Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Journalisten Charlotta Flinkenberg är ett stort fan av SATC. För 15 år sedan träffade hon Sarah Jessica Parker.Journalisten Charlotta Flinkenberg är ett stort fan av SATC. För 15 år sedan träffade hon Sarah Jessica Parker.Journalisten Charlotta Flinkenberg är ett stort fan av SATC. För 15 år sedan träffade hon Sarah Jessica Parker.
1 AV 2
Journalisten Charlotta Flinkenberg är ett stort fan av SATC. För 15 år sedan träffade hon Sarah Jessica Parker.
Foto: Privat
2 AV 2

Ex, komplex & oralsex – 25 år med Sex & the city

I år är det ett kvarts sekel sedan det första ”Sex and the city”-avsnittet visades. 

Journalisten Charlotta Flinkenberg, som själv är ett stort SATC-fan, analyserar vår tids största populärkulturella snackis – och ser tillbaka på sitt eget möte med Sarah Jessica Parker.

När den första säsongen av ”Sex and the city”-spinoffen ”And just like that” visades slog den streamingrekord på HBO max. Samtidigt var inte alla lika förtjusta över producenternas iver att modernisera originalseriens kraftigt daterade manus.

– Vi älskade mycket av originalserien, men ärligt talat var den väldigt heteronormativ och vit, poängterar Cynthia Nixon, i en intervju med Good morning America.

Cynthia, som själv lever i en lesbisk relation, är medproducent till flera av de nya avsnitten av ”And just like that”. Och många ögonbryn höjdes då Miranda 50-årskrisar, blir lätt alkoholiserad, dumpar Steve och börjar dejta den spännande irländsk-mexikanska stand up-karaktären Che i serien, som är icke-binär och föredömligt nog även plus size.

– Enormt viktiga saker sker i kvinnors liv efter 42, säger Sarah Jessica Parker.

Kim Catrall, Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker och Kristin Davis när det begav sig. Bilden är från 2002.Kim Catrall, Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker och Kristin Davis när det begav sig. Bilden är från 2002.Kim Catrall, Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker och Kristin Davis när det begav sig. Bilden är från 2002.
Kim Catrall, Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker och Kristin Davis när det begav sig. Bilden är från 2002. Foto: CAMERA PRESS/IBL

De satt vid ett runt bord tillsammans med mig

Elegant ekiperade Seema Patel, som spelas av Sarita Choudhory, har på ett skickligt sätt axlat tomrummet efter Samantha Jones som Carries nya singelväninna. Efter att ha sett säsong två av uppföljaren kan jag som oblygt självutnämnd Sex and the city-expert konstatera att manusförfattarna har landat i att recycling är den samtidshajp som de bemästrar bäst. Detta utan att falla i traditionalistiska fällor. De inkluderar fortfarande nya fenomen i dialogen, modevalen och scenografin, men lyckas få med charmiga tillbakablickar av de ingredienser som initialt gjorde serien så älskad.

Kristin och Kim var de mest avslappnade.

2008 träffade jag casten i ”Sex and the city” på ett hotell invid Central Park i New York. Det var inför den första filmen efter tv-serien som medier från hela världen hade flugits dit. Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon, Kim Cattrall och Kristin Davis satt vid ett runt bord tillsammans med mig och sju andra journalister från olika nationaliteter.

Kristin och Kim var de mest avslappnade av dessa fyra. Kristin tittade storögt, nyfiket och skrattade artigt – precis som Charlotte skulle ha gjort. Och Kim svepte in i rummet i en vit hellång kreation med kraftigt markerade axlar och guldbälte och sa: ”Oh, the dress is Balenciaga – and fabulous!” Cynthia verkade besvärad av uppmärksamheten och drog nervöst i sin klänning. Jag uppfattade Sarah som vänlig, men reserverad.

Originaltrion – Miranda Hobbes, Sarah Jessica Parker och Charlotte York.Originaltrion – Miranda Hobbes, Sarah Jessica Parker och Charlotte York.Originaltrion – Miranda Hobbes, Sarah Jessica Parker och Charlotte York.
Originaltrion – Miranda Hobbes, Sarah Jessica Parker och Charlotte York. Foto: HBO/Warner media

Jag hade smugglat in en digitalkamera

Efter gruppintervjun hade jag tiggt till mig en enskild intervju med Sarah Jessica Parker.

– Du vet, det är en hel del kompromisser när det gäller äktenskap, sa hon då, när jag frågade hur hon och maken Matthew Broderick får till relationen med småbarn och allt.

– Förhållanden är svåra och komplexa. Jag tror att ju längre tid du orkar hålla ihop med någon, desto mer angelägen är du att värna om tiden ni investerat tillsammans.

Paret hade nyss fått tvillingarna Tabitha och Marion (som i dag fyllt 14), via surrogatmamma. Sömnbristen och arbetstempot under denna period tog ut sin rätt på SJP, som var blek men samtidigt så där chosefritt supersnygg med sin paranta och karakteristiska hållning.

Jag lämnade över en fånig present.

– Hur jag hinner med allt? Jag är disciplinerad och har en hög arbetsmoral. Men jag klagar inte, jag lever ett otroligt privilegierat liv. Sova kan jag göra då jag är död.

Första (och enda) gången Sarah sken upp under vår intervju, var då jag lämnade över en fånig present till tvillingarna, varsitt gosedjur föreställande en älg. ”It's a typical Swedish animal”, som jag förklarade. Därefter var mina 15 minuter slut och jag tvingade hennes assistent att föreviga detta ögonblick. Det var strikt kameraförbud (detta var före mobilkamerans tid), men jag hade smugglat in en liten digitalkamera i väskan. SJP var lite obekväm med att bli fotograferad, men ställde upp artigt eftersom jag var så påstridig.

Kim Catrall tackade nej till att medverka i ”And just like that”, men gick senare med på att vara med i en kort sekvens.Kim Catrall tackade nej till att medverka i ”And just like that”, men gick senare med på att vara med i en kort sekvens.Kim Catrall tackade nej till att medverka i ”And just like that”, men gick senare med på att vara med i en kort sekvens.
Kim Catrall tackade nej till att medverka i ”And just like that”, men gick senare med på att vara med i en kort sekvens. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sprickan i fasaden: ”Vi var inte som en enda stor familj”

Fram till alldeles nyligen var Kim Cattrall den enda i originalkvartetten som envist motsatt sig att vilja fortsätta berätta historien om dessa kvinnor i New York, som nu är 50 plus. Hennes publika beef med SJP har pågått sedan 2017. Kim tackade nej till att delta i ”And just like that” och deklarerade krasst att det här inte var en kontext hon ville fortsätta vara en del av längre då hon ansåg den vara ”toxisk”.

– Vi var inte som en ”enda stor familj”. Jag är tio år äldre, de skaffade barn, jag har valt att inte göra det. Vi har inte särskilt mycket gemensamt. Vår relation var jobbrelaterad och när serien och de båda filmerna var över så var det slut, berättade hon för Piers Morgan.

– Jag har gått vidare i livet. Det finns inte en chans att jag spelar Samantha igen, sa hon.

Den legendariska stylisten Patricia Field.Den legendariska stylisten Patricia Field.Den legendariska stylisten Patricia Field.
Den legendariska stylisten Patricia Field. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Men så ringde vd:n Casey Bloys på HBO upp henne och frågade vad hon behövde för att känna sig trygg i att göra en tillfällig comeback.

– Ett av mina villkor var att Patricia Field skulle styla mig, precis som hon gjorde i originalserien. Vi gick till Bergdorf och shoppade en riktig killer outfit

”Som att doppa en tå i det förflutna”

Gästinhoppet var dock väldigt kort, i en pytteliten kameo-sekvens, som spelades in i ett garage, utan att Kim behövde träffa någon i den övriga uppsättningen. 

– Jag kom till inspelningen klockan 12 och var klar klockan fyra, sedan åkte jag hem med min pojkvän Russell och drack en Dry martini! Det var en helt underbar eftermiddag, som att doppa en tå i det förflutna.

På frågan om hon vill göra något mer än att bara doppa tårna svarar hon lite kryptiskt:

– Jag kommer aldrig att säga hej då till Samantha, jag blir väldigt känslosam inför henne som karaktär. Och väldigt beskyddande.

Sarah Jessica Parker öppnar för att vi kan komma att få se mer SATC i framtiden. Här är hon med Aidan.Sarah Jessica Parker öppnar för att vi kan komma att få se mer SATC i framtiden. Här är hon med Aidan.Sarah Jessica Parker öppnar för att vi kan komma att få se mer SATC i framtiden. Här är hon med Aidan.
Sarah Jessica Parker öppnar för att vi kan komma att få se mer SATC i framtiden. Här är hon med Aidan. Foto: TT NYHETSBYRÅN

I framtiden: Manolos med broddar

I ett samtal med Diane Sawyer för ”Good morning America” får Sarah Jessica Parker frågan om hon ser framför sig en möjlighet att låta SATC-karaktärerna åldras ytterligare och om vi kan se fram emot en spinoff när Carrie och de andra protagonisterna är i 70-årsåldern, ungefär som i ”Pantertanter”:

– Vet du hur gamla rollfigurerna i ”Pantertanter” var då serien slog igenom? De var yngre än jag är i dag! Och ändå levde de på ålderdomshem. Vilket jag inte riktigt känner behov av, än. Men visst, varför inte? Jag älskar varenda sekund då jag får spela Carrie. 

And just like that ser vi framför oss Manolo Blahniks, fast med broddar. 

Typiska SATC-fenomen som återkommer i ”And just like that”

Cigaretterna 

Carries rökning är mest frekvent i de första säsongerna av SATC och blir mer påtaglig under relationen med Aidan i säsong 3 och 4, eftersom han vill få henne att sluta. Hon röker ofta (efter sex) tillsammans med Mr Big.

Seema Patel står för rökandet i spinoffen. Man hade ju kunnat tro att manusförfattarna skulle uppdatera favoritgiftet till vapecigaretter, men det är klassiska nikotinpinnar som lustfyllt sugs in.

Kleinblå sidepumps & baguetteväska

Mängder av plagg och accessoarer ur originalseriens fantastiska garderob har återanvänts i uppföljaren. Bland annat de kleinblå sidenpumpsen med strass från Manolo Blahnik, som Carrie gifte sig i, och den lila baguetteväskan med paljetter från Fendi. Uppmärksamma tittare noterade säkert det breda nitbältet från den första filmen, som dök upp ovanpå en cerisefärgad kappa på Carrie. Eller den otroliga, grå mille-feuille-klänningen från Versace couture (värd 80 000 dollar) som Carrie bar i finalavsnittet av SATC-serien då det sket sig med Aleksandr Petrovsky – samma melankoliska känsla återupplevdes i uppföljaren då hon bär den i ett nostalgiskt ögonblick.

I senaste säsongen av ”And just like that” återupptar Sarah Jessica Parker och exet Aidan sin kärleksrelation.I senaste säsongen av ”And just like that” återupptar Sarah Jessica Parker och exet Aidan sin kärleksrelation.I senaste säsongen av ”And just like that” återupptar Sarah Jessica Parker och exet Aidan sin kärleksrelation.
I senaste säsongen av ”And just like that” återupptar Sarah Jessica Parker och exet Aidan sin kärleksrelation. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ex-partners

”You broke my heart!” vrålade Aidan (spelad av John Corbett) förtvivlat i säsong 4 av SATC då Carrie försöker bli tillsammans med honom igen, trots att hon nobbat hans frieri och bedragit honom med Mr Big. I den andra Sex and the city-filmen (den dåliga) så dyker Aidan upp som det trevliga exet då Carrie är på en marknad i Abu Dhabi. Och i senaste säsongen av ”And just like that” så recyclar manusförfattarna Aidan in i Carries kärleksliv – igen. Denna gång är det så pass seriöst att de testar att bo tillsammans. Igen. Men nu är det inte bara Aidan som påminner henne om att hon sårat honom tidigare, utan även hans exfru – som passivt aggressivt uppmärksammar Carrie på att hon inte får krossa hans hjärta igen, eftersom det är tre söner inblandade som kan fästa sig vid henne som extramamma.

Relationen mellan Aidan och Carrie blir seriös.Relationen mellan Aidan och Carrie blir seriös.Relationen mellan Aidan och Carrie blir seriös.
Relationen mellan Aidan och Carrie blir seriös. Foto: NIPI / BACKGRID UK / TT / TT NYHETSBYRÅN

Orala orgasmer

I originalserien blev vi nyfiket förtjusta (och lite förlägna) över hur detaljerat kvinnliga orgasmer via oralsex presenterades i tv. Först låg huvudfokus (no pun intended) på Richards ivriga slickande av Samantha, men sedan blev Samantha erotiskt involverad i den eldiga konstnärinnan Maria som gav henne oral njutning på ett sätt Samantha gärna återberättade på sina bruncher med väninnorna. Utforskandet av orala orgasmer fortsätter i ”And just like that”, då Miranda når nya höjder av klimax tillsammans med Che.

Utseendekomplex

I säsong 2 av SATC besöker Samantha en plastikkirurg för att eventuellt justera lite skavanker. Kirurgen börjar rita med en penna i hennes ansikte för att illustrera vad som kan göras, och hennes uppsyn då hon ser sig själv i spegeln med dessa streck är ett av de bästa tv-ögonblicken vi minns. Det slutar med att hon avböjer kirurgi.

I spinoffen är det Carrie som följer med sin gaykompis Anthony till plastikkirurgen som sällskap, men antas av läkaren vara den som behöver konsultation. Nu görs skisserna av det presumtiva invasiva resultatet lite mer raffinerat, på digital väg. Och det som Carrie ser i dataskärmen är en 15 år yngre version av sig själv. Hon lockas, men avböjer. Ovanstående är exempel då rollfigurerna är starka i sin övertygelse om att de duger som de är, till slut.

LÄS MER: Nu dejtar jag en knullis – aldrig mer en gullis

LÄS MER: Kvinnor berättar: Därför har vi sex med våra ex