ANNONS
PersonuppgifterCookies

124. Livslust kan man aldrig få för mycket av

/

Liws tankar

,

Hur man än vänder och vrider på det så är det nog så att man behöver känna livslust för att ha sexlust. Eller åtminstone för att verkligen kunna njuta av sin sexlust. Jag tror inte att jag hade haft lika stor sexlust utan min livslust. Och livslust har jag verkligen. Jag älskar livet.

Min livslust har ökat med åren

Inte för att livet alltid är bra eller att det alltid varit så. Men jag har lärt mig att acceptera dalarna för de gör ju att man uppskattar topparna desto bättre. Och av nån anledning så har min livslust ökat med åren och därtill även sexlusten. Det känns som att det finns ett samband med ålder och livslust. 😉

Alla kan öka sin livslust

Nu ska jag ärligt erkänna att jag aldrig drabbats av någon riktigt djup depression. Men jag har behövt söka hjälp för jag mådde så dåligt i en period, med riktigt jobbiga tankar om mig själv. Jag kan tänka mig att det är annorlunda när man lever med en depressionsdiagnos. Vissa har såklart bättre förutsättningar än andra. Men på nåt sätt så tror jag ändå att vi alla kan förbättra livet för oss själva oavsett förutsättningar.

Få inspiration från andra

För nån vecka sen så fick vi ett papper utdelat på mitt jobb om hur lyckliga personer lever sina liv. Det var baserat på en gammal artikel i Expressen om vanor som lyckliga har som är enkla att ta efter. Det är lätt att tänka att det finns recept för lycka när man får en lista med tips. Det kan påminna om vad som inte finns i ens liv snarare än att man blir inspirerad att ta till sig tipsen. Vi är också alla olika och har olika behov.

Vad är mitt recept?

Hur som helst började jag fundera på vad som behövs för att just jag ska känna livslust eller lycka?

Den korta versionen är nog samma för mig som hos de flesta. Jag vill fokusera på de saker och människor som jag gillar och älskar i livet och minimera mina måsten och energitjuvar. Att ha nära och kära i mitt liv är också viktigt, vilket det nog är för de flesta.

Vad behövs för att vara lycklig

Jag följde en dokumentär-serie för ett antal år sedan där det i ett antal program gick ut på att ta reda på vad man behöver för att bli lycklig. Slutsatsen som de kom fram till var att det rörde sig om ganska fundamentala saker som jag också kan skriva under på. Nämligen följande 3 punkter:

  1. Något att göra
  2. Någon att älska
  3. Något att se fram emot

Behöver hitta sitt eget recept

Har man ovanstående så har man goda förutsättningar för att vara lycklig. Men generella mallar räcker inte in på djupet hos var och en av oss. Jag har längs livets väg hittat mina saker som just jag känner mig lycklig av. För det är nog ändå nyckeln tror jag. Att hitta sitt eget recept, även om man kan ta inspiration av andra.

Gemenskap ger mig trygghet

Att känna gemenskap är väldigt viktigt för mig. Jag mår gott i själen när jag känner en connection och får samtala med folk. Det behöver inte betyda att man tycker likadant bara jag känner ömsesidig respekt i samtalet. När jag känner trygghet hos en person kan den utmana mig i princip hur mycket som helst. Utan trygghet är jag dock ganska känslig.

Göra saker jag älskar

Att göra saker JAG älskar. Detta tror jag egot i mig behöver. Jag älskar att skriva och har alltid gjort. Och det får jag ju verkligen utlopp för nu i bloggen. Andra saker som stimulerar mina sinnen mycket är att dansa fritt utan koreografi, att lyssna på musik och att se på romantiska och porriga filmer.

Att älska

Att underhålla mitt sexliv finns väldigt högt på min lista, som ni nog redan gissat. Bra sex gör mig ju nämligen lycklig. Varför? Jag älskar kärlek, i alla olika former. Det är det bästa med livet. Bra sex för mig är ett av kärlekens starkaste element. En varm kram eller ett fint ord från mina barn en annan. Det finns en del. Starka uttryck för kärlek är godbitar i livet som jag vill värna om och få mycket av.

Njuta av naturen

Njuta av saker som inte kostar är ofta underskattat. För mig är det naturen som är det första jag tänker på, förutom sex. Det finns ingenstans som jag är så mycket i nuet som när jag är i naturen. Även om hela familjen är med eller jag är själv. Man lämnar sysslor och bekymmer hemma. Naturen kan göra så mycket med mig genom att bara vara där i sin tystnad. Jag kan bli lugn, barn på nytt, kåt, träningsivrig, sprallig eller en ny människa. Och även få fram de klurigaste tankarna. En del gillar vattnet, en del de öppna fälten, en del bergen men jag älskar skogen och har alltid gjort. Tjusningen med att ha sex utomhus är stor och gärna då i en skogsglänta.

Släppa sånt jag inte kan påverka

Sen finns det en del saker i mitt beteende som jag försökt förändra. En sån sak är att släppa sånt som jag inte kan påverka. Jag tänkte tidigare aldrig att det fanns en mening med att saker händer. Men en klok vän lärde mig att tänka ”då var det inte meningen” när något inte går som jag tänkt mig. Helt plötsligt kunde jag vända blad 10 gånger fortare än tidigare med detta tänk. Jag anammade faktiskt tankesättet utan att för den skull tro på det fullt ut. Men detta tänk hjälper mig helt enkelt med en av mina största utmaningar.

Undvika att klaga

Att inte klaga är en annan utmaning och en övning i detta har gjort underverk för mig. Min man utmanade mig för ett antal år sedan att försöka låta bli att klaga i 3 veckor. Fy fasen vad svårt det var. Jag fick börja om hela tiden. Jag tror, om jag minns rätt, att jag klarade över 2 veckor till slut, efter nästan 3 månaders träning. Detta drogs till sin spets och så vill jag ju inte leva. Men fasiken vad jag lärde mig av detta. Fortfarande idag, en massa år senare, reagerar jag eller min man när vi kommer in i ett ältande och klagande. Och livet blir mycket härligare om man fokuserar på bra saker istället för att se det dåliga.

Njuta av egentid

Att då och då få ha en heldag själv hemma i mitt hem och bara vara är min sista punkt. Det händer inte ofta men när det händer njuter jag enormt. Jag laddar då mina batterier som bäst. Och faktum är att precis det stått på schemat idag (läs onsdag). Så nu är min livslust på topp. 😉

Läs också:38

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00