ANNONS

186. Hur ska vi prata med våra barn om sex?

/

FamiljeLiw

,

Så kom det där första riktiga sexsamtalet med vårt äldsta barn som fortfarande är en bra bit från tonåren men ändå oroväckande nära. Dvs innan den outtalade förståelsen för sex kommer och därtill en mer eller mindre osäkerheten kring sin kropp.

Varför är en pinne och hål så intressant?

Nu fanns helt plötsligt en undran varför det är så konstigt om könen skulle få visas, hemma, i skolan…eller på stan (!). Varför är ett hål och en pinne så intressant?

Vi förklarade att förståelse för detta kommer inom ett par år. Att sex är en stark lockelse och att pinnen är som gjord för att stoppa i hålet. Och om alla gick barbyxade skulle nog få kunna koncentrera sig på att jobba…eller vara i skolan när tonåren kommer. Du kommer nog också snart att börja pilla på dig bara för att det känns skönt.
– Det gör jag ju redan, sitter och kliar, blev svaret.
– Men det är skillnad på att pilla och det här som har med ”sex med sig själv” att göra förklarade jag. Det kallas för att onanera.
– Åh varför ska det vara ord för allt hördes det i en suck. Varför kan det inte heta pilla bara? Och jag förstår fortfarande inte det roliga med allt? Jag kommer inte tycka om det…
– Jo det kommer du. Eller jo det tror vi i alla fall. Speciellt med någon som du tycker om och är kär i.

Nu väntade jag bara på frågan som var uppenbar att komma. Gör ni detta, när då? Men den kom inte. Istället kom vi in på när man börjar ha sex och när man börjar ha sex med sig själv…och när man slutar.
– Det behöver aldrig sluta sa jag.

Sen kom vi in på att kön ser olika ut.


– Hur då menar du? Snippor ser ju likadana ut?


– Nej.


– Men de syns ju inte?


– Jo men man måste sära på benen för att se.


– Är det verkligen ett hål, på 1 meter? (Oj hur kan en 10-åring tänka det?)


– Nej bara en bit in…

Jag blev förvånad hur lite genans det fanns under samtalet. För oss kom den inte för att vårt barn bara nyfiket frågade på. Min man var med på ett hörn, men jag berättade mest.

Till slut kom en avslutande suck. Ett hål och en pinne…jag förstår fortfarande inte…

Första samtalet om sex

Nu var det här mer eller mindre första riktiga gången något av våra barn själva börjat prata om sex med oss. Vi har väl dock tänkt att när eller om våra barn kommer till oss och undrar om sex eller något som har med det att göra så ska vi inte skämta bort det eller försöka sopa det under mattan. Det är ett allt för viktigt område för att låta barnen hitta alla svaren själva.

Föräldrar sällan de som pratat om sex

Visst finns det andra källor på området. Och själva pratade vi aldrig om sex med våra föräldrar. Och jag vet inte om jag hade känt mig speciellt bekväm med att prata om sex med dom. Kanske främst för att jag inte tror de själva hade känt sig speciellt bekväma med det. Och min Love gick nästan under föreställningen att hans föräldrar aldrig hade haft sex. 😀

Utan skam och dåligt samvete

Hur som helst så vill jag ju att mina barn växer upp och får en okomplicerad sexualitet som gör att de kan njuta av sex för deras egen skull utan någon medföljande skam eller dåligt samvete. Och vem ska ge dem det bortsett från oss föräldrar? Sexualkunskapen i skolan syftar främst till att se till att barnens sexualitet inte skadar eller kränker någon annan.

Detta snarare än att se till individens bästa. En annan vanlig källa till information är ju kompisar vilket inte ger den mest pålitliga informationen. Kompisar har ju en tendens att krydda sina historier lite och sen kanske inte heller berätta hela sanningen.

Porren har betydelse

Därutöver så har vi ju porrtidningarna som de hittar i skogen. Eller ja nu är det ju inte där de hittar porren längre. Nu är det ju såklart på internet de kommer att hitta den. Jag tror nästan alla har stött på porr under sin uppväxt och på ett eller annat sätt så har det hjälpt oss att hitta vår sexualitet. Inledningsvis kanske mest bara för att visuellt visa hur det faktiskt går till att stoppa ”pinnen i hålet”. Men senare, och inte minst i vuxen ålder, för att hitta rätt i sin sexualitet och hitta sina egna igångsättningar. Men frågan är hur vi som föräldrar ska agera kring detta eller om vi ens ska göra det? Där är jag lite kluven. Jag tror inte på förbud och förmaningar när det gäller sex. Det skapar bara skam och dåligt samvete och känsla av att man inte är som man ska. Samtidigt så vill man ju se till att de hittar ”bra porr” när de väl gör det. Jag tror en del föräldrar tenderar att förmana kring porr. Men här kommer i alla fall jag välja att berätta både det positiva och negativa. Och jag kommer absolut inte kalla analsex för något fult. Men jag vill få dem att förstå att det är en specialgren som inte är med som ”standard” hos unga tjejer och killar. Något som kommer längre fram.

Kan bara påverka mig själv

Oavsett så finns det ju inget jag kan göra åt de andra informationskällorna till sexualitet. De kommer att finnas där precis så som de är.

Jag kan bara påverka hur jag som förälder är som informationskälla.  Jag tror det bästa för barnen och ungdomarna är att upptäcka sin sexualitet och utforska sex själva. Men om och när de har frågor så hoppas jag att de ska känna att de ska våga prata med oss föräldrar för att få ärliga svar utan att det känns pinsamt.

Nästa inlägg:
Resfeber och huskurer

Läs också:26

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00