Frossa i kanelbullar – expertens bästa tips
Snurra, knut eller fläta. Den älskade kanelbullen kan ätas i alla möjliga former. Experten Joakim Leufvenius delar med sig av sin absoluta favorit och hur du pimpar den vanliga kanelbullen.
– Det viktigaste för en riktigt bra kanelbulle är mycket fyllning, säger Joakim Leufvenius hos Lantmännen Unibake.
Direkt när den kommer ut från ugnen och med ett glas kall mjölk. Så njuter Joakim Leufvenius helst av en kanelbulle. Som innovationsutvecklare hos Lantmännen Unibake hittar Joakim Leufvenius de bästa råvarorna för att få fram den perfekta mixen kring hur degen blandas, och vilken typ av mjöl som passar bäst när bullarna ska bakas.
Joakim Leufvenius
Ålder: 58 år.
Bor: Ekerö, Stockholm.
Gör: Produkt och Innovationsutvecklare Lantmännen Unibake.
Se Bonjours breda fikautbud här.



Hej Joakim, vilken är din absoluta favoritbulle?
– Oj, svårt att säga! Vår Bonjour Kanelbulle de luxe är min favorit, den är saftig och bakad med smör och har en härlig kanelfyllning, som jag tycker är det viktigaste för en riktigt bra kanelbulle, och mycket fyllning är ju gott.
Joakim fortsätter:
– Med min långa erfarenhet som bagare förstår ni säkert att jag också älskar att baka mina egna kanelbullar. Den fyllning som jag gillar bäst är en blandning av en god mandelmassa, smör, brunt farinsocker och en god kanel, min favorit är kanel från Ceylon, Sri Lanka. Så vem vet, det kanske blir en ny Bonjour-favorit i framtiden!
Hur lyxar man till en kanelbulle?
– En kanelbulle med pärlsocker är god som den är men man kan ju alltid hitta nya goda varianter på en kanelbulle. Varför inte göra kanelbullen till en god semla? Skär av kanelbullen på mitten så att du får ett lock och en botten. Fyll med mandelmassa och spritsa på vispgrädde och florsockra eller fyll med en skopa god vaniljglass och kolasås. Ett annat tips är att blanda färskost, socker och rivet limeskal. Fyll precis som en semla eller lägg färskostblandning på bullen. Friskt och fräscht.



Vilket är ditt bästa tips om man ska bjuda in till bullfest?
– Bullfest för mig är att man bjuder hem sina bästa vänner och har ett härligt uppdukat bord med flera sorters kanelbullar, såklart från Bonjour! Självklart lägger jag till några egna personliga favoriter.
Bonjour har ett brett sortiment när det kommer till fikabröd. Här är några av deras populära bullar med kanel.



Kanelbulle
Traditionell kanelsnäcka med riklig fyllning och toppad med pärlsocker.



Kanelknut de luxe
Saftig veteknut bakad med smör och surdeg och rikligt fylld med kanelfyllning med smör och mandelmassa.



Kanelbullecroissant
Härligt frasig croissant fylld med klassisk kanelbullefyllning.



Äpple/Kanelfläta
Vackert handflätad vetefläta fylld med äpplekompott och kanel. Toppad med pärlsocker.



Honey Bun Kanel
Friterad snäcka med kanelfyllning toppad med kanelsocker.



Cinnamon Fan
Frasigt wienerbröd med kanelfyllning toppad med kanelcrunch.



Kanelbulle Tiramisu – recept
Inte mycket slår nybakade, varma kanelbullar, men om du vill testa den oemotståndligt goda varianten på klassikern ska du göra en Kanelbulle Tiramisu. Här är receptet på den italienska klassikern i svensk kostym.
Ingredienser:
Kanelbulle
Kaffe
Mascarpone
Kanel
Socker
Gör så här:
1. Skär kanelbullar i små tärningar och lägg i en form.
2. Droppa över svalt kaffe, stryk på ett lager mascarpone och strö kanelsocker ovanpå. Upprepa med ett lager till.
3. Låt stå till servering.
Om Bonjour
Alla älskar nybakat! Det väcker minnen om trygghet och gemenskap och för många känns det som en kärlekshandling att bjuda på nybakat. Dock har inte alla tid eller lust att baka själv, eller möjlighet att besöka ett bageri. Där Bonjour finns, finns alltid en härlig bagerikänsla. Bonjour möjliggör att det doftar nybakat över hela Sverige, i allt från caféer och små servicebutiker till stora mataffärer, varje dag. Läs mer om Bonjour här.