ANNONS

Innehåll från Alcon

Torra ögon? 5 tips för att hantera pollenplågan

Svidande ögon, rinnig näsa och ett evigt nysande. Pollenplågan är här! Vi ger dig bästa tipsen på hur du ändå kan njuta av våren utomhus.

Ögonen är så torra att du knappt kan jobba framför datorn, än mindre gå ut i vårsolen. Det är pollen i luften. Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst och kan därför bli en riktigt lång plåga. 

Ungefär 30 procent av oss svenskar lider av pollenallergi, så du är inte ensam. Besvären varierar från person till person men det är vanligt med rinnsnuva, trötthet och torra ögon. Ögon som är torra kan svida, bli ”grusiga”, rinna eller kännas trötta, och när du tar din allergimedicin blir ögonen ofta ännu mer torra. 

Tack och lov finns lösningar på problemet torra ögon. Här är våra bästa tips:

1. Använd solglasögon. Är dina ögon svullna eller torra, på med solbrillorna. De skyddar mot solen men ger också ett extra skydd mot pollen som flyger runt. 

Ögondroppar hjälper när ögonen är torra och kan kännas svidande, irriterade eller grusiga. Systane® COMPLETE ögondroppar är effektiva och både smörjer och återfuktar ögat. De ger lindring i upp till åtta timmar.

2. Ha alltid med dig ögondroppar. När pollenplågan är som allra värst vill du knappt lämna hemmet. Ögonen kan både bli svullna och torra, rinniga och svida, allt på samma gång. Allergimedicin kan få det värsta kliandet att försvinna, men kan också göra ögonen extra torra. 

Räddningen är ögondroppar Systane® COMPLETE är en typ av smörjande universalögondroppar som lindrar alla typer av irritation – i upp till åtta timmar! 

Har du linser kan du droppa Systane® COMPLETE innan eller efter att du satt in dem. 

3. Vädra varsamt. Försök att hålla fönstren stängda under den värsta pollensäsongen. Och när du behöver vädra ur eller få in lite frisk luft, passa på tidigt på morgonen, under natten eller när det regnar. Då är pollenhalten i luften lägre. 

4. Lura tröttheten. Pollenallergin kan göra dig trött. Men det är inte alltid allergin som gör dig dåsig, ibland kan det faktiskt vara ögonen som lurar dig. 

Svidande ögon som lätt blir suddiga och gör att du inte ser så bra kan vara ett tecken på att du har torra ögon, och det kan få dig att känna dig tröttare än du egentligen är. Återfukta ögonen med smörjande ögondroppar och du känner dig piggare.

5. Duscha innan du lägger dig. Innan du kryper ner mellan lakanen bör du duscha av dig, så att inte pollen från dagen hamnar på kudden och sängkläderna. Tänk också på att byta sängkläder ofta. 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Alcon och ej en artikel av amelia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!