Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Carolina Gynning om kritiken: “Lider extremt av det som händer”

Många influencers har fått kritik för hur de skriver om kriget i Ukraina. Carolina Gynning är en av dem.

– Jag har svårt att slå bort tankarna på allt lidande, men jag kan inte göra mer än att beklaga det som sker, säger hon.

Dömer vi influencers för hårt? Och hur ska vi tänka när vi visar våra egna vardagsbilder i tider av oro? Krisexperten reder ut.

Sedan de första explosionerna avtecknade sig mot gryningshimlen i städer som Kiev och Charkiv har en rad kända influencers berättat om sin vanmakt över situationen. Och många har fått kritik från följare och branschkollegor för hur de förhåller sig till helvetet. Carolina Gynning, som befinner sig på familjesemester i Mexiko, publicerade bilden av en hängmatta på en strand med texten: ”Ta hand om varandra. Mina tankar går till alla drabbade familjer i Ukraina”, vilket gav upphov till negativa kommentarer. Följarna anklagade hennes semesterbild för att vara ”provocerande” och ”smaklös”.

Carolina Gynning möttes av kritik för sin hälsning från Mexiko. Foto: Instagram @carolinagynning

– Jag gråter över situationen i Ukraina, det är fruktansvärt och jag har svårt att slå bort tankarna på människorna och allt lidande. Men jag kan inte göra mer än att beklaga det hemska som sker, säger Carolina Gynning till amelia. 

Jag sitter ju inte bara här och njuter, jag följer nyheterna hela tiden

– Vi måste alla förhålla oss till det här mörkret och vi gör det på olika sätt. Resan som vi är på nu var planerad sedan länge, och jag är så tacksam för att jag har möjligheten att resa med mina flickor. Jag kan förstå att det sticker människor i ögonen, men just nu värnar jag verkligen om de stunder som man kan distansera sig, le och skratta … Som den känslomänniska jag är lider jag extremt mycket av det som händer. Jag sitter ju inte bara här och njuter, jag följer nyheterna hela tiden. 

 Det är sannerligen inte lätt att göra rätt som influencer. De som inte har kommenterat kriget får kritik, liksom de som gjort det, men valt bilder som uppfattas som opassande. Att skriva något ”i förbifarten” anses också fel.

Jeanette Fors-Andrée, expert på krishantering. Foto: Emily Dahl

 Jeanette Fors-Andrée arbetar som krishanterare och har många års erfarenhet av att hjälpa människor och organisationer med hur de ska sköta sin kommunikation. Hon tycker att influencers generellt gör en bra insats när det gäller rapporteringen om situationen i Ukraina, särskilt genom att dela information om hjälporganisationer till sina stora följarskaror. 

Kontrasten blir för stor och vår värld blottar sig i all sin trasighet

– Det är pengar som kan rädda liv. Och många influencers har uttryckt känslor som alla kan känna igen sig i: förtvivlan, oro, sorg, ilska, rädsla och ångest, säger hon.

 Men trots välmenande ord och information om hjälpvägar är det tydligt att det är något som skaver hos följarna. Kanske är det i diskrepansen mellan rosa semesterskimmer och bilder av familjer som slits isär på tågstationer och barn som dör, som en redan lågintensivt malande känsla av orättvisa och kluvenhet förstärks. Kontrasten blir för stor, och vår värld blottar sig i all sin trasighet.

– Alla hanterar krig och katastrofer på olika sätt, det är viktigt att komma ihåg. Problemet uppstår när du framstår som tondöv och världsfrånvänd. Du förmedlar bilden av att du lever i en egen bubbla där allt är guld och gröna skogar. De som följer dig har läst nyheterna, känner oro och sorg, och ser samtidigt att i vissa flöden är det precis som om ingenting har hänt, säger Jeanette Fors-Andrée. 

Det handlar inte om att man ska ställa in semestern eller neka sina barn ett härligt sportlov

Ett exempel är inlägget som Petra Öfverberg Bohman postade på sitt instagramkonto ”House of philia”: en bild av henne själv på spa, med en flaska vin i handen och ett leende på läpparna. Hon skrev: ”Känns inte helt rätt att posta glammiga bilder idag. Men än är allt mer eller mindre som vanligt, här hos oss. Jag är just nu på ett favvospa där iphones och mobiler är förbjudna och det är SKÖNT en dag som denna, kan jag erkänna.” 

Influencern Petra Öfverberg Bohman fick mycket kritik för sitt spabild-inlägg. Hon har senare bett följarna om ursäkt. Foto: @houseofphillia

Och förmodligen var det, precis som hon själv antydde, inte läge att göra ett sådant inlägg just den dagen. Hon bad senare sina följare om ursäkt: ”Jag ville belysa hur dubbelt det är nu, våra liv som pågår här i Sverige kontra det som sker men det blev fel. Förlåt”, skrev hon.

Att man i sina sociala kanaler njuter av ett spabesök eller visar semesterbilder innebär naturligtvis inte att man inte känner för de drabbade. Men en viss känslighet och eftertanke behövs för att nå fram med sitt budskap – om man vill uppfattas som godhjärtad och sann. 

– Det handlar inte om att man ska ställa in semestern eller neka sina barn ett härligt sportlov. Det handlar om att se dig själv som en del av den verklighet vi lever i och låta det avspegla sig på din kommunikation. Det du säger eller visar i dina flöden behöver vara genuint och äkta. Det handlar om riktig empati för andra människor och ett land i krig, säger Jeanette Fors-Andrée.

De har fått en stor publik just för att de visar upp sig själva i precis alla lägen

Charlotta Flinkenberg, medieprofil med många egna följare, skulle önska att kriget fick ta större plats i influencers uppdateringar.

Charlotta Flinkenberg, medieprofil. Foto: Privat

– När man postar om allvarliga saker kan ju fokus för en gångs skull riktas på sakfrågan och bildsättas därefter, alternativt inte bildsättas alls, menar hon och ringar in ett problem, som är inbyggt i influencerrapporteringens natur. För influencers berättande bygger på det egna jagets upplevelser, både i bild och förhållningssätt till ungefär allt som sker. Att en person väljer att visa en bild av sig själv, på en terrass med ett glas vin, medan man beskriver ett allvarligt världsproblem kan uppfattas som tondövt. Men det är så influencers berättar, och det är nog också därför som vi tycker så mycket om att följa dem. 

Influencers avkrävs ofta ett oproportionerligt stort ansvar

– De har fått en stor publik just på grund av att de visar upp sig själva i exakt alla lägen. Det är den bildsättning de känner till och man kanske inte kan eller bör klandra dem så hårt för det. Jag tror de vill väl, absolut, men de är ju inte tränade utrikeskorrespondenter, säger Charlotta Flinkenberg.

Carolina Gynning fortsätter att skriva om kriget, och möts nu av värme och sympati. Foto: Instagram @carolinagynning

 Carolina Gynning var snabb med att bemöta kritiken. Sedan har hon fortsatt att uttrycka sin förtvivlan över mardrömssituationen i Ukraina, och nu möts hon av idel värme och sympati. ”Ingen har sagt att du ska bära hela världens samvete på dina axlar”, skriver en följare. Och det är lätt att instämma i att influencers, och i synnerhet kvinnliga, avkrävs ett oproportionerligt stort ansvar. 

Det är lätt att skylla ifrån sig och, enligt traditionell influencerretorik skylla på den svenska avundsjukan

– De allra flesta svenskar tar inte ledigt från jobbet för att aktivt demonstrera mot kriget. Man fortsätter som vanligt, även om diskussionerna på hemmaplan och i landets alla fikarum har varit högljudda. Så när vi kritiserar influencers för att de fortsätter att göra samarbeten under denna kris, eller för att de marknadsför sin business, så behöver vi konstatera att det faktiskt är deras jobb, säger Charlotta Flinkenberg.

Vad vi däremot kan förvänta oss är att influencers, som de företagare de är, hanterar kritiken på samma proffsiga vis som de hanterar sina affärer. Det är lätt att slå ifrån sig och, enligt traditionell influencerretorik, skylla på ”den svenska avundsjukan” eller dra till med floskler som att ”det bästa vi kan göra är att leva som vanligt.” För att sedan posta ännu en bild när man ”lever som vanligt.” Om den bilden råkar vara från ännu en brunch på marmorbord eller kanske en spa-anläggning kan förtroendet skadas.

Det förväntas av dig att du är medmänsklig, att du visar att du påverkas av den värld du lever i

– Eftersom förtroendekriser eskalerar ur ouppfyllda förväntningar, ligger förtroende i betraktarens ögon. Det är i stor utsträckning känslor och upplevelser som styr. Som influencer handlar det om att vara människa. Det förväntas av dig att du är medmänsklig. Att du visar att du påverkas av världen du lever i, säger Jeanette Fors-Andrée. 

Och det här gäller egentligen oss alla. Det är viktigt att påminna oss själva om att vi alla, i någon mån, är mikroinfluencers. Vad vi publicerar i sociala kanaler och säger till varandra har betydelse. Att tänka ett extra varv är i dessa dystra desinformationstider viktigare än någonsin.

Många samlar in pengar, kläder och andra förnödenheter

– Sunt förnuft och källkritik är av stor vikt för var och en som delar eller sprider bilder eller annan information om invasionen i Ukraina, men också i andra sammanhang. Det handlar om att alltid göra sin egen bedömning, att inte bara låta sig dras med, säger Jeanette Fors-Andrée. 

Influencern Janni Delér drog in över en miljon kronor, som skänktes till Unicef. Foto: Instagram @jannid

Men med de stora följarskarorna kommer en särskild makt som fordrar ett större ansvar. Det betyder också stora möjligheter, och många kändisar och influencers samlar just nu in pengar, kläder och andra förnödenheter. Ett bra exempel är livsstilsinfluencern Janni Delér som sålde hela sitt modevarumärkes lager. Enligt egna uppgifter fick hon in över en miljon kronor, som skänktes till Unicef. 

– Det är tack vare sociala medier som man kan mobilisera sig och flytta rörelser från gatorna till en digital arena, och på så sätt engagera människor över hela världen, säger Jeanette Fors-Andrée.

LÄS MER: Detta ska du preppa din krislåda med 

LÄS MER: 9 säkra tecken på att du har blivit tant