”Med erotiska stora tavlor på väggarna samt en miljon böcker om sex. Att kliva in genom hennes dörr, vidare till det mörkt lila rummet var sannerligen att besöka en annan värld”, skriver Emma Hamberg.
”Med erotiska stora tavlor på väggarna samt en miljon böcker om sex. Att kliva in genom hennes dörr, vidare till det mörkt lila rummet var sannerligen att besöka en annan värld”, skriver Emma Hamberg. Foto: Shutterstock / Kristian Pohl

Emma Hambergs möte med sexinspiratören

KRÖNIKA. Emma Hamberg uppmanar alla att våga upptäcka nya världar, det behöver nödvändigtvis inte vara långt bort i ett tropiskt land. Det kan räcka med att knacka på hos grannen. Själv har hon besökt ett gaykloster och bokat tid hos en sexinspiratör.

– Att kliva in genom hennes dörr, vidare till det mörkt lila rummet var sannerligen att besöka en annan värld. En värld helt utan skam, skriver Emma Hamberg. 

Det finns så många världar jag vill besöka. Och då pratar jag inte om olika tropiska länder långt bort på andra sidan jordklotet. Jag pratar om att öppna en dörr hos grannen och kliva in. För så fort det öppnas en enda dörr är det alltid en ny värld där inne. Där andra regler gäller, eller kanske inga regler alls, och det som är upp hos mig, kan vara helt ner där bakom dörren. Vilken grej!

Emma Hamberg

År 50 år och bor i Stockholm och har tre utflugna barn. Hon beskriver kärlek, sex och relationer som sin bästa gren och tycker att vi ska vara snällare mot oss själva.

Som när jag fick en födelsedagspresent av min vän Per. Vi träffades på en helt vanlig gata mitt inne i Stockholm. Gick in i ett helt vanligt hus, åkte i en helt vanlig hiss och knackade på en helt vanlig dörr. Men när jag klev över den vanliga tröskeln slutade allt vara vanligt för mig. 

Jag klev nämligen in i Thailand. En thailändsk konstnär, kock och loppisdrottning med prylar från golv till tak

Jag klev nämligen in i Thailand. En thailändsk konstnär, kock och loppisdrottning med prylar från golv till tak. Ett litet kök med enorma örter i krukor, slevar på krokar, stora dunkar med oljor och hon står där med en sjalett runt håret och brassar sju rätter samtidigt i det trånga köket. Tänk att jag får kliva in, sätta mig vid bordet, äta hennes sju rätter och höra henne berätta om galleriet hon bygger mitt på den thailändska landsbygden. Allt av vrakgods. Sedan slungas jag ut på den vanliga gatan igen, men med en enorm resa med mig i bagaget.

Emma fick en minst sagt ovanlig födelsedagspresent av sin vän Per. ”När jag klev över den vanliga tröskeln slutade allt vara vanligt för mig”, berättar hon. Foto: Privat

Eller som när jag var på besök i det magiska klostret för första gången. Min mans franska morbrors kloster, som ligger i en liten slumrande by mitt i djupaste Provence. Där det finns fler tjurar än lavendelbuskar och det bor fler cowboyer än konstnärer i halmhatt. Det står ”Amen” på muren till klostret. På provencalska betyder Amen även ”nog nu, lämna oss i fred”.

Att vara gay i djupaste cowboy-Provence är inte helt lätt. När jag knackade på den stora porten, och den långsamt öppnades klev jag in i en annan värld. Två älskande män som på 80-talet byggde om ett kloster till ett gayparadis. En plats dit man alltid kan få komma för att få vara sig själv. Så många män som knackat på den porten genom åren. Det sitter i väggarna. Som om andra vindar blåser där innanför. Som om tankarna och kroppen flyger så lätt. Så mycket sorg som man faktiskt får leva över, och inte under.

Om någon säger njutningsskola måste man ju bara boka en tid

Samtidigt vet jag att på andra sidan muren finns helt andra trädgårdar och vindar. Eller som när jag klev in genom dörren till en sexinspiratör häromveckan. Jag hade varit på en lunch med olika nya människor och där hade hon sexinspiratören suttit, med något helt vidöppet över sig. Och hon hade berättat om sin njutningsskola. Njutningsskola … Om någon säger njutningsskola måste man ju bara boka en tid. 

”Två älskande män som på 80-talet byggde om ett kloster till ett gayparadis. En plats dit man alltid kan få komma för att få vara sig själv”, skriver Emma Hamberg om klostret i Provence i Frankrike. Foto: Privat

Så jag gjorde det. Jag fick komma hem till henne, i hennes trea i en förort till Stockholm. Där det största rummet var målat i purrpurr, med erotiska stora tavlor på väggarna samt en miljon böcker om sex. Att kliva in genom hennes dörr, vidare till det mörkt lila rummet var sannerligen att besöka en annan värld. En värld helt utan skam. Bara med glad nyfikenhet på precis allt vad livet kan erbjuda. Man ylar så mycket om vad som är meningen med livet. Jag har flera meningar, men en av dem lyder så här: att knacka på en dörr, fråga om man får komma in och få ett ja till svar.

LÄS MER: Emma Hamberg: ”Jag längtar efter det heta 60+ sexet” 

LÄS MER: Emma Hamberg: ”Jag tänker inte hänga med på rynkdrevet”