ANNONS

Jag vill inte bidra till en verklighet där vi måste vara perfekta

5B9B8294-EF49-4557-89ED-C8F89758FB9A

När man går till tandläkaren och blir så här…

Jag var hos tandläkaren i veckan och efter en timme såg jag ut så här. Jag lade ut bilden på sociala medier och fick enormt många kommentarer och frågor om vad som hänt. Hade jag slagit ut tänderna i en handbollsmatch? Nej. Hade det hänt nyligen? Nej.

Jag var 19 år när slog jag ut mina två framtänder.

Det var ett trauma, och i tisdags när den här bilden togs var det déjà vu tillbaka till 1985. Jag var tveksam om jag skulle lägga ut den här bilden på instagram, så jag funderade några timmar innan jag bestämde mig. På sociala medier är många bilder alltför perfekta. Många människor ser faktiskt inte ut som på bilderna, det är snyggfilter, rätt ljus, olika se-bra-ut-appar och proffsfotografer som står bakom bilderna. Det är inte på riktigt. Jag vill inte bidra till en verklighet där vi måste låtsas vara perfekta, många har det alltför tungt ändå att leva upp till olika krav i livet. Jag vill inte leva i en perfekt drömvärld – jag vill leva i en värld där jag får duga som jag är. Med eller utan tänder.

1984 till 1985 bodde jag på en kibbutz i norra Israel och en kväll i det stora skyddsrummet under matsalen där vi hade ordnat en bar och ett slags diskotek träffades jag av ett armbåge som tog så illa att hela tandbenet sprack.

Det var en olyckshändelse, jag hann inte ens ducka och smällen kändes i hela huvudet. Jag minns fortfarande smärtan och hur jag sakta tog mig till toaletten för att se många tänder som jag hade tappat och sedan lyckan över att alla fortfarande satt kvar. Att tandbenet spruckit kunde jag inte se där och då. Det var först efter några veckor när smärtan till slut blivit olidlig och framtänderna fått en blå ton som jag gick till en tandläkare som jag fått tips om, röntgades och fick beskedet. Det fanns inget annat att göra än att låta tandläkaren operera bort det onda. Framtänderna togs bort och efteråt visade tandläkaren mig benbitarna som rasat ut när han opererade bort framtänderna. För att jag inte skulle behöva gå utan tänder gjordes en provisorisk ställning där två framtänder sattes fast i en platta som trycktes fast i gommen.

Herregud, så jag grät.

Jag skulle snart fylla 20 år och jag skulle behöva fira utan framtänder. En ung tjejs sämsta födelsedagspresent – att känna sig ful.

Hulkandet ville aldrig ta slut. Mitt utseende var förstört. Men redan samma kväll, när jag gråtit ända in i kaklet vände jag på situationen. Den provisoriska tandställningen blev till ett bejublat partytrick när jag snabbt lärde mig att plocka ut tänderna med tungan utan att någon såg och sedan börja prata utan framtänder. Det blev toksuccé och mina vänner skrek av skratt varje gång. För att inte tala om de skrattsalvor som framkallades varje gång jag skulle nysa och glömde att hålla för handen. Då flög löständerna rakt in i väggen och jag fick plocka upp dem själv knäandes av skratt.

Bara ett enda problem återstod – kunde jag kyssas med en lösgom? Jag hade spanat in en ursnygg kille, men nu vågade jag inte ens ge honom en blick. Tänk om det blev något och han skulle få min lösgom i munnen om vi kysstes? Jag drömde mardrömmar!

”Det här gör jag bara för att du är min bästa vän… Du får öva på mig” sa min bästa kompis Katarina högtidligt en kväll när vi låg på rummet och funderade över våra 19-åriga liv. Jag insåg vilken tur jag hade som valt en vän som ställde upp så enormt – men vi fick aldrig till det. Varje gång vi böjde oss fram mot varandra för att försöka kyssas, hejdade vi oss några centimeter innan och vred oss av skratt.

”Tack för erbjudandet, men vi skiter i det här, va?” sa jag till slut när skrattsalvorna pågått i säkert en kvart. (Senare blev jag blev kysst av snyggingen i alla fall – utan att tappa lösgommen).

1995 fick jag stifttänder hemma i Sverige, tandbenet lagades med hjälp av nytt ben som togs från hakan och i veckan var det alltså dags att byta ut tänderna. En tandköttsinflammation hade ställt till och… det gick väl sådär. Det är inte bara att byta gaddar, och efter tre timmar i tandläkarstolen hade jag pendlat mellan ”det-här-går-gå-bra”, smärta och någon tår. Det slutade med att de fick sätta fast de gamla tänderna igen, med risken för att de kan trilla ut innan nästa tandläkartid.Idag gick jag till SDIC Tandteknik för att kolla färg till mina nya tänder som ska fyllas på med rosa tandköttsfärg också. Det är mycket man ska tänka på. Alla vill väl ha en perfekt tandrad som står i givakt när man öppnar munnen och skiner så där Colgate-vita (det finns andra märken också).

Vitt är klass. Vita tänder står för hälsa, framgång och rikedom. Man vill kyssa en sån mun. Inte någon med paradontit, bruna, trasiga eller lösa tänder. Eller? Munnen säger så mycket mera än vad som kommer ut ur den. Munhälsa har blivit en social status och utan att vi kanske tänker på det dömer vi olika människor utifrån deras mun.

IMG_6956

I dag kollade vi färg på tänder och tandkött så att tandteknikerna skulle kunna göra ett bra jobb. Då fick man använda en sån här.

Många äldre som tappat några tänder skäms för att visa ute medan till exempel hockeyspelare som slår ut sina tänder och spelar säsongen ut helt tandlösa inte behöver skämmas ett dugg. De är ju hjältar. Hårda, tuffa spelare som vi hyllar för att de vågar ge allt. Vi tänker inte att de varit slarviga med att borsta tänderna, eller att de har knackig ekonomi och det var ingen som vände bort blicken när Börje Salming visade upp en gigantisk lucka mellan hörntänderna?I hockeyhistorien finns det fler exempel på tandlösa hjältar. Jag läste för några år sedan om NHL-laget San Jose Sharks där tre av lagets största stjärnor under några månader slog ut flera tänder än vad de gjorde mål.

Och OS-guldvinnaren från 2010, kanadensaren Duncan Keith, förlorade sju tänder i en och samma match en gång men kom tillbaka under samma match efter att läkarna lyckats med att frysa ner munnen så att det inte gjorde så ont. Då lyfte nästan taket av alla hejavrål!

Snart är det hockey-VM och Tre Kronor med Victor Olofsson och Adrian Kempe ska kämpa för att ge oss ett hockey-guld. Jag är hundra på att de är beredda att offra en tand eller två för det. Lite tänder hit eller tid är bara ett kvitto på att de gett allt.

Jag kämpar också. Och i det stora hela är mina framtänder inte heller det viktiga, men livet och hälsan är det. Och då är det viktigt att värna om sin munhälsa. Jag har till och med skrivit en bok om det, ”Din hälsa sitter i munnen” (The Book Affair) tillsammans med övertandläkaren och professorn i parodontologi Björn Klinge som finns i butik nu. Läs den. Den har hjälpt mig mycket genom det senaste året.

5

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Ett galet världsrekord trots krascher och tårar!

EC8B06A7-1733-4830-A48C-EB06E9E67F47

De grejade det!!

Som ni säkert har förstått har jag tillbringat några dagar i Mora och sett maken Christer Skog och komikern Måns Möller slå världsrekord i antal Vasalopp i rad. Känn på den här: 10 Vasalopp på 10 dagar, 90 mil på skidor! Det var inte många som trodde de skulle klara det.

För vem kommer på tanken att efter nio mil i spåret, sätta sig i bilen, åka tillbaka till Sälen, för göra det hela nästa dag igen? 10 gånger!

Jo, Christer.

Och vem tycker att det är kanonidé?

Måns Möller.”Jag läste att Vasaloppet skulle hålla spåren öppna i hela tre veckor i år. Då tänkte jag att om vi lyckas göra tio Vasalopp i rad blir vi de första i världen att lyckas med den bedriften. Vi har fått smak för att sätta världsrekord efter att vi 2017 lyckades ta oss in i Guinness Book of Records med vår cykling över Europa. Idén var helt vansinnig och om väderförhållandena blev bra hade vi 50/50 chans att lyckas,” förklarar Christer. Och i måndags stod de där med de klassiska vasaloppskransarna runt halsen och tio medaljer, ett för vardera lopp, trots en hel del strapatser.

De har slitit, kämpat, haft kramp på nätterna, kraschat i höga hastigheter och brutit ihop och gråtit av trötthet och smärta. Måns har kraschat varje dag utom den 18 februari. ”Då blir det ny flaggdag i Eriksberg”, säger Christer som föll två gånger. Och då ska man komma ihåg att den högsta uppmätta hastighet som Christer hade utför var 52 km/timmen…

Att hela kroppen gör ont i dag och att de har haft svackor när de inte trodde det var möjligt att klara av utmaningen, är lätt att fatta!

IMG_0929

Bengt fixade maten under loppen.

Det har också varit tufft att få i sig mat. Under loppen förbrände de 10 000-12 000 kalorier och för att orka måste de äta lika mycket på kvällen och under loppet. De hade lagt in extra matkontroller där Bengt Jonsson från Vasaloppsbyn kommit in och åkt runt med sig bil och lagat varm mat flera gånger efter spåret. Christer och Måns har försökt äta så mycket de kunnat, Måns har till och med gått upp varje natt vid 02.00 för äta gröt och Christer som i vanliga fall hatar chips har ätit chips på nätterna för att få i sig salt. Det

har inte varit en hälsoresa direkt! Dessutom har Jonas Orsén agerat chaufför, vallare och allt-i-allo varje dag. De har också haft hjälp av Fredrik Heikki från Cykel och längd i Sälen. Även svenska landslagets fd chefvallare Urban Nilsson har hjälpt att valla skidorna.

214C953B-7780-403C-B4E3-9F77AC2B0999

Axlar och rygg tog mest stryk.

Det har varit häftigt och spännande att följa från sidan. Samtidigt var jag väldigt orolig ett tag. Maken såg ut att ha åldrats trettio år, det var runt minus -25 i starten de första dagarna, hans rygg pajade efter en av krascherna och axlarna tog stryk av all stakning så att jag fick massera honom en dag under loppet när de stannade till för ett matstopp.

805BB372-E86C-45D0-85D1-BA63A3FC09E5 2

Vissa dagar var det minus -27 i starten…

Det finns så mycket att skriva om det äventyret, men jag hoppas att Christer gör en föreläsning om världsrekordet så att du som följer med oss på resorna där Christer är med får chans att veta mera! Till exempel på ToppHälsas cykelhelg i Kallfors utanför Stockholm sista helgen i maj.

Kram!

7E7DEEA1-8F11-47DB-B045-2990D480DC0B 2

Med tio medaljer runt halsen och vasaloppskransar. De gjorde det omöjliga!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Skapa din egen lycka så här! (Japp, det funkar!)

IMG_6447

Att vara lycklig under corona? Japp, det går!

Känner du till en kvinna som heter Sonja Lyubomirsky? Det gjorde inte jag heller tills jag hörde talas om henne i ett TV-program för några år sedan. Hon är amerikansk professor vid Department of Psychology vid University of California, och har skrivit en bok baserad på vetenskaplig forskning om hur man kan öka sin lycka. Passar inte det enormt bra under dessa tider?

Jag har skrivit om hennes tes i min andra bok ”Två hål i huvudet och ett mirakel”, men jag tänkte att du (och jag med) behöver lite extra pepp i karantän- och social distanserings-tiderna just nu. Och att man till viss del kan välja hur lycklig man är vill man ju veta allt om, eller hur?

Alltså:

50 PROCENT AV HUR LYCKLIG EN PERSON ÄR, ÄR GENETISKT BETINGAT

IMG_3327

50 procent av den här kroppen består av lyckogener! Coolt, va?!

Man föds alltså med hälften positiva gener! Det är helt fantastiskt! Och att alla föds med det? Det känns lite oväntat. Jag menar, det är fascinerande att det då finns så många sura människor, var har surkartarna gjort av sina 50 %? Spolat ner dem på toaletten?

10 PROCENT AV EN PERSONS LYCKOFAKTOR BEROR PÅ OLIKA OMSTÄNDIGHETER OCH SLUMP

IMG_1278

Nja, jag vann inte på Postkodlotteriet direkt. Där andra fick en Volvo – fick jag cancer. Lite orättvist är det nog.

Egentligen inte så konstigt. Det är stor lyckoskillnad på dig som dragit en miljonvinst i Grannyran eller fått en Volvo i Postkodlotteriet jämfört med några av oss andra. Vi som till exempel fick cancer.

Jag vet själv hur icke-lycklig jag var när jag fick beskedet om min hjärntumör. Ett cancerbesked är slump och omständighet när det är som värst, kanske man skulle kunna säga.

40 PROCENT AV EN PERSONS FÖRMÅGA ATT BLI LYCKLIG KAN VI PÅVERKA SJÄLVA

IMG_0074

Våra glas är alltid halvfulla! Eller hur, Helene Arkhem?

Det här är helt otroliga siffror! Tänk så mycket vi själva kan påverka i vår hemkarantän?! Bara genom att tänka smart kan vi göra rätt prioriteringar i livet. Till exempel genom att njuta av det halvfulla glaset – och ignorera det halvtomma.

Så varför gör inte alla det då? Om vi kan bli lyckliga bara vi ger oss fan på det? Vilken underbar värld vi skulle kunna skapa tillsammans.

Inga meningslösa gräl om ingenting, inga gnällspikar som klagar på allt och alla. Ja, jag drömmer förstås, men vad skulle hända om vi skulle försöka tänka efter?

Kanske skulle vi bli lite lyckligare, utan någon större ansträngning. Och det är något som verkligen kan behövas efter det dystra 2020.

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00