ANNONS
PersonuppgifterCookies

441. Demisexuell och sapiosexuell

/

Liws tankar

,

Jag har många gånger funderat över hur min sexualitet har förändrats genom åren. Den har ju ändrats en hel del från det att jag var i 20-årsåldern till idag när jag är en bra bit över 40. Jag har nog mest tänkt att en mognare kvinna lättare njuter av sex, as simple as that. Vilket för mig känts ganska logiskt. Men nyligen snubblade jag över några för mig nya begrepp som fick mig att fundera lite djupare kring min egen sexualitet. Orden som jag hörde för första gången var demisexuell och sapiosexuell. Och jag tror faktiskt att jag har båda dessa sexualiteter i mig ganska starkt.

Kanske är dessa båda typer av sexualitet vanligare än många tror men att de fått en benämning först på senare tid. Jag inbillar mig att dessa sätt att förhålla sig till sin lust och till sex är vanligare hos kvinnor än hos män. Dessa två typer av sexualitet beskrivs inte ha något med sexuell läggning att göra, utan du kan vara bisexuell, homosexuell eller heterosexuell och samtidigt vara demisexuell eller sapiosexuell. 

Vad är demisexuell

Demisexuella personer är sexuellt attraherade av personer de har ett starkt känslosamt band med. För en del av dem kan sex ge en fysisk avsmak, medan andra tycker tanken på sex är jobbig. Många av de som är demisexuella gillar dock sex – men en hel del känner ändå att de kan leva utan det. I ett förhållande kan denna sexuella typ känna skuld för att de inte tillfredsställer sin partner tillräckligt sexuellt. Dessa personer bemöts ofta med att det går att göra något åt deras inställning, så att de får “normal” sexlust. Men att vara demisexuell handlar alltså om ens känslor kring sex i förhållande till attraktion, inte om låg sexlust. De behöver tid för att känna kontakt med någon och lära känna dem inifrån. Tillfälligt sex är med andra ord inget som lockar en person som är demisexuell.

Det demisexuella i mig

Denna beskrivning stämmer ganska väl överens med mitt 25-åriga jag, även om det nog fortfarande finns kvar i mig i viss mån. Kring 25 kunde jag inte dejta någon, inte ens en enda gång, utan att helst tänka oss tillsammans på ett djupare plan. Tillfälliga sexuella förbindelser har jag förstått i efterhand nästan skrämde mig under singelåren. För jag kände att jag inte var redo för sex så fort som andra var det. Under många år som singel önskade jag att kutymen för starten av en relation hade varit att börja med några månaders ”lära-känna-fas”, innan det rent sexuella kom in i bilden. Min man är den enda jag stod på mig med att vi skulle vänta med sex initialt. Och även om det bara blev tre veckor så var det nyckeln för mig. Jag hann mogna i mina känslor för honom och Love lät mig bestämma när sex skulle komma in i bilden. Det var först när jag hade fått ett starkare känslomässigt band som sex blev tryggt och därmed kunde bli spännande för mig.

Vad är sapiosexuell

En sapiosexuell person attraheras mer av intellekt än av utseende. De gillar att samtala och ha intressanta diskussioner innan den fysiska beröringen sker. De anser att intellekt är viktigare än utseende och samtalande och connection kring en gemensam nämnare kan få en sapiosexuell att tända. Dessa personer behöver en annan typ av förspel som bygger på en intellektuell stimulans. Lockelsen till det intellektuella betyder inte att personen är helt blind för utseende. För att tända en sapiosexuell är det bra att se deras intressen och att connecta via just orden.

Det sapiosexella i mig

Från att verkligen ha behövt känna en djupare connection för att kunna slappna av sexuellt och känna starkare lust så har något annat blivit mer och mer viktigt för mig nu när jag har tryggheten.

Något som också förenar mig med Love då han fungerar lite liknande. Senaste åren har jag känt en dragning till personers djup och resonemang som en del av min igångsättning. Att min käre make, jag och den/de vi träffat kan ha tillfredsställande diskussioner gör mig otroligt avslappnad, trygg och eggad på samma gång. Jag inser att det tänder mig mer än något annat. Att det finns en lyhördhet för Loves och mina intressen och våra ”kinks” är numera helt avgörande för min lust. Intellekt, eller snarare öppenhet för gemensamma intressen och gemensam lust har blivit den största igångsättningen för mig.

Bäst när det klickade i samtalen

De absolut sexigaste minnena för mig från äventyrandet genom alla år är definitivt de tillfällen när jag har märkt att vi och de vi träffar klickar väldigt bra i samtalet och när diskussionerna på riktigt har djupnat. När jag känner att jag kan vara mig själv fullt ut i samtalen.

Jag kan konstatera att jag har båda dessa varianter ganska tydligt i mig, demi-och sapiosexualitet. Den förstnämnda visade sig tydlig när jag var singel och den andra har kommit när tryggheten funnits på plats. Att snubbla över dessa begrepp har verkligen gett mig en aha-känsla. Även om det kanske inte har någon faktisk betydelse. Men det är väl kanske lite som att få en diagnos och förklaring till varför man ibland inte fungerat ”som alla andra”. Just i det här fallet kanske det är ganska många som får en igenkänning av dessa typer. Eller?

Ps: Nu finns det lite nytt i Vardagsliw


TIPS: Prenumerera gärna på min blogg. Klicka här och skriv in din e-postadress så får du ett mejl varje gång det postats ett nytt blogginlägg.

Nästa inlägg:
Älskar, älskar inte

14

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00