Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Renée Nyberg upplever en ny sorts frihet sedan barnen blivit stora.
Renée Nyberg upplever en ny sorts frihet sedan barnen blivit stora.
Renée Nyberg upplever en ny sorts frihet sedan barnen blivit stora.
1 AV 2
Psykologen: ”Man kan likna relationen till sitt barn med ett bankkonto”
2 AV 2
Renée Nyberg upplever en ny sorts frihet sedan barnen blivit stora.
Foto: TT

”Den mäktigaste känslan jag varit med om”

Så fort hon kommer ut i skärgården sjunker axlarna och lugnet lägger sig. Renée Nyberg är på väg in i en ny fas i livet. Barnen börjar bli stora och i somras blev hon mormor, vilket hon beskriver som en fantastisk känsla.

– Kanske är det en insikt om att livet går vidare och att det känns meningsfullt på riktigt.

Åsa Görnerup

Det pyser i kaffemaskinen när Renée Nyberg gör en kaffe på lantstället i Stockholms skärgård. Utanför köksfönstret ligger ett tunt snötäcke på gräsmattan.

– Förut åkte vi ut till landet varenda helg även på vinteråret, men nu har vår lilla kille blivit stor och fyller 17 nästa gång. Leo spelar mycket fotboll och under tonåren är det roligare att vara i stan och göra saker med sina kompisar. Snart klarar han sig själv, så jag tror att den tiden snart kommer tillbaka. Det är jättehärligt, säger hon på telefon. 

Renée Nyberg

Ålder: 56.

Gör: Programledare.

Bor: Stockholms innerstad och stuga i skärgården.

Familj: Maken David Hellenius, 48. De har sonen Leo, 16, tillsammans. Barnen Emma, 28, och Tom, 22, med Jan Zachrisson. Ett barnbarn, en flicka född den 6 juni 2022. Hunden Charlie.

Aktuell: ”Renées brygga” på TV4 Play och TV4. Ny säsong av ”Bytt 

är bytt” i TV4 och TV4 Play.

Nyligen började en nionde säsong av ”Renées brygga” att sändas, där Renée intervjuar gäster i skärgården. Programmen, som har en känsla av svensk sommar när den är som bäst, spelades in under en solig augustimånad.

Vad betyder skärgården för dig?

– Otroligt mycket. Jag älskar skärgårdsmiljön. Det har jag gjort ända sedan jag var liten och växte upp i höghus i Högdalen. En vecka varje sommar fick jag möjlighet att följa med min dagmamma till hennes lantställe. Där föddes drömmen om ett hus vid havet. 

Renée minns att skärgården var som att komma till en exotisk plats. 

– Jag har starka minnen från hur vi rodde och la nät. Att se om det kommit någon fisk i näten var nästan som en liten julafton. Det har vi sedan fortsatt med i min familj. Alla vill följa med. 

Varje gång hon kommer ut till skärgårdsstället händer något med henne och lugnet lägger sig. 

– Axlarna åker ner och jag slutar hyperventilera. Jag skulle kunna bo så här jämt. Det är fantastiskt. Sedan är jag så klart medveten om att det är ett superprivilegium att kunna ha både ett lantställe och tillgång till stan. 

Renée Nyberg utsågs till årets kvinnliga programledare på Kristallengalan och maken David Hellenius blev bästa manliga programledare: ”Det kommer vara ett fint minne när vi blir gamla.” Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT NYHETSBYRÅN

Vad gör du på landet?

– Jag önskar ju att jag var trädgårdsprofilen Victoria Skoglund eller Mandelmanns, som kan göra vad som helst av en kotte. Själv tycker jag om att plantera i krukor och göra fint till sommaren, men jag är tyvärr ingen trädgårdstomte. 

På sjöstället njuter hon och maken David Hellenius av att hela familjen är tillsammans. 

– Man har varandra och kan laga mat tillsammans, basta, bada, spela spel eller bara kolla på film ihop. Av någon anledning blir det inte på samma sätt hemma i stan, även om man kan välja vilken film som helst i biblioteket. 

Nya satsningen ”Vilket liv!” togs väl emot av både publiken och artisterna som hyllades, bland andra Tommy Körberg som medverkar. Foto: Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bakom sig har Renée ett fantastiskt år. Nya storsatsningen ”Vilket liv!” togs väl emot av både publiken och artisterna som hyllades. I höstas vann hon Kristallen som årets bästa kvinnliga programledare, samtidigt som maken utsågs till bästa manliga programledare.

– Det är ju tittarnas pris, det finaste pris man kan få. Där kan man snacka om att få en stor kram, inte bara en klapp på axeln. Jag har jobbat med det här i 30 år och får ett pris nu. Det gör mig otroligt tacksam.

Hur reagerade du när du vann Kristallen?

– Det syns på mig. Jag dansar, tappar orden och blir så otroligt glad. Det är ett pris som jag delar med alla duktiga medarbetare som jag har ynnesten att jobba med på produktionsbolaget. Utan sitt gäng är man ingenting.

Hur var det att vinna samtidigt som din make?

– Det var så klart extra roligt att vinna ihop med David. Jag tänker också att det kommer vara ett fint minne när vi blir gamla.

Hur känns det att fira 30 år i tv-branschen?

– Ja du, det är ju helt sjukt. Det började 1992. Å ena sidan känns det som i går, å andra sidan som en hel evighet sedan. Sedan dess har jag fått tre barn, hunnit gifta mig, skilja mig och gifta mig igen. Det är ju ett liv. Det jag är mest glad över är att jag fortfarande tycker att det är så roligt.

Erfarenheten har lärt henne Renée vad som blir bra tv och hon är inte längre lika osäker som när hon var yngre.

– Med åldern kan jag klappa mig själv på axeln. Numera har jag sällan ångest efter att jag levererat något. När programmet är klart kan jag snarare känna tillfredsställelse och stolthet över det jag gjort.  

I perioder jobbar Renée intensivt, för att sedan ta det lite lugnare mellan oktober och februari, då hon ibland kan ta lediga dagar på landet. På våren börjar inspelningarna av ”Bytt är bytt” och under sommaren arbetar hon med ”Renées brygga”. 

– När jag jobbar hårt kan jag glömma allt annat. David är mycket bättre på att prioritera att gå till gymmet och sådana saker, även när han har det superintensivt. Jag lägger det sist på listan och då blir det i princip bara jobb. 

I dag kan Renée känna mer stolthet över sina yrkesmässiga prestationer och klappa sig själv på axeln. Foto: Jakob Dahlstrom/TV4

Men du ser ju alltid väldigt vältränad ut?

– Det är gamla meriter. Jag var elitgymnast, men det är väldigt länge sedan och preskriberat. Träning var hela mitt liv under uppväxten, jag har alltid gillat det. På något sätt har jag ett slags muskelminne, som går snabbt att bygga upp. Efter tredje barnet, när jag var 40, var det fortfarande så, fast nu tror jag inte riktigt att det är så längre. Det handlar nog om tur i genlotteriet. Min pappa vägde lika mycket när han var 18 som 60, så länge han var frisk. 

Det går inte att värja sig mot svårigheter i livet.

Hur ser du till att må bra på insidan?

– Där har jag väl ändå någon form av tur. Jag har en god självkänsla. Ibland tänker jag att den är lite medfödd. Det finns ingenting i min uppväxt eller något annat som jag kan peka på, som gjort att jag fått den. Nu kan jag se att min dotter också fått den.

Renée tänker ofta på sin farfar, som bodde på en ö i Estland och satt i arbetsläger i Sibirien i sex år. När han kom tillbaka till ön hade Renées farmor och pappa flytt till Sverige. Först när han var 80 år gammal träffade Renée sin farfar.  

– Han måste ha tyckt om livet. Jag trodde att jag skulle möta en bitter gammal man, eftersom livet tagits ifrån honom. I stället mötte jag en bullrande, varm och glad person. Jag frågade varför han inte kände bitterhet och han svarade: ”Man inser att det är ingen idé. Så här blev det. Livet blir bara värre av att man är bitter.”

Hur hanterar du svårigheter?

– Det beror på vad det är, om det är sorg eller förlust av någon som står en nära. Det går inte att värja sig mot motgångar och svårigheter i livet. När de kommer är jag i dem och sedan bär jag dem alltid med mig som ärr på insidan på något vis. Jag pratar väldigt mycket, både med David och nära vänner. En ständig kommunikation är mitt sätt. Jag är inte rädd för att tala om det som är svårt och jobbigt. 

Efter många år med barn som ska hämtas och lämnas upplever Renée nu en ny sorts frihet. ”Plötsligt, för första gången på många år, tänker jag mer framåt.” Foto: Charlotte Brunzell/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad är du i för läge i livet?

– Jag skulle säga att det är en ny fas. Alla tre barnen börjar bli stora och de två äldsta har flyttat hemifrån för länge sedan. Plötsligt, för första gången på många år, tänker jag mer framåt. Okej, nu kan man snart göra lite vad man vill. I så många år har det varit barn som ska hämtas och lämnas. Man är i en vardag som snart inte finns där längre, även om vår tonåring fortfarande bor hemma.

Har du några drömmar?

– Det kan vara tankar om att vi kanske ska bo i ett annat land ett tag. Man kan höja blicken lite på ett nytt sätt. Det är en känsla av allt är möjligt, en härlig frihetskänsla. Min äldsta dotter har fyllt 28 år nu. 

I somras blev Renée mormor.

– Att se sin dotter få en egen flicka är den mäktigaste känslan jag varit med om. Kanske är det en insikt om att livet går vidare och att det känns meningsfullt på riktigt. 

Någon åldersångest har hon inte känt av. 

– Jag hoppas att jag får vara frisk. Min pappa blev bara 62 år. Det är om fem år för mig. Jag är mer medveten om att livet är ändligt. Man vet hur fort livet går. Det stärker känslan att ta vara på det nu. Framöver hoppas jag att jag får förverkliga nya drömmar, men vad det är vet jag inte än. 

LÄS MER: Miljarderna, männen och kontroverserna: Sagan om Gwyneth Paltrow
LÄS MER:
Helena Bergström: ”Jag är urusel på uppbrott”