ANNONS

Innehåll från Trimb

5 tips för vårfina fötter

Spruckna hälar och torra fötter – försvinn. Vi närmar oss äntligen varmare tider. Nu är det dags att förbereda fötterna och göra dem redo att visas upp i öppna vårskor. Här våra fem bästa tips för fina fötter.

Fötterna bär hela vår kropp och är oerhört viktiga för vår hälsa. Vi belastar dem med dubbelt så mycket som vår kroppsvikt när vi går och de är dessutom instängda i skor ungefär 14 timmar om dagen, större delen av året. Fötterna utsätts för många påfrestningar varje dag. Därför är det extra viktigt att ta hand om våra fötter.

- Vi visar inte fötterna så mycket och därför glömmer vi lätt bort dem. Men om inte fötterna mår bra gör inte vi heller det, säger Amina Ståhl, som är medicinsk fotterapeut på salongen Friska Fötter i Solna.

Ge fötterna kärlek och omtanke

Nu när våren närmar sig och vi vill byta ut kängor mot sandaler känns det än mer aktuellt att också ta lite extra hand om våra fötter och göra dem fina.

1. Lyxigt fotbad

Ett härligt fotbad i lagom varmt vatten mjukar upp fötterna och förbereder dem för nästa steg. Vill man lyxa till det lite kan man ha i lite citron, kamomill eller olja i sitt vatten. Man kan med fördel använda ett fotbadsalt som är återfuktande och mjukar upp torr hud, förhårdnader och spruckna hälar. Ha det gärna som en rutin att ta fotbad för att underhålla fötterna mellan varven. 

Efter fotbadet kan den som vill ge fötterna en extra lyxig behandling använda ett par fotsockor. Med en kombination av fruktextrakt, mjölksyra och salicylsyra tar CCS exfolierande sockor effektivt bort förhårdnader och mycket torr hud. (Diabetiker får inte använda exfolierande sockor). 

2. Fila fötterna

– Fila med en sandpappersfil max en gång i veckan. Om man filar för mycket kan kroppen reagera med att producera mer hud.. Jag brukar tipsa mina kunder om att använda skrubbhandskar för att ta bort hudceller i stället. Att skrubba fötterna signalerar till hjärnan att det är massage, vilket fötterna mår bra av. 

Det är många som slarvar när de torkar fötterna, men torka ordentligt mellan tårna för att slippa fotsvamp.

3. Massera med en fotkräm

– Fotmassage är bra för blodcirkulationen. Att massera fötterna är också ett bra sätt att undersöka dem, berättar Amina. 

Se till att fötterna är rena och torra. Massera försiktigt och grundligt in en funktionell fotkräm, gärna varje dag.  Det finns fotkrämer som går in i huden snabbt om man inte gillar kladdiga krämer. Man ska inte smörja mellan tårna, om det inte är en kräm som motverkar fotsvamp. 

4. Gör en inpackning

– Fotinpackning är en fin grej, smörj fötterna med kräm och blanda med en olja. Trä sedan på plastpåsar och strumpor. Låt verka några timmar eller över natten. Det ger otroligt snabbt resultat, tipsar Amina. 

Du kan också använda en bra salva eller kräm för din inpackning. CCS Fotvårdssalva är speciellt framtagen för torra fötter med förhårdnader. Den mjukgör och återfuktar, och innehåller dessutom eukalyptusolja som motverkar dålig lukt. 

5. Fina naglar, fina fötter

Naglarna är viktiga för att dina fötter ska se fina ut, och må bra. 

– Naglarna ska klippas rakt. Sen kan man fila runt med nagelfil. En tumregel är att naglarna ska följa nagelformen. Det är många som klipper riktigt kort. Man ska klippa lagom kort och oftare i stället för kort och sällan, berättar Amina. 

En nagelolja eller en kräm är också att rekommendera för fina friska naglar. Med CCS Cracked Heel SOS slår du två sommarflugor i en smäll då den både fungerar på torra fötter och även kan användas till mycket torra nagelband.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Trimb och ej en artikel av amelia