ANNONS
PersonuppgifterCookies

442. Älskar, älskar inte

/

Samliw

,

Både jag och min man har tidigare levt i längre förhållanden där vi sagt och trott att vi har älskat den vi levt med, men senare insett att vi mer bara gillat vår partner, och att det troligtvis varit ömsesidigt. Är det många i förhållanden som mer tycker om än älskar sin partner? Jag läste en frågeställning om detta på sociala medier häromdagen. Frågan löd: Hur vet jag om jag gillar eller älskar min partner? Först tänkte jag spontant att det måste vara en yngre person som frågar. Men så började jag fundera om det är många som lever tillsammans med någon de inte riktigt vet om de älskar eller mer bara tycker om.

Att längta efter sex med sin partner

Vad är skillnaden mellan att ”bara” tycka om den du valt som livspartner och att romantiskt älska densamma? Och är det fel att ”bara” gilla? Min egenformulerade förklaring till skillnaden är att den du romantiskt älskar har du fortfarande en längtan efter att ha sex med i din framtid. Framtid kan vara om två timmar eller om en månad. Ingen vill ju ha sex med sin partner hela tiden. Men att åtrån ändå finns. Såklart kan du älska någon utan att vilja ha sex, och då är det för mig likt såsom man älskar ett syskon. Sen tror jag skillnaden också märks i hur du ser på din partners brister. Lyckligast är de som kan kompromissa om sina olikheter har jag hört, vilket verkar vettigt. Men jag tror också det handlar om att bristerna hos den du verkligen älskar har du överseende med på ett helt annat sätt, än med någon du ”bara” gillar.

Tappa eller hitta tillbaka till älskandet

Sen undrar jag hur många som har älskat sin partner men som sedan har tappat känslan med åren? Var det med facit i hand aldrig tal om ett älskande eller har det bara försvunnit med åren?

Har något jobbigt hänt som har inneburit att intimiteten fått stryka på foten kan det nog vara svårt att hitta tillbaka till det intima tex. Att älska ett syskon är mindre komplicerat än att älska en partner. Med en partner finns den intima delen med i ekvationen, och den är både komplex och känslig. Jag kan verkligen beundra par som gått igenom något riktigt jobbigt ihop och ändå har kvar eller som har hittat tillbaka till det intima och åtrån till varandra.

Mitt uppvaknande

För många kanske det är helt okej att mer gilla än romantiskt älska sin partner efter många år ihop. Och om båda bara är nöjda så finns nog inget problem i det. I ett tidigare förhållande jag hade, där vi var förlovande och pratade barn och framtid, slog det mig över en natt att jag bara gillade och inte älskade min partner, och att det nog alltid varit så. Det var en chock såklart, men jag upptäckte det i samband med att jag erkände min avsaknad av lust till honom. Och anledningen till upptäckten var att jag på lite avstånd upptäckte lust till en annan man. Eller rättare sagt en annan man visade lust till mig och sa rakt ut att han drogs till mig. Detta väckte en lust i mig som jag knappt mindes sist jag kände.

Min rädsla

Då gick det upp för mig att vi, exet och jag, långsamt och för länge sedan, hade tagit död på det intima genom att ha blivit bekväma med ett ”syskonälskande” oss sinsemellan. Kanske bättre beskrivet blivit ett par som gillade varandra mer än som romantiskt älskade varandra. För det gjorde jag verkligen, gillade honom alltså. Och vi bråkade knappt inte alls för vi levde som i två separata känslovärldar. Denna erfarenhet är en anledning till att jag alltid ser till att rikta nya spännande eller kåta inslag i mitt nuvarande sexliv mot Love, även om det är andra personer inblandade också.

Jag vill aldrig mer ”bara” gilla min partner, eller omvandla romantiska känslor till syskonkänslor. Och jag känner i kontrast till mitt 20-åriga jag en kick i att vara överärlig mot Love. Då känner jag mig sann mot mig själv. En av mina stora rädslor, troligen baserat på mina erfarenheter, är att ha ett ”köra-på-förhållande” där lusten sakta ebbar ut. Å andra sidan kunde jag leva lyckligt omedveten i många år på detta sätt, så jag antar att bara gilla kan fungera för många det också. I alla fall så länge ingen möter en annan person som tydligt väcker en bortglömd lust.

Ps: Lite nytt på Vardagsliw och lite nya delningar på Sharesome


TIPS: Prenumerera gärna på min blogg. Klicka här och skriv in din e-postadress så får du ett mejl varje gång det postats ett nytt blogginlägg.

23

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00