ANNONS

315. Gravid, klimakteriet eller biverkningar?

/

FamiljeLiw

,

Liws levande

,

Liws tankar

,

I höstas drabbades jag av Borrelia. Något som jag aldrig tidigare haft. Och jag hade egentligen inga direkta symptom, förutom en tydlig rodnad runt ett fästingbett som inte ville försvinna. Efter att en doktor synat mig verkade det som att jag hade fått Borrelia.

Dunderkur med antibiotika

Behandlingen blev en dunderkur med antibiotika i 10 dagar. Vilket det var mer än 15 år sedan jag behövde ta senast. Den gjorde såklart susen och det röda märket försvann efter bara några dagar. Jag tänkte väl inte så mycket mer på det utan allt återgick till det normala. Några dagar efter avslutad antibiotika-kur så kom mensen som planerat. Min mens brukar vara väldigt regelbunden och förutsägbar. Vilket gör att jag känner att jag har koll på den och att vi kan använda oss av säkra perioder i ganska hög utsträckning.

Vart tog mensen vägen?

Men en månad senare kommer inte min mens då den skulle. Jag tänkte inte så mycket på det först. Visst har vi haft sex ett par gånger i veckan och vi kör ju mer eller mindre alltid oskyddat. Men vi har ju ändå det hela under kontroll. Sista gångerna hade vi dessutom avslutat utanför med avsugning eller med hand. Så jag kände ingen oro. Men dagarna gick och snart var mensen över en vecka försenad.

Började bli orolig

Och nu började jag oroa mig. Jag mådde ju faktiskt lite illa. Det lustiga var att när jag samma månad skulle haft ägglossning aldrig kunde bekräfta det på ägglossningsstickan. Men jag tänkte, slarvigt nog, att den nog bara var några dagar sen. Annars brukar jag se till att ha stenkoll på min ägglossning just för att vi använder oss av säkra perioder.

Är jag gravid?

Fanns det ändå en risk för graviditet? Jag var ju egentligen relativt säker på att den risken var väldigt liten. Eller är jag kanske på väg in i ett tidigt klimakterium? Men jag är ju bara runt 40! Jag kände oavsett mer och mer att hela min kropp var upp och nervänd och att min cykeln var rejält i otakt. Jag mådde inte fysiskt bra.

Många tankar i luften

Det hela slutade med att jag köpte ett par graviditetstest. Det var en konstig känsla att köpa och ta det. Jag var lugn men ändå nervös. Det borde ju inte visa sig vara positivt. Men vad är orsaken till den uteblivna mensen annars? Är jag stressad. Lite kanske. Tankarna flög runt mig som en virvelvind. Något som jag fick väldigt tydligt klart för mig mitt i virvelvinden var att jag är helt färdig med barnproduktionen och absolut inte vill ha fler barn. Vilket ju egentligen är en skön känsla. När man är nöjd och vet att man inte vill ha fler. Men nu drogs dessa tankar till sin spets. Vilket såklart var jobbigt.

Graviditetstest med skönt resultat

Stickan visade nu i alla fall negativt. Puhh! Testade igen morgonen efter för säkerhets skull. Och det var negativt igen. Puhh! Sen föll polletten ner. Tänk om det är borrelian och/eller antibiotikan som ruckat hela min menscykel? Efter lite research på nätet så kändes det klockrent att det är detta som är orsaken. En infektion/penicillin kan ta ned kroppen så mycket att den inte orkar producera ägglossning. En halv vecka senare så kom mensen igång. Nästan två veckor för sent. Huvudvärken och den lustiga känslan i kroppen släppte. Det var så skönt att få en förklaring på vad som hänt i min kropp. För jag ville ju varken vara gravid eller ha hamnat i ett tidigt klimakterium. Och när det nu fanns ett tredje alternativ som förklaring kände jag mig lättad. Förhoppningsvis blir min menscykel normal snart igen.

Hur ska vi nu göra?

Men det här som hänt hann väcka lite nya tankar hos både Love och mig. Tankar både på risken, om än liten, att bli gravid med en fungerande menscykel men framförallt för framtiden, med en cykel närmsta 10 åren som kanske av biologiska orsaker kan börja hoppa och bli oberäknelig. Kanske ska Love ändå ta och sterilisera sig? Vårt sätt att ha koll har ju hittills fungerat bra tack vare en pålitlig menscykel och ägglossningstest. Men det är ju kanske inte att lita på längre. Och även om allt går tillbaka till det normala igen har tanken på sterilisering ändå väckts.

Nästa inlägg:
Den nyckfulla sexlusten


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt.20
58

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00