ANNONS

”I tio år klarade jag av tjatet, bönerna och tårarna”

/

På 80-talet var KLM-kedjan i ishockey världens mest fruktade kedja. Namnet stod för spelarna Krutov, Larionov och Makarov – de oslagbara lirarna i Rysslands (dåvarande CCCP) förstafemma. Enligt experterna den bästa som någonsin existerat. Tillsammans med backarna Kasatonov och Fetisov vann laget allt som gick att vinna; OS-guld, VM-guld och Canada Cup.

KLM-kedjan är sporthistoria. Det är en magisk saga om legendariska spelare vars namn fortfarande får många hockeyälskare att bli blanka i ögonen. Vi hatade dem för att de alltid vann, men älskade deras oerhörda spelskicklighet trots att Superfemman ofta krossade vårt eget Tre Kronor. De iskalla målen, stenansiktena som aldrig röjde känslor, som tog emot slag och fula tacklingar med en axelruskning och ett iskallt leende.

Superfemman hamnade till slut i NHL, men den enda som inte riktigt lyckades där var Vladimir Krutov som avslutade sin långa karriär i Sverige. När jag jobbade på Sundsvalls Tidning intervjuade jag honom när han värvades till Östersunds IK på 90-talet. Jag fick ganska torftiga citat eftersom både hans engelska och svenska var usel, men det spelade ingen roll. Det var stort att möta honom i verkligheten.

Krutov dog 2012, men har återuppstått i mitt liv sedan fyra veckor.

IMG_5922

Jag och lilla Krutov.

I tio år klarade jag av tjatet, bönerna och tårarna. Sedan kapitulerade jag – och köpte en liten hundvalp. Som nu har fått namnet Krutov. Detta tack vare sonen som spelat ishockey i hela sitt 16-åriga liv och som kan sin hockeyhistoria.

Jag tycker mig se vissa likheter. Teckningen i hund-Krutovs lilla ansikte gör att han ser bister ut, och hittills varken skäller han eller gör väsen av sig. Likt hockey-Krutov är han liten, satt – och cool.

IMG_5826

Krutov nio veckor gammal.

images

Den ”riktiga” Krutov. Lika bister som min lilla valp!

Jag däremot pratar bebisspråk, applåderar hans behov (när de körs utomhus), säger ”ajabaja” och ”fy” tjugo gånger om dagen och avbryter seriösa konversationer med barnspråksgullande. Jag har blivit den där jobbiga hundägaren om bara pratar om min egen hund, om färg på bajs, sömn- och mattider utan att genera mig. Helt galet ocoolt.

Och jag bryr mig inte. Ett helt nytt liv som hundägare väntar, och jag är nyfiken på vad det ska innehålla. Mer än oro för fästingar, sönderbitna skor och bajs på mattan. (Det har redan blivit en sväng till grovsoporna med två vita mattor…)

Kanske blir min valp lika snabb, stark och spelsmart som sin namne. Han har i alla fall fått det tuffaste namnet. Tycker jag.

Jag googlade de 100 vanligaste hundnamnen och Molly toppar listan med 8052, det finns 6286 Bella och 4875 hundar som heter Charlie.

Krutov är inte med på listan, och det finns ingen Makarov, Larionov, Fetisov eller Kasatonov heller.

IMG_5752

Intresset för husdjur under corona har gått upp rejält. Här sonen med Krutov.

I corona-tider har intresset för husdjur gått upp rejält, och i en artikel på nätet läser jag att trafiken på Svenska Kennelklubbens hemsida har ökat med 66 procent jämfört med 2019. Flera uppfödare har dessutom slut på valpar eftersom trycket varit så stort. Kanske blir det ändring på den där namnlistan när en ny generation vill bli hundägare. Vad tror ni om hundar som lystrar till namn som Zlatan, Borg och Kalla i framtiden?

Eller Salming. Jag tror att min Krutov skulle älska att lira med en svensk hockeylegend-hund nästa sommar.

IMG_6324

Om Krutov ska leka med någon annan än min dotter finns det drygt 8000 Molly att välja på. Det är det populäraste hundnamnet.

0
16

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00