ANNONS

Skam och sex hör inte ihop

/

Liws tankar

,

Något som jag verkligen kan sakna är fler kvinnor i min egen ålder eller äldre att se upp till när det kommer till att våga sticka ut med sina tankar om sex. Och då syftar jag på kvinnor som kan peppa sina medsystrar och inte skambelägga. Av egen erfarenhet vet jag hur mycket skam kan hämma ens sexuella utveckling. Jag tror det är väldigt viktigt med positiva bra kvinnliga förebilder.

Varför trycker kvinnor ner andra kvinnor

Själv har jag väl en ganska liberal syn när det kommer till sex. Vilket jag tror väcker dubbla känslor hos många kvinnor. Såklart vill många peppa, men jag kan nog också väcka en osäkerhet hos andra. Det värmer otroligt mycket när jag ser en kvinna som ger uppskattning och uppmuntran till en annan kvinna kring det sexuella. Utan skam med i bilden. Jag tror att det motsatta, när kvinnor trycker ned varandra kring det sexuella, framförallt handlar om en osäkerhet hos personen som trycker ner.

Sexuella kvinnor=ett hot

Jag tror det kan uppfattas som ett hot för en del kvinnor när andra kvinnor är öppna med att de gillar sex mycket och bejakar sitt sexuella jag. Det uppstår då lätt en rädsla att de själva blir mindre attraktiva för männen. Och då kommer lätt skambeläggning in från kvinnor som känner sig i underläge. Detta tror jag kommer nästan omedvetet, från vår reptilhjärna. Så här måste vi kvinnor kämpa emot. För det är inte okej att skambelägga sin medsyster. 🙏

Konstigt svar från sexolog

Dessa tankar om skambeläggning kring sex väcktes i mig när jag häromdagen såg ett inlägg i Hemliggs flöde. Det var ett par som var upprörda över en kvinnlig sexologs svar på en läsarfråga i Göteborgsposten. Frågan handlade om en person som önskade ha sex med fler än sin partner och var undrande kring att ta upp detta med sin partner.

Sexologen lyckades i ett långt svar helt undvika att svara på den faktiska frågan. Istället var det en lång predikan till svar kring hur frågeställaren skulle tänka bort sin önskan. Ja lite av en uppläxning. Sexologens svar syftade inte till något annat än att vara en moralisk predikan om hur man ska tänka. Nu ska det tilläggas att könet på frågeställaren inte framgick. Men det borde inte spela någon roll.

Alla är vi olika

Sexologer har ju stor kunskap kring de intima kroppsdelarna och kring samliv. Men därutöver känner jag att sexologer måste vara sexuellt öppensinnade och kunna sätta sig in i hur en läsare/patient tänker och känner. Nummer ett inom vården är ju att sätta patienten i fokus och kunna sätta sig in i dennes problem, utan att ens egna moraliska kompass ska vara inblandad. Även om man själv aldrig skulle kunna tänka sig att bjuda in fler i sitt sexliv, måste man kunna förstå att ganska många ändå vill det och mår bra av det.

Att ifrågasätta på rätt sätt

Åh vad jag beundrar människor som är öppna för saker de aldrig testat. Eller i alla fall accepterar att andra gillar något de själva inte gillar. Jag har märkt att man kan ifrågasätta nästan vad som helst och det kommer mottagas bra, bara du gör det på rätt sätt för den berörda personen. Det finns nästan inget som gör mig lika rörd som när någon ger mig positiv eller negativ kritik på ett öppensinnat sätt. Att våga säga till om något inte känns bra till en medmänniska är ju väldigt viktigt så länge man inte fördömer någon pga sina egna fördomar. Vilket ju såklart är lättare sagt än gjort.

Minska rädslor kring sex

I och med denna blogg, har jag verkligen känt både pepp, nyfikenhet och stöt och blöt.

Då jag som sagt är ganska liberal kring sexfrågor och har svårt för trångsynthet när det kommer till detta ämne har det varit en utmaning för mig på motsatt sätt. Att försöka förstå att en del är uppfostrade/lärda/önskar snävare ramar än jag när det kommer till frågor som rör sex. En förhoppning jag kan ha är dock att min blogg kanske på något sätt kan hjälpa till att slå hål på en del rädslobubblor som flyger runt omkring de flesta, inklusive mig, när det kommer till sex och relationer. För med mindre rädslor sker mindre skambeläggning. På något sätt började min sexuella resa med just skam, då jag länge förnekade mig själv njutning. Men det är en annan historia…


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt.8

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00