– Det här gick ut över många delar i mitt liv, jag var otroligt skör, men det var ingen som märkte det. Jag drog mig undan från offentligheten och gjorde minimalt med jobb under den här perioden, säger Carina och fortsätter:

– Det är ingen hemlighet längre att jag skyllde på utbrändhet när jag hoppad av tv-programmet Tuffaste jobben. Vi hade genomgått vårt första missfall och jag insåg att jag inte kan göra ett program där jag hänger utanför Turning torso, putsar fönster och har konstant adrenalinpåslag om jag skulle gå igenom den här resan. Det var viktigare att fokusera på lugn och att jag och Erik kunde ge varandra stöttning och tid.

Hur påverkade hela den här resan ert förhållande, med tanke på att ni nyss träffats och var nykära? 

– Frågan är om inte vi hade väldigt mycket på köpet i och med att vi var mitt i den här förälskelsepsykosen. Vi kunde rida på den vågen. ”Yttre hot förenar”, som man säger, så vi kom varandra väldigt nära väldigt fort. 

Carina skrattar till. 

– På ett sätt var det helt absurt att vi drog i gång IVF-projektet precis när vi lärde känna varandra, men det var kanske också det bästa vi kunde göra när vi var så upp över öronen nykära. Tiden var vår fiende, men jag kunde knappt titta på Erik utan att bli knäsvag. Och det gjorde det svåra lite lättare.

Var har du själv sökt stöd under den här tiden? 

– Jag tyckte att det var trösterikt med offentliga människor som fått barn sent i livet, jag googlade järnet på ”old woman getting pregnant”, väckte Erik och skrek ”Sharon Stone att var skitgammal när hon fick barn. Nu har hon två söner!” Att sniffa rätt på kvinnor som lyckats få barn sent i livet gjorde mig glad och lugn.

Carina lade sig olyckligtvis också till med ovanan att googla mer destruktiva grejer. 

– Att ligga och vara störthormonell, vaken klockan tre på natten, och googla ”missfall, orsak, ålder” och sen hamna på Familjelivs forum … inte bra! Erik gav mig till slut Familjelivs-förbud, och jag fick lova att jag bara skulle söka information på 1177.

Fem IVF-försök, fyra missfall och tusen tårar

Med serien ”Var fan är storken” hoppas Carina kunna hjälpa någon annan i samma sits att känna sig mindre ensam. Foto: Discovery +

Efter fem IVF-försök, fyra missfall och tusen tårar kom till slut sonen Otto den 28 december 2019. Äntligen gav IVF-försöken resultat för Carina och Erik. Men de övervägde också andra alternativ under tiden det inte gav fungerade. 

– Det finns ju inte bara ett sätt att skaffa barn på i dag och vi pratade om alla alternativ, från äggdonator till adoption. Det viktigaste för oss var att vi ville vara föräldrar ihop. Otto var det femte och sista IVF-försöket.

För bara ett par månader sedan spirade åter babylyckan, då Carina och Eriks andra gemensamma barn, Juno, kom till världen. 

– Det är en spontan graviditet som det kallas. Enligt vår IVF-läkare var det en femprocentig chans att bli gravida på naturlig väg. Vi hade planerat att sätta in vårt sista frysta embryo, men vänta till efter sommaren. Men det här har varit ett otroligt härligt slut på en jobbig resa, säger Carina, vars äldsta son Holger, 11, är minst lika glad.

– Jag är så lycklig över att kunna ge honom två småsyskon, och han är så kär i dem. 

Vilken är den viktigaste insikten du fått under de här åren och i arbetet med tv-programmet?

– Det är väl att alla som är med och berättar om det här mår så bra av att dela det. Så OM man vågar prata om sin egen resa tror jag att man får så mycket styrka av det. Att inte behöva känna sig ensammast i världen i sin ofrivilliga barnlöshet. Men jag har också full respekt för att man vill hålla det hemligt. 

Till sist: Hur ska du njuta av sommaren? 

– Vi ska ta alla våra gulliga ungar och åka ut till skärgården där vi har sommarhus. Där ska vi ha första sommaren utan hantverkare och tv-team. Så i år ska jag bara springa och jaga de här små gullisarna på gården och se till att de inte äter grus.

IVF i siffror

10-15 % 

… av alla par drabbas av ofrivillig barnlöshet, det vill säga att de försökt att bli med barn minst ett år utan att lyckas. Cirka två tredjedelar av paren kan få barn efter utredning och behandling.

Källa: Karolinska institutet 

 

3

… försök till IVF-behandling gör den landstingsfinansierade vården, där varje försök innebär ägguttag, försök till insättning och eventuellt nedfrysning av de embryon som inte sätts in. Om man inte blivit gravid under den tiden och de försöken kan man naturligtvis fortsätta med behandlingar privat. De privata klinikerna innehåller en uppsjö av alternativ både i Sverige och utomlands. Varje klinik tar ställning till paret/personens individuella möjligheter till att lyckas med IVF och tar ett beslut därefter. Kostnaderna, besluten och behandlingarna kan variera mycket mellan kliniker, speciellt om man söker sig utomlands.

 

10 år

… får man spara ett nedfryst embryo, men man kan i vissa fall få dispens för att förvara dem längre. Det finns inte någon forskning som påvisar att tiden i frysen skulle göra dem sämre.

LÄS OCKSÅ: Carolina Gynning: ”Jag kände panik när jag inte blev gravid” 

LÄS OCKSÅ: Hannah och Magdalena Graaf: ”Vi klarar oss alltid, vi överlever allt”