ANNONS

296. Sexolog utan praktisk erfarenhet?

/

Liws tankar

,

Jag har alltid tyckt att det varit lite kul att läsa sexspalter där läsare ställer frågor till sexrådgivare som oftast titulerar sig som sexologer. Men det som slår mig allt oftare när jag läser dessa sexspalter är att sexologer sällan eller aldrig talar utifrån egen erfarenhet. Frågan är om det verkligen är hos dessa sexologer man får bästa svaren på sina frågor om sex.

Svar från skolboken

I regel är det svar hämtade ifrån skolboken och ibland tillrättalagda för att inte skapa någon lockelse för beteenden och känslor som går utanför det som man ska tycka och vara. Men ibland vill jag bara ruska om den där sexologen. Vad tycker du själv och vad säger din erfarenhet dig? Men det är sällan jag får känslan att sexologerna verkligen har gott om sexuella erfarenheter i bagaget och det speglar också deras svar.

Vill känna att de vet vad de pratar om

Samtidigt förstår jag ju såklart att en sexolog precis som t ex en läkare ska vara professionell. Det är ju också stört omöjligt att kunna ha erfarenheter om allt. Och det handlar inte heller om att jag vill höra om sexologens egna erfarenheter. Däremot så vill jag känna att den som ska rådgiva mig om sex verkligen vet vad de pratar om. Och jag har svårt att tro att man kan bli expert på sex genom att bara läsa om det. Lite på samma sätt som om jag söker råd om matlagning så vill jag ha råd och tips från någon som verkligen har lagat mycket mat i livet och inte bara läst receptböcker. Så det bästa vore väl kanske om gamla avdankade porrstjärnor skulle skola om sig till sexologer och sexrådgivare. Såg faktiskt att den tidigare svenska porraktrisen Puma Swede tydligen faktiskt skulle ge sig in på att utbilda sig till just sexolog. Och det kanske inte är en så dum idé.

Avsugningar och moralkakor

Att beskriva hur man ska suga av någon utifrån en skolbok blir liksom inte lika bra som att beskriva det utifrån egen erfarenhet eller baserat på erfarenhet från andra man pratat med. Råden blir lätt ganska platta annars. Att börja prata moral i samma sammanhang, som t ex genom att mannen inte ska kräva en avsugning av sin tjej, hör liksom inte heller hemma att klämma in. Utan bara svara på frågan. Bra tips för avsugning.

Sexologer som försöker tona ner

Jag vrider och vänder extra mycket på mig när en sexolog eller sexexpert försöker tona ned fenomenet fontänorgasmer hos kvinnor. Som för att säga till de som inte kan få detta eller ännu inte lyckats få det att de inte missar något eller att de inte ska känna sig sämre för att de inte kan. Men kvinnor är vuxna människor och de bör klara av att höra sanningen. Ibland lyser det bara igenom att sexologen själv inte upplevt en fontänorgasm eller bara vill uppfatta det som besvärligt.

Fontänorgasmer är ju fantastiska

Det är ju jätteskönt med en fontänorgasm. Och det kan visst spruta och det kan absolut vara väldigt nära förknippat med själva orgasmen. Men jag läste senast i förra veckan det beskrivas av en sexolog som ett fenomen som inte märks av mycket alls hos de flesta kvinnor. Och att andra upplever det okej, men inte alls lika skönt som en vanlig orgasm. Och att många mest tycker det blir jobbigt för det blir blött i sängen. Något positivt om fontänorgasmer lyftes inte fram alls.

Inte bara ett porrfenomen

En del kan säkert uppleva att en fontänorgasm mest är bökigt och att det blir för blött. Men då hade det ju kanske varit på plats att påpeka att det finns skyddslakan om man vill undvika att behöva oroa sig för att det blir blött. Och framförallt måste man ju åtminstone nämna att en del upplever det som fantastiskt och urhäftigt. Men det stod väl kanske inte i skolboken. Just den här sexologen verkade mest se det som ett porrfenomen och därför inte något som man bör lägga någon större vikt vid.

Sexologer som inte vågar säga som det är

Jag tror att många svar om sex genomsyras av rädslan för att man inte vill tala gott om porr. För det ska man inte framhäva som något bra. Men bara för att något förekommer i porrfilmer så betyder det inte att det inte förekommer i verkligheten. Och bara för att alla inte kan få det eller har upplevt det (som t ex fontänorgasmen) så behöver man inte beskriva det som något negativt och inte önskvärt. Uppmuntra istället tjejer att utforska sig själva mer och informera dem om att detta kan komma senare i livet. Eller inte. Våga framförallt säga sanningen. Om sedan någon blir pressad av den. Ja då är det i alla fall verkligheten. Alla kan inte få allt och alla är olika.

Bra sexologer och lilla jag

Nu kanske jag riskerar att trampa en del sexologer på tårna och det kanske är lite oförtjänt. De besitter ju mycket kunskaper. Deras roll ligger ju också snarare åt det psykologiska hållet än att förklara hur något rent praktiskt ska gå till eller fungerar. Jag påstår inte att jag skulle kunna göra ett bättre jobb. För det skulle jag inte kunna. Det är mycket som jag inte kan från skolboken när det kommer till sex, även om det är en vissa saker som jag kan tycka att jag skaffat mig erfarenhet om och kanske kan bidra med lite insikter om. I veckan publicerade Amelia en artikel om fontänorgasmer. I den artikeln intervjuades en forskare i ämnet. Och därtill så hade de fått med MINA erfarenhet om fontänorgasmer. Kul kombination! Kunskap och erfarenhet blandat med varandra. Precis så som jag vill ha det 😉

Nästa inlägg:
Sexiga adventskalendrar 2020

Läs också:


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt.18
13

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00