ANNONS

Så enkelt – och svårt – är vägen till ett friskare liv

Det blev ingen Hjärntumördag i söndags. Covid-19 ställde in den. Jag har varit på den dagen flera gånger och föreläst och det har alltid slagit mig att det trots allt det ovissa och svåra, alltid funnits en doft av hopp i salen.

Men alltså inte i år. Istället befann jag mig i vackra Tällberg med en härlig grupp på 18 personer som är med på Topphälsas Hälsovecka.

Åh, så underbart det var att få vara i Tällberg igen! Jag har så många minnen därifrån – både jobbiga och helt, helt underbara.

IMG_0358

Ser ni hustet till vänster? Där har jag upplevt både himmel och helvete…

Det var där jag låg fjättrad med smärtor i hela kroppen sedan cellgifterna jobbat så hårt att kroppen inte orkade röra sig. Jag minns att jag låg i soffan på altanen på huset vi hyrde och blickade ut över gräset där barnen lekte. Huden brände under parasollet, det var två månader till bröllopet som jag och blivande maken planerade.  Jag bad tysta böner att jag skulle orka.

Men det var också här jag sa JA till mannen jag älskar. Och vi firade med ett tredagars-bröllop som jag aldrig glömmer.

I går innan jag och gruppen skulle köra stavgångsintervaller i slalombacken pekade jag ut alla platser; ”här gifte vi oss, här hade vi förfesten på fredagen, här hade vi middagen…”

IMG_0317

Vi mjukstartade med stavgångsintervaller i den lilla backen innan vi gav oss på slalombacken…

Det ger mig så mycket energi att få möta nya härliga människor även om det inte blev några kramar den hr gången på grund av pandemin. Träningen binder oss samman, glädjen att få resa igen, att få äta middag tillsammans även om vi sitter på varannan stol.

Lyckan att få se okända mötas i skratt och glädje, att se nya vänner hitta varandra, att se människor växa. Jag brinner för det. Det känns så bra i hjärtat.

Den här veckan i Tällberg som vi kallar Hälsoveckan är dessutom väldigt olikt alla våra andra träningsresor.

  1. Det är vår enda träningsresan i Sverige som är en hel vecka.
  2. Vi tar bara en liten grupp (i år är vi 18 deltagare).
  3. Vi jobbar med pulsträning där Fitbit sponsrar med klockor (värda nästan 2000 kr).
  4. Det ingår både syre- och laktattester av träningsexperten Christer Skog och personliga kostråd av Sveriges ledande IBS-dietist och kostrådgivare, Sofia Antonsson. Dessutom har vi underbara PT:n Rebecca Ekström med oss som tar hand om träningen.
  5. Vi utgår från individen som får personliga råd för sin träning utifrån sin puls och utvärdering på syreupptagningsförmågan.

    745CF62B-0865-4EA5-881D-FAA1AEC71820

    Christer, Rebecca, jag och Sofia.

Själv är helt såld på det här med att hålla koll på pulsen (det vet ni som följt mig länge) och jag börjar varje dag med att kolla hur min vilopuls varit under natten.

Jaha, tänker du nu. Vad betyder det då? Vad är egentligen vilopulsen ett kvitto på? Enkelt förklarat: Ju lägre vilopuls – desto bättrad tränad är du.

Och jag vill ju vara tränad och känna mig stark!

Nu är det viktigt att ha i åtanke att alla har olika värden när det kommer till sin personliga vilopuls. Att jag har legat på 63 hjärtslag i minuten på natten och någon annan har lägre eller högre, är helt naturligt. Vilopulsen ska man aldrig jämföra med någon annan. Däremot kommer du själv att se när du på allvar går in för att förstå din kropp bättre, hur just du reagerar.

Det är mycket som avgör hur hög eller låg vilopuls du har. Alkohol, stress, sjukdom och infektioner i kroppen är till exempel negativt för dig och du får en förhöjd vilopuls eftersom kroppen får jobba hårt även när du sover för att återställa alla parametrar.

Träning, återhämtning och balans i livet betyder däremot en glad kropp som kan vila på natten när pulsen sjunker. Superenkel ekvation, eller hur? Det betyder också att ju bättre uthållighetstränad du är, desto lägre vilopuls har du när du sover. Så det gäller att hitta en balans mellan träning och återhämtning – så enkelt (och så svårt) är det faktiskt att hitta nyckeln till välmående och ett friskare liv.

IMG_0288

Kan man bli annat än glad med det här gänget?!

Jag hoppas att alla våra underbara deltagare på Hälsoveckan känner att de fått nycklar till att kickstarta ett nytt kapitel i sitt liv. Och till våren funderar jag på att köra resan igen.

Jag hoppas att vi ses där isåfall!

7819E28E-5480-400C-8EF9-1910E52AB697

Ses vi i vår?

0
9

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00