ANNONS

Innehåll från Dove

Så här stärker du ditt barns självkänsla – experten Mia Törnbloms tipsar!

Att ha god självkänsla betyder att du värdesätter dig själv så starkt att du behandlar dig själv som att du är någon du tycker om. Med vad ska man göra om självkänslan svajar? Kolla här!

Det är under uppväxten som självkänslan byggs upp, så det är därför viktigt att barn får lära sig att de duger som de är. Mia Törnblom jobbar bland annat som coach inom mentalträning och självkänsla. Vi bad henne ge sina bästa tips på hur du som mamma kan göra för att stärka ditt barns självkänsla.

Börja med dig själv

– För att kunna stärka barnens självkänsla behöver du börja med dig själv. Din starka självkänsla smittar nämligen av sig. Tänk så här:
1. Bekräfta dig själv genom att varje dag belysa det som varit positivt. Skriv ner minst fem saker som varit bra. En person med stark inre kritiker lägger märke till minsta lila negativa sak och för att bota detta behöver vi träna på motsatsen.
2. Vi behöver titta på andra för att inspireras och utvecklas men vi ska undvika att jämföra oss. På sociala medier behöver vi skydda oss genom att sätta punkt. Det är lätt att tänka ”Wow, vad hon är modig och driftig. Själv får jag aldrig någonting gjort.” Tänk istället: ”Wow, vad hon är modig och driftig.”
3. Skaffa en daglig rutin för att vårda din kropp, smörj in den med kärlek. Notera dina starka ben eller din vänliga mage. Ge även kroppen näring och motion – det är också handlingar i att stärka känslan av egenvärde.

Som föräldrar behöver vi tänka på vad vi säger och gör inför våra barn. Hur vi pratar om oss själva men också om andra. Barn och ungdomar är som små seismologer, de känner av allt och chansen är god att de påverkas av våra beteenden.

Tips! Dove har släppt en guide där du hittar praktiska övningar och tips på hur du stärker både din och barnens självkänsla. Ladda ner guiden HÄR.

Guiden är pedagogisk och lätt att förstå.

Prata med barnen

– Det är viktigt att prata med barnen om allt från utseende, kropp och värderingar till fördomar och hur man behandlar andra. Dela med dig av stunder då du gjorde misstag, blev nervös eller självupptagen. Det hjälper barnen att inte känna sig ensamma i tankar som ”det är bara jag som känner så här”. Livet är jobbigt och då behöver vi alla stöttning och hjälp för att klara av att hantera det. 

Låt barnen visa sina känslor och säga vad de tänker på, på det sättet bekräftar du dem och visar att deras tankar är viktiga.

Dela med er 

– Välj ett rum där du och barnen pratar om svåra saker. Att få prata om jobbiga saker i bekanta miljöer skapar en trygghet. Sociala medier är inte alltid ett tryggt ställe där barnen ska diskutera hur de mår eller att de känner sig misslyckade. Risken för missförstånd och oombedda råd är stor och det kan vara tufft att bli kritiserad och ifrågasätter när barnen är sköra. 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Dove och ej en artikel av amelia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!