ANNONS

Kanske är det känslan som är det viktigaste

/

IMG_5124

Firade midsommar med det här härliga gänget på Ystegårn!

Hur mycket är det meningen att man ska komma ihåg? Är jag en dålig människa om jag inte minns en person som jag träffade för kanske tjugo-trettio år sedan? Är jag nonchalant om jag inte minns vem jag firade midsommarafton med för tio år sedan – och var?

Eller har jag träffat alldeles för många människor i mitt liv, hunnit göra så mycket så att hjärnan lite random slänger bort vissa händelser och möten för att den tycker att minnet är för gammalt? Ungefär som när jag rensar garderoben och inser att den där gamla trasan kommer jag inte ens ihåg när jag hade sist – och så kastar jag den.

Jag hörde någonstans att vi bara minns sånt som har haft betydelse för oss. Och då pratar jag inte vanlig glömska eller tillfälligt dåligt minne på grund av stress, depression eller utmattning.

Men stämmer det verkligen? Jag tycker ofta att jag minns skitsaker, oviktiga saker, sånt som andra struntar blankt i medan något som verkligen är viktigt kan vara totalt bortblåst. Kanske har jag bara selektivt minne. Jag fokuserar på saker JAG tycker är viktiga och kommer jag ihåg det – resten faller i glömska.

Om det inte handlar om dofter.

En doft kan kasta mig till platser, händelser och personer över hela världen, som en tidsmaskin som ena stunden är inställd på fem år och nästa på 45. När jag till exempel kommer in på Idrottshallen i Hudiksvall får jag hela spektrat av ett handbollsliv över mig. Doften av klister och svett, publikens taktfasta stampande i golvet innan matcherna, jubel, skor som gnisslar… Jag golvas av doften där jag har upplevt både himmel och helvete.

Eller när min son bara var några månader och jag valde att varje dag bära samma parfym, trots att jag vanligtvis gillar att byta. Jag ville att han skulle förknippa doften med mig. Att han skulle känna sig trygg när han kände den, att han även i sömnen förstod att hans mamma var nära. Och att hon doftade gott.

IMG_4671

Doften av ett liv.

Förra veckan plockade jag en bukett liljekonvaljer och som vanligt doftade blommorna skolavslutning, sol, bruna ben och löften om ett härligt sommarlov.

Ljuvliga minnen, fina minnen.

I morgon är det midsommarafton och kanske är det dags för nya minnen då? Kanske träffar du en person som du kommer att minnas även om trettio år. Eller också har du glömt hens namn redan på midsommardan och bara minns hur kul ni hade.

Kanske kysser du din blivande man eller fru för första gången i morgon utan att veta om det och i detta magiska ögonblick upplever du något som du aldrig kommer att glömma.

En blick. En smekning. Doften av parfymen hen bär.

Eller ett pirr i själen som återkommer varje gång du tänker tillbaka.

Hur mycket är det meningen att man ska komma ihåg?

Kanske är det känslan som är det viktigaste.

IMG_5103

Den här känslan kommer jag att minnas! Från ett mysigt firande på Ystegårn.

Glad midsommar på er alla – och vill ni fira med mig, Öster Eriksson, Per Sonerud, Pär Johansson, Åsa Linder och Ulrika Beijer bland annat så gå in på helahalsingland.se i morgon 14-15-15.30. Härlig musik och roliga samtal utlovas, vi sänder från Ystegårn Café och Bistro.

IMG_5100

Ulrika Beijer sjunger, och ni ser Åsa Jinder till vänster.

2
9

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00