ANNONS
PersonuppgifterCookies

166. Kärleksspråk talar klarspråk

/

Samliw

,

Nu har jag på senaste tiden snubblat över detta med kärleksspråk flera gånger och blivit nyfiken lika många gånger. Fast utan att riktigt ta reda på vad det är. Men i senaste numret av amelia fanns det med en artikel om kärlekens fem språk. Och därtill ett test för att ta reda på vilket språk man själv har eller snarare behöver. Och vilket språk ens partner har och behöver.

De fem kärleksspråken är följande:

  • Fysisk beröring
  • Tjänster
  • Tid tillsammans
  • Bekräftande ord
  • Gåvor

Kortfattat om kärlekens språk

Enligt ursprungsförfattaren, Gary Chapman, har alla ett kärleksspråk som är det viktigaste, ett huvudspråk. Alla har också ett sekundärt språk som är av stor betydelse det också. Om man lever i ett förhållande och har olika kärleksspråk kan det bli förvirrande och det är lätt att tänka att den andra fungerar som en själv och då ger man det man själv vill få. Om man inte får sitt första och andra kärleksspråk tillgodosett mår man inte bra enligt författaren. Då känner man sig inte sedd.

Trodde jag visste mitt

Tämligen säker på vilket som var mitt huvudspråk så fyllde jag i testet bara för att få det bekräftat. Jag trodde på förhand att mitt huvudspråk var fysisk beröring och att mitt sekundära språk var antingen tjänster eller bekräftande ord. Fysisk beröring visade sig i och för sig vara mitt sekundära språk, men mitt huvudspråk visade sig vara något helt otippat. Nämligen Tid tillsammans. Med lite eftertanke klingar det ganska bra in på mig fast jag inte såg det själv. Under en period runt 2010-12 jobbade min man extremt mycket och vår tid ihop blev tydligt mindre. Detta tog ganska hårt på mig och jag ville att han skulle bli en förälder och partner som hade mer tid för mig och barnen. Så har det sedan dess blivit.

Bra att veta partnerns kärleksspråk

Lika viktigt och intressant som det är att veta om sitt eget språk är det ju att veta om partnerns. Här var jag mer blank vad gäller vad Love vill ha. Jag har aldrig tänkt på detta direkt innan. Han är bra på att säga att han älskar mig, men han är inte den som kramar mig spontant hela tiden. Jag är mer kramig. Gåvor är han ingen fena på. Men nu handlar det ju om vad han behöver, även om ens egna sätt att agera ofta speglar vad man själv vill ha.

Min man har nästan samma kärleksspråk

Det visade sig att Loves sekundära språk var tjänster. Och hans huvudspråk var samma som mitt, Tid tillsammans. Detta värmde lite i mitt hjärta, att vi har samma huvudspråk, om man ska förlita sig på detta testet.

Väntat bottenspråk

Precis som jag trodde hade både jag och Love gåvor som det minst viktiga språket. Alla språk fyller ju en funktion, men gåvor verkar inte ha någon nämnvärd betydelse på oss. Jag kan väl smälta i ett halvt finger om Love köper blommor till mig, men om han gjorde det för ofta hade jag mer tyckt det skulle kännas lite plastigt och som att han försökte kompensera för ett dåligt samvete.

Vet vad vi vill ha

Tacka vet jag en långpromenad ihop och en spontan intim kram i köket när barnen är runt knuten. Det är inte konstigt att jag tycker så, för de är ju mina två kärleksspråk. Själv får jag nog tänka på att göra lite fler tjänster för Love. Som t ex en avsugning. Det vet jag ju att det alltid går hem. 😉

Gör gärna testet ni med. Gärna med er partner om ni har någon. Det är ganska intressant faktiskt. Det finns tillgängligt här på amelia.se.


Läs också:

19

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00