ANNONS

346. Mitt underliv är okej igen

/

UnderLiw

,

Så här på mors dag så kommer nu ett mammainlägg där jag också vill göra en liten undersökning av hur det är med våra underliv efter allt barnafödande. Det är ju onekligen en ganska traumatisk upplevelse för våra underliv. Undersökningen hittar ni på slutet av detta inlägg eller så kan ni klicka här.

Tar 7 år att ”helt läka”

När jag födde mitt första barn fick jag höra att efter 2 år har kroppen läkt det värsta, men att det tar ca 7 år för kroppen att ”helt läka”. Det där med 7 år tog jag med en stor nypa salt kan jag säga. Det kändes så långt bort och jag tyckte 2 år räckte som måttstock till att sedan fungera som ”normalt” igen. Och jag vet inte riktigt var det där med 7 år för att ”helt läka” kom ifrån. Tror det var någon väninna som berättade det för att hon hade hört det någonstans. Och det var inget jag någonsin kollade upp även om jag var skeptisk.

Helt återställd efter enbart 1 år?

Men inför att jag nu tänkte skriva det här blogginlägget försökte jag hitta något belägg för uppgiften på nätet. Om jag bara söker lite på nätet så måste jag väl hitta något om det tänkte jag. Men icke. Jag fann inte någonstans någon som påstod att det skulle ta mer än nåt år för kroppen att vara helt återställd efter förlossningen. Faktum är att det nästan överallt jag tittade stod att kroppen är helt ok 1 år efter förlossningen. Och det kan jag inte påstå att min kropp var efter någon av mina förlossningar. Ett år efter min sista förlossning var jag hos en gynekolog för att kolla min status nedtill och jag hade då svårt att hitta knipet. Och det fanns risk för framfall både här och där sa han. Jag var ganska nedstämd när jag gick därifrån minns jag.

För mig tog det längre tid att läka

Men det hände något efter ca 2 år, det var då tydligt att kroppen återhämtat sig mer. Och även om det var liknande efter mina två första förlossningar var kurvan uppåt inte alls att jämföra då med hur det var efter sista barnet. Vad var skillnaden? Jo, jag blev mer träningsaktiv i de nedre regionerna efter sista barnet. I mitt fall var det ju så att vi 2-3 år efter min sista förlossning kom in på att testa det här med att ha sex på fler. Jag började då använda och träna min vagina som aldrig förr. Jag började komma oftare i och med orgasmknappen som min man hittade i mig, och jag ville vara ”fit for fight” inför äventyr. Jag knep aktivt och regelbundet som jag annars tyckte var så otroligt tråkigt och hade svårt att hitta motivationen till. Men nu hade jag fått en riktigt bra morot. Att ta in en spänning i vårt sexliv resulterade i att jag kände mig starkare än någonsin nedtill. Såklart hjälpte det också till att jag visste att jag var klar med barnafödandet och därför ville jag släppa på gasen igen. Mellan barnafödande gav i alla fall inte jag 100% kring knipet. Det bästa för mig var att träningen aldrig var jobbig inför ett äventyr, bara peppande. Jag var ju i mitt esse. Andra kvinnor kan säkert hitta samma morot, utan just denna extra spänning i sexlivet som vi hittade. Men det är bara att erkänna att för mig var det lite nyckeln till min extra träningsglöd.

Inte helt ok efter 2 år heller

Men som jag nämnde i mitt inlägg om förlossningsskador så hade jag även 2 år efter min sista förlossning problem med att jag kunde läcka lite urin om jag inte kissat på en hel natt och t ex böjde mig ner.

Eller när jag var förkyld och nös. Men nu när det gått upp emot 6-7 år sedan mitt senaste barn föddes har dessa skavanker rättat till sig. Numera har jag minimalt med läckage i ovannämnda situationer och jag tvivlar tex inte på att jag inte skulle vara trång nog. Jag känner att jag är det. Men om vi går 3 år tillbaka analyserade jag mycket från sextillfälle till sextillfälle. Idag var det lite slappare va?, kunde jag fråga min man. Jag har ju inte kniptränat på länge osv. Så det är egentligen först nu jag börjar känna att jag har mitt underliv tillbaka. Och att jag är helt nöjd med det igen. Så nu undrar jag. Har alla andra kvinnor verkligen känt sig helt återställda 1 år efter en förlossning? Ungefär som innan? Även om det aldrig blir helt som innan. Här är jag lite smått skeptisk.

Knipträning och sex behövs

Även om jag nu känner mig okej fit i underlivet så är jag övertygad om att utan fortsatt knipträning och ett aktivt sexliv så kan jag få besvären/slappheten tillbaka, om inte annat på äldre dagar. Så jag inser att jag aldrig vill sluta träna mitt underliv. Men det gör mig inget för jag vill ju behålla ett aktivt sexliv och utan knipträning blir det inte lika bra ändå, så denna träning är win-win för att både undvika läckage, känna mig hyfsat tajt för att kunna njuta mycket av penetrationssex och för att behålla en bra orgasmförmåga både vid onani och med någon annan. Sen är det väl så att inslaget av en extraperson som morot för att träna underlivet behöver jag väl egentligen inte längre. Om jag inte vill åka på knipträningsläger då och då, vilket det för mig i praktiken innebär under en äventyrsperiod. 😁

Kände mig länge ”öppen”

Efter mina tre förlossningar kände jag mig ganska länge ”öppen” nedtill och det kunde liksom blåsa in konstigt i mitt underliv.

Troligen berodde detta på att jag blivit klippt 1cm en gång och faktiskt är något mer öppen. Jag var ett tag inte bekväm med att mitt underliv hamnade på kort eller film. Denna öppna känsla har nu försvunnit och jag känner mig mer sluten igen. Eller har jag bara vant mig. Jag kan nu se kort på mig själv nedtill och tycka det ser helt okej ut. Kanske t o m att jag kan känna att det ser bra ut.

Tillbaka i gammal god form

Lika härligt som det har varit att ha fått mina barn och att få vara gravid, lika härligt är det att ha fått tillbaka min kropp. För det är nog först nu sista tiden som jag känt att den i princip är tillbaka. Och då syftar jag framförallt på underlivet. Att vara med om en vaginal förlossning är ju ett sorts trauma för ens underliv, med efterföljande konsekvenser. Hur bra en förlossning än går. Men det positiva är ju att den återställs fantastiskt, även om det tar lite tid. I alla fall för mig.

Min oro har släppt

Jag tror inte heller det sker helt med automatik att få tillbaka sin kropp. Inte efter tre barn i alla fall. Men tiden läker de flesta sår som det så fint heter. Men inte lika bra utan träning. Nu sticker jag snart ut huvudet på andra sidan 7-års gränsen och kan bara konstatera att min väninna hade en poäng. Jag känner numera att jag är tajt mellan benen igen även om jag aldrig kommer bli som förr. Men mitt 25 åriga jag hade inte något vidare självförtroende och hon kom inte lätt någonstans. Så lite ärrad men med nya förmågor som kommit efter 3 fina barn ler jag inombords och kan bara konstatera att livet bara blir bättre med åren. 😉

Hur var det för er andra mammor?

Men jag undrar fortfarande lite om det är så att det bara är jag som tog såhär lång tid på mig att läka? Så därför skulle jag vilja höra hur det var för er andra. Svara gärna på min lilla undersökning nedan och/eller skriv hur det varit för er i kommentarsfältet. Funkar det inte så bra att fylla i formuläret här på bloggen så kan ni klicka in er på Google-formuläret här.

Nästa inlägg:
Test av Womanizer Premium


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt.11

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00