ANNONS

405. Kan klimakteriet vara positivt för sexlivet?

/

Liws tankar

,

UnderLiw

,

En del kvinnor som passerat klimakteriet kanske kommer rynka pannan åt min inledning på detta inlägg. Kanske kommer några tänka att jag inte vet vad jag pratar om. Men jag vill envist hålla fast vid tanken att det måste finnas positiva saker med klimakteriet också. Annars låter det bara deprimerande att under 5-10 års tid ha massa besvär utan något positivt med det hela.

Vad verkar positivt

Det jag såhär på förhand känner kan bli positivt är just att slippa skydda sig eller i vårt fall slippa tänka bort sex under ÄL och mens. Jag gillar ju min cykel och att planera sexet efter den. Men att kunna helt skrota tanken att behöva avstå sex i vissa perioder, ja faktiskt hela två perioder i månaden, känns lite tonårsbusigt. Att det liksom alltid går att ha sex på semestern om man vill, ja eller att alltid kunna bada, känns lyxigt. Det öppnar ju lite möjligheter som jag kan längta till. Detta var också något min mamma nämnde när jag bad henne sammanfatta hennes klimakterie. Det var enligt henne väldigt skönt att slippa tänka på skydd vid sex. Att inte behöva tänka på risken att bli gravid är ju något som jag inte upplevt sedan jag var barn. 

Höra hur ens mamma hade det

Om cirka 10 år är jag där, ja eller kanske tidigare än så. Det sägs ju att man ska lyssna på hur ens mamma hade det och när hon kom in i det. Om jag ska gå på det så borde jag få det om ca 10 år men med oregelbunden mens något år innan. Jag skulle få svettningar och värmesvalla ibland men mest dagtid. Jag skulle sova bra. Min mamma säger att hon mått ganska bra och inte känt behov av östrogen. Men min mamma och jag skiljer oss väldigt mycket åt när det kommer till mensvärk och förlossningsupplevelser.

Hon hade svår mensvärk och ganska tuffa förlossningar medan jag bara har haft mild mensvärk och haft relativt lätta förlossningar. Sedan är jag dock väldigt värmekänslig nattetid och vill sova kallt och har alltid velat. Så vem vet jag kanske inte alls följer min mammas spår och istället kommer få det mycket värre än hon hade det.

Graviditeter och förlossningar

Jag har senaste månaderna drömt ganska många gånger att jag varit gravid…och verkligen haft ångest inför det. Just rädslan att behöva gå igenom en förlossning till har varit störst i drömmarna varje gång. För även om jag haft relativt lätta förlossningar så har jag lidit av hur mycket eller lite mitt underliv kan bli förstört av förlossningarna, och till viss del även har blivit. Att inte veta hur stor skada det ska bli mellan benen har definitivt varit det jobbigaste för mig. Mina två yngsta barn var små vid födseln då de föddes lite tidigare än beräknat och med små huvud medan mitt första barn hade ganska stort huvud. Och det var definitivt den där första gången jag tog mest skada pga att jag behövde bli klippt. 

Minskad sömn och oregelbunden mens jobbigast

Jag har sista tiden börjat tänka på klimakteriet som på pappret faktiskt kan börja redan efter 40, vilket jag sedan många år passerat. Att hamna i klimakteriet skrämmer mig inte, förutom om det gör att jag får väldigt svårt att sova. Jag kommer nog också tycka att det är jobbigt med oregelbunden mens som verkar vara för de flesta. Det verkar ju vara så i något/några år där man initialt verkar kunna ha mens oftare för att sedan kunna bli mer sällan än 1 gång i månaden. Att ha mens oftare och inte veta när den kommer gillar jag verkligen inte. När jag tänker på tiden då mensen har försvunnit helt känns tanken på klimakteriet inte så jobbig.

Eller kommer jag känna mig okvinnlig i och med att jag inte är fertil länge? Nej det tror jag inte. Hoppas hoppas jag kommer få ganska milda symtom. 🙏🙏🙏

Dela gärna med er

Ni som upplevt klimakteriet eller är i det nu, från in eller utsidan (kvinna eller man som står bredvid) får gärna dela med er av era upplevelser. Negativt…och positivt. Eller ni som är inför det, vad har ni för tankar? För jag vill gärna tro att det finns positiva och lustfyllda saker med klimakteriet också.

Nästa inlägg:
TV-serien Lust gav ingen lust

15

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00