ANNONS
PersonuppgifterCookies

135. Sex som intresse

/

Liws tankar

,

Häromdagen lyssnade jag på radion i bilen. En reporter gick på stan och ställde frågor om tips på saker i livet som är roligt att göra, men som också är gratis. Det ena svaret efter det andra dök upp. Det var promenader eller att vara med en kompis, eller vara på utegym. Jag satt och spände öronen och väntade på det givna svaret, men det kom aldrig.

Sex är det givna svaret

Enligt mig är ju det givna svaret sex. Det finns väl knappast något roligare som är gratis? Att jag (och min man) skulle vara ensam om att tycka det har jag svårt att tro. Men att nämna sex verkade inte ens finnas på kartan bland folket de intervjuade. Inte ens att mysa/gosa med sin partner nämndes. Bara allt annat mellan himmel och jord. Reportern verkade inte heller ha en tanke på att sex skulle kunna vara ett alternativ. Han ställde nästan frågan så att man bara ville skrika sex där i bilen. Men han visste väl att ingen svarar så. Även om många nog med handen på hjärtat skulle medge att sex är ett härligt intresse.

Aldrig med som svarsalternativ

Ungefär samma sak slog mig när jag för ett tag sen fyllde i en enkät där de frågade mig om mina intressen. Jag fick då en lista med 25-30 olika intressen, med allt möjligt…förutom sex. Det här var inte första gången jag fyllde i en sån här enkät och saknade sex som alternativ. Varför har man inte med sex som alternativ på en sån fråga? Vill man inte ha ärliga svar? Om man nu gör en undersökning om folks intressen så ska man väl se till att ha med allt som en stor del av människorna har intresse för?

Inte ens hos Sifo

De enkäter som jag svarat på har väl kanske inte varit utförda av några seriösare undersökningsföretag.

Så jag googlade lite för att se om det gjorts någon kartläggning av svenska folkets intressen. Och då hittade jag en rapport som hette Intressekompassen 2015 som tydligen ska vara baserad på en Sifo-undersökning. Intressant tänkte jag och gick in och läste pressmeddelandet. Jag gjorde en liten sökning på ordet ”sex” på sidan och fick en träff. Kul! 🙂 På meningen ”Varje svensk har i snitt sex intressen”. :/ I övrigt inte ett ord om att sex skulle kunna vara ett intresse hos folk.

Sex är ”bara” ett grundbehov?

Men visst måste väl sex kunna klassas som ett intresse? Det är väl det som flest söker efter på internet? Och finns det en sexspalt i en tidning så är det väl den som de flesta läser? Eller är det bara jag som är konstig och udda? Kanske ser man det inte som ett intresse för att man räknar in det på samma nivå som att sköta hygien, äta mat, sova. Ja då kommer vi tillbaka till det där med grundbehov igen. Men där passar det uppenbarligen inte heller in, om man ska döma av hur man ser på t ex sex och funktionshinder.

Vad är man rädd för?

Att klura på varför sex som intresse är tabu och pinsamt, det är ständigt återkommande för mig. Är samhället och folk i allmänhet lite rädda för att se sex som ett intresse? I princip alla har sex men väldigt få pratar om det. Och det är ju inte speciellt konstigt i och med att det inte ens ges som alternativ när man får frågan ställd till sig. Visst kan man kanske ofta skriva in ett eget intresse, men det tror jag inte det är så många som gör. Och skadan är liksom redan skedd då man genom att utesluta det bland svarsalternativen markerat att man inte vill höra det svaret. Till vilken nytta?

Läs också:35

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00