ANNONS

Skapa din egen lycka så här! (Japp, det funkar!)

IMG_6447

Att vara lycklig under corona? Japp, det går!

Känner du till en kvinna som heter Sonja Lyubomirsky? Det gjorde inte jag heller tills jag hörde talas om henne i ett TV-program för några år sedan. Hon är amerikansk professor vid Department of Psychology vid University of California, och har skrivit en bok baserad på vetenskaplig forskning om hur man kan öka sin lycka. Passar inte det enormt bra under dessa tider?

Jag har skrivit om hennes tes i min andra bok ”Två hål i huvudet och ett mirakel”, men jag tänkte att du (och jag med) behöver lite extra pepp i karantän- och social distanserings-tiderna just nu. Och att man till viss del kan välja hur lycklig man är vill man ju veta allt om, eller hur?

Alltså:

50 PROCENT AV HUR LYCKLIG EN PERSON ÄR, ÄR GENETISKT BETINGAT

IMG_3327

50 procent av den här kroppen består av lyckogener! Coolt, va?!

Man föds alltså med hälften positiva gener! Det är helt fantastiskt! Och att alla föds med det? Det känns lite oväntat. Jag menar, det är fascinerande att det då finns så många sura människor, var har surkartarna gjort av sina 50 %? Spolat ner dem på toaletten?

10 PROCENT AV EN PERSONS LYCKOFAKTOR BEROR PÅ OLIKA OMSTÄNDIGHETER OCH SLUMP

IMG_1278

Nja, jag vann inte på Postkodlotteriet direkt. Där andra fick en Volvo – fick jag cancer. Lite orättvist är det nog.

Egentligen inte så konstigt. Det är stor lyckoskillnad på dig som dragit en miljonvinst i Grannyran eller fått en Volvo i Postkodlotteriet jämfört med några av oss andra. Vi som till exempel fick cancer.

Jag vet själv hur icke-lycklig jag var när jag fick beskedet om min hjärntumör. Ett cancerbesked är slump och omständighet när det är som värst, kanske man skulle kunna säga.

40 PROCENT AV EN PERSONS FÖRMÅGA ATT BLI LYCKLIG KAN VI PÅVERKA SJÄLVA

IMG_0074

Våra glas är alltid halvfulla! Eller hur, Helene Arkhem?

Det här är helt otroliga siffror! Tänk så mycket vi själva kan påverka i vår hemkarantän?! Bara genom att tänka smart kan vi göra rätt prioriteringar i livet. Till exempel genom att njuta av det halvfulla glaset – och ignorera det halvtomma.

Så varför gör inte alla det då? Om vi kan bli lyckliga bara vi ger oss fan på det? Vilken underbar värld vi skulle kunna skapa tillsammans.

Inga meningslösa gräl om ingenting, inga gnällspikar som klagar på allt och alla. Ja, jag drömmer förstås, men vad skulle hända om vi skulle försöka tänka efter?

Kanske skulle vi bli lite lyckligare, utan någon större ansträngning. Och det är något som verkligen kan behövas efter det dystra 2020.

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00