ANNONS

Ett galet världsrekord trots krascher och tårar!

EC8B06A7-1733-4830-A48C-EB06E9E67F47

De grejade det!!

Som ni säkert har förstått har jag tillbringat några dagar i Mora och sett maken Christer Skog och komikern Måns Möller slå världsrekord i antal Vasalopp i rad. Känn på den här: 10 Vasalopp på 10 dagar, 90 mil på skidor! Det var inte många som trodde de skulle klara det.

För vem kommer på tanken att efter nio mil i spåret, sätta sig i bilen, åka tillbaka till Sälen, för göra det hela nästa dag igen? 10 gånger!

Jo, Christer.

Och vem tycker att det är kanonidé?

Måns Möller.”Jag läste att Vasaloppet skulle hålla spåren öppna i hela tre veckor i år. Då tänkte jag att om vi lyckas göra tio Vasalopp i rad blir vi de första i världen att lyckas med den bedriften. Vi har fått smak för att sätta världsrekord efter att vi 2017 lyckades ta oss in i Guinness Book of Records med vår cykling över Europa. Idén var helt vansinnig och om väderförhållandena blev bra hade vi 50/50 chans att lyckas,” förklarar Christer. Och i måndags stod de där med de klassiska vasaloppskransarna runt halsen och tio medaljer, ett för vardera lopp, trots en hel del strapatser.

De har slitit, kämpat, haft kramp på nätterna, kraschat i höga hastigheter och brutit ihop och gråtit av trötthet och smärta. Måns har kraschat varje dag utom den 18 februari. ”Då blir det ny flaggdag i Eriksberg”, säger Christer som föll två gånger. Och då ska man komma ihåg att den högsta uppmätta hastighet som Christer hade utför var 52 km/timmen…

Att hela kroppen gör ont i dag och att de har haft svackor när de inte trodde det var möjligt att klara av utmaningen, är lätt att fatta!

IMG_0929

Bengt fixade maten under loppen.

Det har också varit tufft att få i sig mat. Under loppen förbrände de 10 000-12 000 kalorier och för att orka måste de äta lika mycket på kvällen och under loppet. De hade lagt in extra matkontroller där Bengt Jonsson från Vasaloppsbyn kommit in och åkt runt med sig bil och lagat varm mat flera gånger efter spåret. Christer och Måns har försökt äta så mycket de kunnat, Måns har till och med gått upp varje natt vid 02.00 för äta gröt och Christer som i vanliga fall hatar chips har ätit chips på nätterna för att få i sig salt. Det

har inte varit en hälsoresa direkt! Dessutom har Jonas Orsén agerat chaufför, vallare och allt-i-allo varje dag. De har också haft hjälp av Fredrik Heikki från Cykel och längd i Sälen. Även svenska landslagets fd chefvallare Urban Nilsson har hjälpt att valla skidorna.

214C953B-7780-403C-B4E3-9F77AC2B0999

Axlar och rygg tog mest stryk.

Det har varit häftigt och spännande att följa från sidan. Samtidigt var jag väldigt orolig ett tag. Maken såg ut att ha åldrats trettio år, det var runt minus -25 i starten de första dagarna, hans rygg pajade efter en av krascherna och axlarna tog stryk av all stakning så att jag fick massera honom en dag under loppet när de stannade till för ett matstopp.

805BB372-E86C-45D0-85D1-BA63A3FC09E5 2

Vissa dagar var det minus -27 i starten…

Det finns så mycket att skriva om det äventyret, men jag hoppas att Christer gör en föreläsning om världsrekordet så att du som följer med oss på resorna där Christer är med får chans att veta mera! Till exempel på ToppHälsas cykelhelg i Kallfors utanför Stockholm sista helgen i maj.

Kram!

7E7DEEA1-8F11-47DB-B045-2990D480DC0B 2

Med tio medaljer runt halsen och vasaloppskransar. De gjorde det omöjliga!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00