ANNONS

Innehåll från Netdoktor

Experten: Så får du hjälp att kräva den vård du behöver

Nödvändig vård är ingen självklarhet, det har många som lever med hudsjukdomen psoriasis fått erfara. Men med rätt kunskap – och rätt stöd – kan det bli lättare att få hjälp. – Det händer mycket spännande nu, säger Emese Gerentsér, medicinjournalist och communityansvarig i Aktiv patient.

Nästan varannan svensk lider av någon kronisk sjukdom visar statistik från Vårdanalys. En av de vanligaste är psoriasis, mellan 250 000 och 300 000 människor i landet är drabbade av hudsjukdomen. Men trots att psoriasis är en av våra allra vanligaste folksjukdomar är många som lever med psoriasis underbehandlade och får inte den vård som de har rätt till. 

Det här är en av anledningarna till att Aktiv patient, som är en del av Netdoktor, startades. Målet är att vara ett stöd för patienter så att de får nödvändiga kunskaper om behandlingar och sina rättigheter som patient.

– Har du kunskap vet du också vilka frågor du ska ställa i ditt vårdmöte och vilka krav du har rätt att ställa. Vi vet att det ofta är först då som man faktiskt får den vård som man har rätt till, säger Emese Gerentsér.

Vill du veta mer om dina patienträttigheter? Gå med i Aktiv patient

Nya behandlingar

Nya behandlingar har visat mycket goda resultat och när det gäller psoriasis på huden kan i stort sett alla patienter bli symtomfria med hjälp av moderna läkemedel. För att sprida kunskaper erbjuder Aktiv patient patientutbildningar som ger information om olika rekommenderade psoriasisbehandlingar. 

Det handlar både om utvärtes behandlingar som krämer, salvor, lösningar, ljusbehandling och klimatvård – och om systemiska behandlingar som påverkar hela kroppen och tas som tabletter, sprutor eller dropp.

– Det händer mycket spännande inom psoriasisområdet just nu. Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid psoriasis ger utbildning av patienter bättre förutsättningar att både hantera och förbättras i sin sjukdom. Därför är patientutbildningar en viktig del av Aktiv patient, säger Emese Gerentsér.

Att må så bra som möjligt

Aktiv patient är helt kostnadsfritt. Förutom att få information om behandlingar och rättigheter kan alla som loggar in med Bank-ID ställa frågor anonymt till specialister i expertchattar samt möta andra patienter i Aktiv patients psoriasisforum. Forumet har två moderatorer – en medicinjournalist och en sjuksköterska – som svarar på frågor och ser till att alla känner sig hemma.

– Aktiv patient är en trygg plats för dig som lever med psoriasis. Här kan du öka din kunskap om vad du kan göra för att kunna må så bra som möjligt, säger Emese Gerentsér.

Vill du veta mer om Aktiv patient? Läs mer här

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Netdoktor och ej en artikel av amelia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!