ANNONS

Innehåll från Libresse

Klimakteriet - hjälp! Är jag redan där?

Klimakteriet, något som händer när man är runt 50 år, kanske du tänker. 

Men många kvinnor går in i klimakteriet tidigare än så.

– Snittåldern för klimakteriet är 52 år, men många kvinnor går in i förklimakteriet när de är i 40-årsåldern, säger Anna Landaeus, personlig tränare med fokus på kvinnokroppen. 

Klimakteriet är en naturlig del av åldrandet och alla kvinnor hamnar där. Trots det pratas det ganska lite om perioden innan mensen upphör. Det skiljer sig mycket mellan personer hur klimakteriet eller förklimakteriet upplevs och vilka symtom man får. Hormonerna lever rövare och äggstockarna börjar åldras, äggen sinar och det leder slutligen till att mensen upphör och du är inte längre fertil. 

Tidigare än väntat

Redan när du är i 35-årsåldern kan de första symtomen av klimakteriet göra sig påminda i form av sömnproblem, humörsvängningar och ångest. Det kan sen vara en utdragen process fram till att mensen slutligen helt försvinner. 

– Snittåldern för klimakteriet är 52 år, men många kvinnor går in i förklimakteriet redan när de är i 40-årsåldern och det är helt normalt, säger Anna Landaeus

Kiss i trosan

Östrogenet i kroppen sjunker och det kan försvaga musklerna i bäckenbotten och göra att det kommer lite kiss i trosan då och då. Urinläckage är väldigt vanligt och så många som var tredje kvinna upplever det någon gång under livet. Det finns saker du kan göra åt det. 

– Bäckenbotten fungerar som en studsmatta, den är både stark men även flexibel. Den består av både långsamma och snabba muskelfibrer vilket gör att den behöver kunna spännas snabbt och med kraft och kunna hålla aktivering under en längre tid. Träna därför både snabbhets-, styrke- och uthållighetsknip, Anna Landaeus. 

Trygg med rätt skydd

Ena stunden skrattar du åt ett skämt för att sen inse att det inte känns fullt så roligt längre när du upptäcker att det har kommit kiss i trosan. 

Små urinläckage kan inträffa i alla åldrar och är vanligt vid hormonförändringar som sker i samband med klimakteriet. För att kunna känna sig trygg och säker om det kommer några droppar urin i trosorna kan du använda ett trosskydd som kapslar in lukt. 

Libresse Dailies Extra Protection är ett absorberande trosskydd som tar bort fukt så att du kan känna dig bekväm och säker samtidigt som du lever på som vanligt. 

Vallningar & lindring

Du blir plötsligt väldigt varm och får svettningar, eller så börjar du oväntat frysa. Värme- och kylvallningar är vanligt under förklimakteriet och klimakteriet. Du kan lindra vallningarna genom att röra på dig. 

– Både styrketräning och konditionsträning har visat en effekt mot vallningar. Ett tips är att hålla en sval kroppstemperatur och sova i ett svalt sovrum med ett tunt täcke. Akupunktur kan lindra besvären och har visat sig kunna halvera antalet vallningar, säger Anna Landaeus.

Kroppens alla droppar

Libresse Dailies Extra Protection är ett trosskydd som tar hand om din V-zone och ger ditt underliv den kärlek det behöver och du slipper tänka på vad ditt underliv har för planer för dagen. 

Det tar hand om spotting, lite kiss, flytningar och svett och kapslar in lukt. 

Libresse Dailies Extra Protection absorberar 30% mer än Libresse vanliga trosskydd så att du kan känna dig trygg och fräsch hela dagen. 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Libresse och ej en artikel av amelia