Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Carola Häggkvist längtar efter kärleken men hon är selektiv: ”Är det inte intressant efter första gången så säger jag det direkt och vill inte träffas igen”.
Carola Häggkvist längtar efter kärleken men hon är selektiv: ”Är det inte intressant efter första gången så säger jag det direkt och vill inte träffas igen”.
Carola Häggkvist längtar efter kärleken men hon är selektiv: ”Är det inte intressant efter första gången så säger jag det direkt och vill inte träffas igen”.
Carola Häggkvist längtar efter kärleken men hon är selektiv: ”Är det inte intressant efter första gången så säger jag det direkt och vill inte träffas igen”. Foto: Kristian Pohl

Carola: ”Det är väldigt svårt att få omkull mig”

En svår skilsmässa i offentligheten, förlusten av båda föräldrarna och ett ekonomiskt svek. Carola Häggkvist, 56, står stadigt trots de många motgångarna genom åren.

Här möter Charlotta Flinkenberg den folkkära artisten i ett samtal om att bli äldre, det sociala engagemanget och längtan efter kärleken. 

– Jag behöver en partner att luta mig emot ibland, säger hon.

Charlotta Flinkenberg

Vi besöker Carola i det vackra sekelskifteshuset intill Steninge slott vid Sigtuna utanför Stockholm, som hon hyr och lever i tillsammans med dottern Zoe sedan fyra och ett halvt år. Strax i närheten ligger den berömda ladan där Carola i flera år hållit storslagna, egenproducerade och slutsålda julkonserter.

Katterna Sancta och Lucia ligger och spinner i soffan bredvid Carola, som på tal om jul är känd för sitt sociala engagemang. Hon har sjungit på ålderdomshem på julen, ställt sig och diskat i Centrumkyrkan i Sundbyberg och arrangerat julbord för hemlösa på NK. Det humanitära engagemanget har alltid varit starkt för Carola Häggkvist, inte bara under julhelgerna.

– Vi människor måste ingripa när andra far illa. Annars får vi hårda hjärtan. Det är det värsta som kan hända mänskligheten. Då förvandlas vi till de där själlösa robotarna man ser i dystopiska science fiction-filmer.

Jag blev glatt överraskad att de lyckades ta sig hela vägen till Stockholm och sökte upp mig

Svenska medier har inte alltid varit nådiga mot Carolas ideella sociala insatser och hon har hånats och förlöjligats. Men även prisats för sitt mångåriga engagemang och outtröttliga insatser för utsatta barn. 

Foto: Kristian Pohl

I våras lät hon en ukrainsk, gravid tvåbarnsmamma bo hemma med henne och Zoe. Efter flyktingvågen 2015 öppnade Carola upp sitt hem för tio flyktingar från Iran och Uganda till sitt hem i Brommavillan. Flyktingarna bodde hos Carola från slutet av september till slutet av december. När Carola åkte på turné gav hon dem nyckeln till sitt hem, och sitt förtroende.

Jag tar hjälp av ett litet team av väninnor, mitt bönegäng, som jag kan anförtro mig åt

– Jag lärde känna de iranska bröderna då jag var på Kos 2015 och jobbade som volontär. Sedan blev jag glatt överraskad att de lyckades ta sig hela vägen till Stockholm och sökte upp mig. 

Carola Häggkvist

Ålder: 56.

Yrke: Sångerska, artist och entreprenör.

Familj: Sonen Amadeus, 24, och dottern Zoe, 13.

Bor: I ett hus intill Steninge slott, utanför Sigtuna. Carola flyttar dock snart till en vindsvåning i Stockholms innerstad.

Bakgrund: Slog igenom som 16-åring med ”Främling” i Melodifestivalen 1983. Är den artist i Sverige som sålt flest skivor (en miljon) av ett album i Sverige. Har vunnit Eurovision och släppt ett antal framgångsrika julskivor. Carola är en av de största svenska artisterna någonsin.

Aktuell med: Julturnén ”A Grand X-mas” tillsammans med Måns Zelmerlöw. 

Mer info: Carolas instagram @carolaofficiell

Varifrån får du energi till allt ditt sociala engagemang?

– Det ger mig syre att engagera mig i andra än mig själv. Det är den gyllene regeln, ”att älska din nästa såsom dig själv”. Jag vill ge plats för det i mitt liv. 

Intensitet, kraft och framåtrörelse är det som Carola utstrålar. Kombinerat med ett starkt självförtroende och ett svårslaget talangfullt artisteri känns hon nästan opåverkad av de prövningar livet gett henne. En smärtsam och publik skilsmässa, förlusten av båda föräldrarna bara några månader efter varandra, ekonomiskt bedragen av en kompanjon – allt detta måste sätta sina spår.

Skilsmässan från exmaken Runar Sögaard blev en följetong i media. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT

Du är den som alltid hjälper andra och förväntas vara stark. Men vem tröstar dig när du kraschar? 

– Jag kraschar inte så ofta. Men när jag själv behöver styrka, de relativt få gångerna per år det sker, så stämmer jag först av hur pass allvarligt det är. Är det inte övergående tar jag hjälp av ett litet team av väninnor, mitt bönegäng, som jag kan anförtro mig åt. Men först kollar jag av min egen styrka. Känslorna har inte makten över mig, tvärtom. Det är väldigt befriande. Jag gör min hemläxa själv, snarare än att vara beroende av andra människor.

– Detta vill jag föreläsa om, att undervisa kvinnor om frihet och att vara sanna mot sig själva. Jag har mina verktyg för att må bättre.

Vad är det för verktyg?

– Jag hämtar styrka från naturen, tränar, äter rätt, sover, men ser också till att ha roligt! Jag åker berg- och dalbana, sätter på en Elvis-skiva, dansar och skakar av mig det tunga sorgetäcket. Att ha kul är en bra medicin. 

Hon beskriver sig själv som en äkta livsnjutare som ger sig själv tid att se det stora i det lilla, när hon fascineras av naturens karga skönhet.

En av anledningarna till att jag inte har inrett ordentligt här hemma är för att jag har velat vänta tills han och jag gör det tillsammans

– Det handlar om balans och sunt förnuft. Jag gör plats i min agenda för att ha marginal att andas. På grund av det har jag inte ett jätteinrutat liv. Förutom mina åtaganden till mina barn, förstås. Och kolleger. Men jag är på väg mot fulländningen att bli en fri kvinna med song of joy. 

Trots denna luftiga kalender så är Carola allt annat än fri under tiden som detta reportage görs. Förberedelserna har pågått i månader och innan vi ska börja fotografera får Carola avstyra en tv-intervju hon råkar ha dubbelbokat. Parallellt med repetitionerna inför hennes och Måns Zelmerlöws storslagna arenaturné ”A Grand X-mas”, så skriver hon på sin bok som kommer nästa år. 

”Jag hämtar styrka från naturen, tränar, äter rätt, sover, men ser också till att ha roligt! Jag åker berg- och dalbana, sätter på en Elvis-skiva” Foto: Kristian Pohl

– Folk har så mycket respekt för mitt jobb och törs inte höra av sig för att de tror att jag är så busy hela tiden. Så jag behöver höra av mig för att de ska veta att jag gärna vill ses i helgen. Det är kul med väninnor som törs ta egna initiativ! Jag gillar det spontana. 

Initiativ från män då? Stjälper eller hjälper det att vara Carola som singel?

– Är man känd är det få som tar initiativ. De få som törs göra det har kanske inte rätt motiv, eller driv. Det är bara kittlande för dem att kunna säga att de har gått fram till Carola. 

Jag tycker det är kul med killar som tar första steget. Men bara för att de närmar sig mig är jag inte mindre kräsen

Sedan uppbrottet från pojkvännen Jimmy Källqvist för några år sedan är Carola singel, men säger att hon inte förlorat hoppet om att leva i tvåsamhet. Hon har testat Tinder, men stött på problem eftersom appen först stängde av henne då de trodde att det var ett fejkkonto.

– En av anledningarna till att jag inte har inrett här hemma ordentligt är för att jag har velat vänta tills han och jag gör det tillsammans. Till dess har jag tryckt mitt inredningsintresse på ’hold’. Jag vill gärna välja ut tapeter och en fin soffa tillsammans med en partner.

Vad krävs för att du ska bli intresserad?

– Jag tycker det är kul med killar som tar första steget. Men bara för att de närmar sig mig är jag inte mindre krass eller kräsen. Jag har en inre kompass som pejlar av var de är i livet. De får kanske en chans till att ses. Är det inte intressant efter första gången så säger jag det direkt och vill inte träffas igen. Jag är ingen lättfotad tjej, det är väldigt svårt att få omkull mig. Däremot kan jag tycka att det är härligt att känna mig uppvaktad. 

Hur ser drömpartnern ut?

– Trygg och nyfiken på livet och även livet efter detta. Det måste vara lite nivå på grejerna. Jag behöver en partner att luta mig emot ibland. Som kommer med initiativ på kul resmål och roliga helgaktiviteter med barnen. Jag vill inte enbart vara projektledare för min familj – där har vi det! Som i Gunilla Bergstens bok ”Familjens projektledare säger upp sig”, om att kvinnor ska sluta curla sina män.

Carola med sina barn, Amadeus och Zoe. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Hur är du själv att leva tillsammans med?

– Man måste ha samma driv och kunna dansa i samma takt. Jag njuter av livet, jag seglar, hittar på grejer och har kul med mina vänner. Jag tror att jag är ett trevligt sällskap. Det är knappt några killar jag träffat som sagt tack och hej till mig, utan det har snarare varit att jag saknat både den andliga insikten och tron hos dem.

Carolas personlighet är precis så unik som du föreställer dig. Hon slutar inte att överraska och svänger elegant mellan högt och lågt, stort och smått. 

Det finns en sådan power i att bli äldre och att visa det. Jag känner mig både ung och att det finns så mycket att lära mig

Inför sina drygt 230.000 följare på Instagram är Carola bjussig och delar friskt med sig av allt från trafikincidenter till icke politiskt korrekta bantningskurer à la 80-tal. När amelia är på besök i slottsvillan sneglar Carola suckande på vår medhavda kanellängd och säger att hon är sugen på ett glas vin. Men just i dag står enbart skinka på det radikala kostschemat. Samtidigt är hon glad över att ha tappat sex kilo på två veckor.

– Det är fysiskt krävande att stå på scen och sjunga och jag behöver vara mån om min kropp. 

På ett skåp bredvid soffan i vardagsrummet står ett par guldfolierade stilett-stövlar som dekoration. Stövlarna, av märket Alexandre Vauthier, för 890 euro, införskaffade Carolas stylist Linda inför Carolas duett med Zara Larsson i Avicii Arena. 

Carola sjöng låten ”Säg mig vad du står” tillsammans med artisten Zara Larsson. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

– Jag sa till Linda att jag behövde en outfit som kändes ’dynamite’. Stövlarna är fantastiska, men väldigt tighta runt vaden. Precis när jag skulle gå ut och sjunga slog krampen till och jag ville bara ta av mig dem. Men det gick ju inte. Jag fick stampa vilt och sjunga ändå. Kan man få smalare vader i min ålder? Jag tror inte jag kommer kunna bära dem igen. Men de är vackra att titta på!

Nästa år firar du svindlande 40 år som artist, efter det makalösa genombrottet med ”Främling”. Hur känns det?

– Det är en enorm förmån att min publik ända sedan 1983 är så stor och fortfarande intresserade. Den 26 februari är det årsdagen för Främling 40 år och jag ska fira det på ett storslaget sätt, som än så länge är hemligt. Det finns en sådan power i att bli äldre och att visa det. Jag känner mig både ung och att det finns så mycket att lära mig kvar, vilket är härligt. Jag har även mycket att ge och erbjuda. 

Carola Häggkvist liv i en tidslinje 

8 september 1966 – Carola Maria Häggkvist föds i Hägersten.

1983 – Vinner Melodifestivalen med ”Främling”, blott 16 år gammal. 6,1 miljoner svenska TV-tittare (vilket är rekord) ser Eurovision-finalen där Carola hamnar på 3:e plats.

Carola uppträder på Melodifestivalen 1983. Foto: TORBJÖRN ANDERSSON / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

1983 – Släpper skivan ”Främling” som än i dag är den mest sålda svenska skivan någonsin (en miljon exemplar).

1984 – Släpper skivan ”Steg för steg” och ett flertal skivor de nästkommande åren, bland annat två framgångsrika julskivor. 

1987 – Träffar predikanten Runar Sögaard och förlovar sig samma år med honom. 

1988 – Går med i den kontroversiella frikyrkan Livets Ord. 

1990 – Gifter sig med Runar Sögaard i ett spektakulärt bröllop i Livets Ords kyrka, framför 6000 personer.  

1991 – Vinner Melodifestivalen och även Eurovision Song Contest med ”Fångad av en stormvind”.

1995 – Lämnar, tillsammans med maken Runar, Livets Ord.

1998 – Sonen Amadeus föds.

Sonen Amadeus, som Carola har tillsammans med exmaken Runar Sögaard, som liten. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT

2000 – Skiljer sig från Runar.

2006 – Vinner Melodifestivalen med låten ”Evighet”.

2007 – Deltar i ”Idol”-juryn på TV4, två år i rad.

2012 – Adopterar, som ensamstående mamma, dottern Zoe från ett sydafrikanskt barnhem. 

Med sonen Amadeus och dottern Zoe. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT

2014 – Deltar i TV4:s ”Så mycket bättre”.

2015 – Blir invald i Swedish Music Hall of Fame.

2018 – Arrangerar på egen hand julkonserter i en stor lada i Steninge slottsby. Succén upprepas de tre nästkommande åren. 

Julen ligger Carola varmt om hjärtat. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

2020 – Carolas gamla hit ”Säg mig var du står” gör comeback och får ny publik genom att Zara Larsson tolkar låten.

2021 – Tilldelas priset War Child Award by Consid för sitt mångåriga engagemang för utsatta barn.

2022 – Ger sig ut på storslagen julturné runt om i Sverige, ”A Grand X-Mas”, tillsammans med Måns Zelmerlöw.

LÄS MER: Amelia Adamo: ”Livet efter cancern kan vara ensamt” 

LÄS MER: Tora Hallström: ”Jag var uppe och grät hela natten”