Bilden på flickan är en genrebild. Flickan förekommer inte i texten.
Bilden på flickan är en genrebild. Flickan förekommer inte i texten. Foto: Shutterstock, Paulina Westerlind

Bonusbarnen har skärmar vid matbordet – hur ska jag stå ut?

De har skärmar vid matbordet och säger aldrig ”tack”. Signaturen ”Vera” undrar hur hon ska orka med familjelivet, där hon visserligen får uppleva äkta kärlek, men också slitningarna som det kan innebära att ha bonusbarn. 

Författaren och amelias relationsexpert Bengt Ohlsson delar med sig av sina råd.

amelia

”Jag träffade en snubbe och blev kär. Det slutade med att vi båda separerade och nu bor vi tillsammans – varannan vecka med fyra barn totalt. 

Barnen funkar förvånansvärt bra ihop, men barnveckorna är så jobbiga att jag ibland funderar på om jag fattade fel beslut som skilde mig. Jag fick en underbar man, ett sexliv och kärlek. 

Jag vill ha lugn och ro när vi äter, lite vanligt hyfs bara

Jag fick också två sjukt bortskämda bonusbarn, fyra och sex år gamla, som äger cirka 900 leksaker var, gnäller ständigt och aldrig säger ”tack”. Min sambo tycker att jag överdriver och att min syn på barnuppfostran härstammar från trettiotalet. Men jag vill ha lugn och ro när vi äter, lite vanligt hyfs bara. Som att inte sitta med i-pads vid matbordet, det är väl ändå ett rimligt krav?

Stundvis står jag knappt ut, deras beteende provocerar mig så. Det värsta är kanske att mina barn börjar ta efter. Hur ska jag hantera detta? ”

/”Vera”

”Stundvis står jag knappt ut, deras beteende provocerar mig så”, skriver ”Vera”. Foto: Shutterstock

Bengt Ohlsson svarar: Han har inte förstått vikten av att kompromissa

”När man flyttar ihop måste man kompromissa. Det låter som om din kille inte insett detta. Även om din barnuppfostran skulle härstamma från trettiotalet är det den barnuppfostran som han har slagit ihop sitt liv och sina barn med, och då måste han förhålla sig till det. Och det måste du också göra. 

Att lägga ifrån sig skärmarna vid matbordet är en punkt där han borde kunna gå dig till mötes

Dina bonusbarn kommer aldrig att bli precis som dina egna, och dina egna kommer aldrig att bli precis som dina bonusbarn. Ni kommer att skapa något nytt och eget. Ert sammanboende står för en förändring, att allt inte är som förut, och om föräldrarna är på det klara med detta finner sig oftast också barnen i det. 

Att lägga ifrån sig skärmarna vid matbordet är ett bra exempel på en punkt där din kille borde kunna gå dig till mötes. I svåra stunder kan ni trösta er med det gamla talesättet att det som kännetecknar en lyckad kompromiss är att alla blir ungefär lika missnöjda...”

LÄS MER! Bengt Ohlsson svarar: Därför vill vissa män ha sex med yngre kvinnor 

LÄS MER! Martin Melin: ”Jag var en frånvarande pappa”