ANNONS

Innehåll från Visit Denmark

Hösthygge i Köpenhamn

Nya hotell, värmande spabad och mysiga kaféer. Det finns alltid anledning att boka in en weekend i Köpenhamn. Danskarna är världsmästare i hygge – konsten att mysa. Och så här års känns behovet av mys, trygghet och gemenskap extra stort. Då känns vår närmsta huvudstad som ett svårslaget weekendresmål för att uppleva stad och natur på en och samma gång. Här är sex tips för den ultimata hösthelgen i Köpenhamn.

Danskarna är världsmästare i hygge – konsten att mysa. Och så här års känns behovet av mys, trygghet och gemenskap extra stort. Då känns vår närmsta huvudstad som ett svårslaget weekendresmål för att uppleva stad och natur på en och samma gång. Här är sex tips för den ultimata hösthelgen i Köpenhamn.

Checka in på Nordens hetaste postkontor

Villa Copenhagen är stadens nyaste och mest omtalade hotell. Det ligger alldeles intill centralstationen, i ett gammalt posthus från 1912 som har rustats upp och fyllts med ny, modern design. Det bästa gömmer sig högst upp, på hotellets takterass: en relaxavdelning med bastu och en 25 meter lång pool. Den värms upp av överflödsvärme från byggnaden och är bara ett av flera exempel på hotellets hållbarhetsfilosofi.

Det femstjärniga hotellet har 390 hotellrum och sviter, restaurang, bar och gym.

Marinera dig själv i vin i det gamla ölbryggeriet

Aire Anciant Baths är ett måste för alla spaälskare. Det är skapat av Aire, vars affärsidé är att utforma span i restaurerade och historiska byggnader i världens storstäder (i portfolion finns span i bland annat New York och Barcelona). Nu har företaget precis öppnat sitt första spa i Norden i de stämningsfulla källarvalven till ett gammalt bryggeri i stadsdelen Carlsberg Byen. Här väntar levande ljus, lugn musik, ett begränsat antal gäster och en doft av apelsinblom. I utbudet finns flera olika termiska bad, såväl varma som isande kalla. Dessutom erbjuds olika behandlingar, bland annat ”The Wine Bath Experience” som innebär att man får bada i spanskt rödvin i 30 minuter samtidigt som man får en skön huvudmassage. Därefter väntar 60 minuter kroppsmassage med vindruvskärnolja. Spat ligger i samma byggnad som Hotel Ottilia, ett relativt nyöppnat hotell som är en annan bra utgångspunkt för en höstweekend. 

Upptäck Köpenhamns nya gröna oas

Alldeles intill Hovedbanegården i Köpenhamn gömmer sig Banegaarden, ett gammalt tågområde som har förvandlats till en ödetomt där naturen har tagit över. Nu håller det på att förvandlas till en grön oas mitt i staden med matställen, gårdsbutik, växtmarknad, fermenteringskurser och mycket mer – allt med fokus på hållbarhet. Området är under uppbyggnad, men redan nu erbjuds till exempel morgondans, klimatquiz och pizzaverkstad för barn.

Ekoturista i en av världens grönaste städer

Köpenhamn har som mål att bli världens första koldioxidneutrala stad 2025, men har redan kommit en bra bit på vägen. Nyligen utsåg Condé Nast Traveller, ett av världens främsta resemagasin, Köpenhamn till ett av världens tio bästa resmål när det gäller hållbarhet. För turister som inte vill lämna alltför stort klimatavtryck finns ett bra utbud av ekohotell och miljömedvetna restauranger, kaféer och butiker. I den trendiga stadsdelen Nørrebro finns till exempel Res-Res, vilket står för Respect Resources – och budskapet som ägarna bakom butiken vill förmedla. Här finns kläder för både henne, honom och barn samt inredningsprylar och skönhetsprodukter, och allt som säljs har passerat ägarnas granskande ögon. På Visit Denmarks hemsida finns fler tips på ekomedvetna butiker och andra klimatsmarta turisttips i guiden Go green.

Fika hos stadens trendigaste bagare

I Köpenhamn har bagarna och konditorerna blivit stadens nya kulinariska stjärnor. Här finns flera moderna hantverksbagerier som har väckt internationell uppmärksamhet. Till exempel Hart bageri, som drivs av en bagare som tidigare jobbade på den världsberömda restaurangen Noma. Numera får han surdegsfantasterna och sötsaksälskarna att vallfärda till hans bageri och kafé på Vesterbro. Andra tips för fikasugna är Andersen & Maillard, Mirabelle, Lille Bakery, Juno the bakery och The Corner.

Njut av en fika på kaféet Mirabelle.

Starta dagen på bildskönt kafé

Atelier September har länge varit instagramälskarnas förstahandsval. Förutom att kaféets interiör är som gjord för trendiga livsstilsmagasin serveras avokadomackor, yoghurtskålar och andra frukosträtter som är lika mycket för gommen som för ögat. Och de serveras hela dagen, så du behöver inte ställa väckarklockan. 

Tips: Köksmästaren Frederik Bille Brahe driver även minst lika trendiga Apollo Bar & Kantine på Kunsthal Charlottenborg samt Kafeteria på konstmuseet SMK.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Visit Denmark och ej en artikel av amelia

Aktuellt just nu