Kan en älskare vara svaret på frågan om hur man håller sexualiteten blomstrande i ett äktenskap? Amelias sexbloggare Liw tror att det skulle passa många, om det var socialt accepterat.
Kan en älskare vara svaret på frågan om hur man håller sexualiteten blomstrande i ett äktenskap? Amelias sexbloggare Liw tror att det skulle passa många, om det var socialt accepterat.

Därför borde alla kvinnor ha en älskare

En stressig tillvaro full av krav och ont om tid – föräldrarollen är sällan en lusthöjare. Många vittnar om hur sexlivet försämras eller dör.

Bloggaren ”Liw” hittar svaren i träffar med en älskare som fyller på med sexuell energi. Här berättar hon om sina och makens möten med ”extramannen” och hur ett friare och mer tillåtande förhållningssätt till sexualiteten skulle kunna ge ett rikare liv.

Det här är en personlig text. Åsikter och idéer är skribentens egna.

Det är nu fem år sedan jag hörde mannen som jag kallar Mr. Utvald säga att alla kvinnor borde ha en älskare. Han sa det inte på skämt, utan på fullaste allvar. Jag tyckte väl det lät lite häftigt, men också främmande. Men nu, många år senare, har meningen börjat landa i mig och jag förstår vad han menade. 

Mr. Utvald är den första ”extraperson” som jag och min man Love träffade utanför vårt äktenskap för fem år sedan. Han var laidback och med vad man kan kalla ett ”storkukssjälvförtroende”. Inte på något sätt överlägsen, han utstrålade att han var trygg i sig själv, även om han säkert hade sina osäkerheter. Love, min man, fattade också tycke. Tillsammans har vi haft härliga sexuella upplevelser, alla tre.

Det var skönt att veta att frun fick den där extra sexuella energin. Det var så han förklarade det.

Men mina tankar fastnade först i rättvisefällan när Mr. Utvald uttalade den där meningen om att alla kvinnor borde ha en älskare. Varför skulle just kvinnor må extra gott av att ha en älskare, och vad skulle deras partners få ut av det? Enligt Mr. Utvald, som ganska nyligen hade levt i ett äktenskap, var det skönt att veta att frun fick den där extra sexuella energin som en älskare kunde bidra med. Det var så han förklarade det. 

Han berättade att hans erfarenhet av kvinnor, han var då knappt 40 år, var att det är svårt för en man att ha kunna tillfredsställa alla behov, att ha alla strängar på sin lyra, och dessutom orka med det. Hans erfarenhet var att kvinnor mår gott av intimt nytänkande. Och att en älskare kan få kvinnan att hålla i gång nyfikenheten kring sex. Och, kanske framför allt, att kvinnan får lov att lämna hemmamiljön och mammarollen. 

Han förklarade för mig att han tyckte det fanns en sorts sexuell omåttlighet i varje kvinna när hon väl hittat sin inre sexdrift – under förutsättning att hon fick möjlighet att ge den delen tillräckligt med utrymme. Trots att jag då inte kunde köpa hans uppfattning om att alla borde ha en älskare rakt av så har den funnits kvar i mitt huvud under alla dessa år.

Den duktiga mamman i motsats till den lekfulla, sexuellt utlevande kvinnan.

Jag är knappat ensam om att uppleva en ökad sexlust när jag känner mig busig och avslappnad, och framför allt när jag får komma bort från ansvaret som hem och barn innebär. 

Sexuell spänning och trygghet tillsammans ger mig en stor njutning och närvaro.

Kanske är det bästa botemedlet mot den ”duktighetsbakterie”, som lätt drabbar kvinnor, att släppa loss sexuellt. Kanske vore just träffar med en älskare ett bra sätt att göra det.

Jag tror att män mer sällan bromsas av den här duktighetsproblematiken, då ”duktiga pappasyndromet” inte riktigt existerar, och då pappor ofta anses vara mer ”coola” och lekfulla. Och trots att de tar ansvar i hemmet så kan de koppla om till det sexuella snabbare. Jag behöver en längre startsträcka och en uppladdning, vilket jag tror att jag delar med många kvinnor.

Att träffa en ”extraman” för första gången var en stor kick för mig. Spänningen från Mr. Utvald blandat med tryggheten från min makes närvaro och upphetsning visade sig vara den bästa kombinationen. Ja, det gav mig en smått euforisk känsla. Och jag kunde komma lättare än vanligt. Sexuell spänning och trygghet tillsammans ger mig en stor njutning och närvaro. Tanken på att det kan ske igen gör mig mer sexuell. 

Om vi hypotetiskt säger att varje kvinna skulle ha en älskare, och att hennes man, lika hypotetiskt, skulle godkänna det, så tror jag vi kvinnor skulle kunna ha sexualiteten mer lättillgänglig inom oss. Vi skulle få njuta mer. 

Och även den äkta mannen eller partnern hade sannolikt skördat frukt av det. 

Liw är en av amelias bloggare. Hon skriver bloggen Liws lust. 

LÄS MER: Emma Hambergs möte med sexinspiratören
LÄS MER:
Calle Norlén: ”Gör som männen, smit”