Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ett större sexuellt självförtroende gör att du – och din eventuella partner – kan njuta mer.Ett större sexuellt självförtroende gör att du – och din eventuella partner – kan njuta mer.Ett större sexuellt självförtroende gör att du – och din eventuella partner – kan njuta mer.
1 AV 2
Sexologen och terapeuten Kalle Norwald svarar
2 AV 2
Ett större sexuellt självförtroende gör att du – och din eventuella partner – kan njuta mer.
Foto: Shutterstock

Experten: Sex sätt för att öka ditt sexuella självförtroende

Känner du att du tappat lusten? Kanske inte älskar din kropp lika mycket som du skulle önska? 

Det behöver inte vara så.

Sexcoachen Erika Alsborn tipsar om sex sätt att öka ditt sexuella självförtroende och få bättre sex – oavsett om du är singel eller lever i en parrelation.

Erika Alsborn är sjuksköterska i grunden men arbetar i dag som sexcoach med världen som arbetsfält. Allt började med att hon inte var trygg i sin sexualitet, vilket hon till slut vågade erkänna för sig själv. 

Hon säger att hon kände att något fattades, men hade svårt att sätta ord på vad det var.

– Jag njöt inte av sex och kunde inte få orgasm och det var som att jag hade sex mest för att tillfredsställa min partner. Dessutom kändes det som att jag ”uppträdde sex” och gjorde som jag trodde det skulle se ut, mer än att jag njöt för min egen skull. 

Det var som att jag hade sex mest för att tillfredsställa min partner

En dag fick Erika nog och bestämde sig för att göra något åt saken. Hon startade sin sexuella förvandling genom att utforska sin kropp, sinne och sexualitet med medvetna, praktiska övningar. Parallellt studerade hon en master i sexologi. Hon blev certifierad från en av de världsledande utbildningarna inom sexcoachning och under­visar numera i samma kurs. I dag ­känner hon ett starkt sexuellt självförtroende och brinner för att hjälpa kvinnor som befinner sig på samma plats som hon själv gjorde för sju år sedan. 

Uppmaningen: Ta makten över din kropp!

Sexcoachen Erika Alsborn.Sexcoachen Erika Alsborn.Sexcoachen Erika Alsborn.
Sexcoachen Erika Alsborn. Foto: LINA ARVIDSSON / LINA ARVIDSSON

Att växla karriär från sjuksköterska till sexcoach föll sig naturligt.

– I början lutade jag mig åt det akademiska och sa att jag ska bli sexolog. Nu är jag skamlöst öppen och stolt med vad jag gör. Jag är sexcoach!

Erika arbetar med kvinnor som vill uppleva större tillfredsställelse och mer självsäkerhet i sin sensualitet och sexualitet.

– Alla människor har en djupare sensuell energi. Ibland kan det behövas hjälp att väcka den till liv.

Hennes Instagramkonto @erikaalsborn har drygt 10 000 följare. Där, samt i sin blogg, uppmanar hon kvinnor runtom i världen att ta makten över sin kropp. Hennes tilltal är uppmuntrande och medkännande.

– Kunde jag, kan du! Det är aldrig för sent.

Erika betonar ofta i sina inlägg att även om hon hittat sin sexuella kraft och driver ett framgångsrikt företag, är hon en vanlig människa som brottas med vanliga problem och utmaningar.

”Sexuell läkning ger ett bättre liv”

Reaktionerna på de självutlämnande texterna är många och positiva.

– Innan jag startade min Instagram var jag nervös för hur mitt budskap skulle mottas, men jag har jobbat med mitt inre för att våga tala min sanning och dela det jag tror på. Jag har alltid varit en orädd och impulsiv äventyrare. Jag är känd för att gå min egen väg. 

Det som driver Erika i arbetet är själva vetskapen om att sex och njutning är så mycket mer än bara sex och njutning.

– Sexuell läkning och ett gott sexuellt självförtroende ger dig ett bättre liv. Det gäller både den som är singel och dem som lever i en parrelation.

Att så många kvinnor inte är tillfreds med sin sexualitet finns det flera orsaker till, menar hon. 

– Det finns en tro på att det bara ska funka – kunskap om relationer och lust saknas och det råder brist på information och utbildning. Detsamma gäller positiva förebilder. Kvinnor kan vara både och. 

Vi kan vara sexuella samtidigt som vi är respekterade kvinnor, fruar, vänner och chefer – vi behöver inte välja! 

– Tyvärr är min upplevelse att kvinnor dömer och begränsar varandra hårt och här behöver vi arbeta med systerskap på en bredare front. 

Ytterligare en orsak till att det låser sig är stress, menar Erika. 

– Våra nervsystem pallar inte. Är vi utmattade nedprioriteras det sexuella behovet. Stress är en libidodödare till hundra procent. Ibland kan även känslan av skam vara inblandad vilket kan leda till smärta i underlivet. Många kvinnor vet inte hur de ska ta på sig själva och känner att sex är något som är till för andra och inte för dem själva. 

6 sätt att boosta ditt sexuella självförtroende

Passa på att utforska din sensalitet i duschen.Passa på att utforska din sensalitet i duschen.Passa på att utforska din sensalitet i duschen.
Passa på att utforska din sensalitet i duschen. Foto: Shutterstock

1. Njut med dig själv! Prioritera och avsätt tid för att lära känna din kropp och vad du njuter av. Om du inte vet, hur ska en partner kunna veta? Kultivera din lust och bibehåll den inom dig. Onanera och smek dig själv regelbundet. Kom i kontakt med dina sensationer. Att lära sig få en orgasm kan i vissa fall jämföras med att lära sig cykla – det kan behövas övning och ibland behöver du lära dig steg för steg.

2. Bli medveten om dina fem sinnen och aktivera dem. Sensuell njutning finns tillgänglig hela tiden genom hörsel, syn, beröring, doft och smak. Förslagsvis kan du ge dina bröst en fem minuters massage varje dag. Njut av vattenstrålarna mot din hud i duschen. Ät sensuellt. Gör ätandet till en sinnlig övning. Lyssna på musik du tycker om. Dansa. Insup doften från en blomma eller nymalet kaffe. Gör saker du älskar att göra – tänk inte på att de måste fylla någon praktisk funktion. Det viktiga är att de får dig att känna dig levande och full av energi. Att öva upp sin känslighet kan verkligen göra skillnad både i och utanför sovrummet.

3. Ta ansvar för din egen lust. Låt bildligt talat din inre elektricitet få glödlampan att lysa. Ingen partner kan väcka den i dig – han eller hon kan hjälpa dig att trappa upp – men det är ditt jobb att tända dig själv. Lust är en fråga om attityd och inställning. Odla din gnista och förmåga att tända genom att dagligen utforska och bli medveten om vad det är som väcker din åtrå. Uppmärksamma inre förnimmelser som pirr och ilningar. Kom ihåg att du har sex för din egen skull och för att du vill. Inte för att du måste. Genom att ta ansvar och makt över din turn-on ökar du din sexuella kraft.

4. Lär känna din lust och dina sexuella fantasier. Äg det! Många kvinnor tror att det är hångel och förspel som är grejen – men finns det något mer? Ta dig tid att fundera över vad just du tänder på. Lusten och sexualiteten kan få dig att färdas i fantasin. Sex kan liknas vid en lek för vuxna. Du har en enorm erotisk kapacitet i din hjärna. Ladda situationer i din vardag med erotik, på egen hand eller tillsammans med en partner. 

Lär känna ditt underliv med hjälp av en fickspegel.Lär känna ditt underliv med hjälp av en fickspegel.Lär känna ditt underliv med hjälp av en fickspegel.
Lär känna ditt underliv med hjälp av en fickspegel. Foto: Shutterstock

5. Känn kärlek till din kropp. Se allt du är kapabel att göra. Gå, hoppa, simma, skratta. Hitta modeller som du tycker är vackra och som speglar din kroppstyp – i verkligheten eller på nätet. Titta på och lär känna ditt underliv med hjälp av en spegel. Kroppskärlek kommer även från att njuta. Ditt nervsystem har ingen ålder och det diskriminerar inte. Det bryr sig inte om bristningar och celluliter, eller om du är tjock eller smal. Tänk att du ser på dig själv genom en beundrande älskares ögon. 

6. DU är din viktigaste ­sexuella partner. Underhåll den sexuella relationen med dig själv. Sättet du ser och tar på dig är att vara i en sexuell relation med dig själv. Njutning får dig att känna dig sexig. Sexighet har inget med kläder att göra, utan handlar om hur du känner dig och vilken vibration du sänder ut, din blick och rytmen i stegen när du går. Odla en sensuell känsla i din kropp.

LÄS MER: Åh, du fina vagina! Trendigare än någonsin

LÄS MER: Sexbloggarens onaniguide: 6 härliga tips för mer njutning