ANNONS
PersonuppgifterCookies

119. Endorfiner styr våra liv

/

Liws tankar

,

Generellt sett känns det som att alla decennium man genomgår har sina normer och nycker. 20-åringen ska välja vad den ska bli och är nyfiken på det mesta. 30-åringen ska träffa rätt partner och ”lever livet innan barn”. 40-åringen har ofta fått barn och söker kompletterande endorfinkickar. 50-åringen ska försöka hitta sig själv när barnen börjar bli större. 60-åringen börjar få barnbarn och kanske börjar resa mer igen.

Endorfinjunkie vid 40

Om vi stannar lite vid 40-åringen, den kategori som jag själv tillhör. När man är omkring 40 år och har barn tror jag att man söker en aktivitet som ger en jäkla endorfinkick. I alla fall när man passerat de första barnåren då sömn är prio ett. Ett exempel på vanliga endorfinkickar för 40-åringar är ju löpning eller cykling och att delta i olika lopp. Vem har inte någon sådan person i sin omgivning som köper massa utrustning, tränar redan kl 06 på morgonen och inte pratar om annat är rekordtider och när nästa lopp är? Endorfiner på sprätt ger salighet. I motsats till andra har jag gjort min löpning som yngre och lockas inte av det kallet ”på äldre dagar”.

Behov att frigöra endorfiner

Vilken ålder man än är i eftersträvar vi nog alla någon typ av endorfinkick här och där. Det är lite kicken med livet.


Som 40-åring har man ofta 5-15 år med småbarn bakom sig eller så har man de åren just nu. Som kontrast till icke endorfin-frisättande aktiviteter som blöjbyten, torka snoriga barn och sätta upp regler och följa rutiner behövs en rejäl dos naturligt uppåttjack in i blodomloppet som kompensation.


Avsaknaden är stor av allt endorfin som pumpats in i blodomloppet i ca 30 år med förälskelser, tonårstid, ”första-gången-saker”, husköp, giftermål och barnafödande. Alla endorfinkickar har liksom bara rullat på i sådär 30 år.

Så blir det plötsligt bara tomt på naturliga endorfinkickar och måsten och sysslor börjar fylla fritiden istället. Ja då behöver man få in en naturlig drog i livet igen. Kroppen skriker efter det.

Sex ger också endorfinkickar

Jag och min man har inte börjat springa maraton. Vi drömmer inte om Ironman och planerar inte heller för klassikern, vilket verkar vara de vanligaste endorfinkicks-aktiviteterna för andra i vår ålder. Men vi kan inte förneka att vi, likt många andra i vår ålder, söker endorfinkickar av ovanstående anledning. Vi får dock detta genom att utveckla vårt sexliv. För vad får man mest endorfinfrisättning av förutom konditionsträning och att göra “nya saker”? Ja, det måste ju bara vara sex. 😉

Pröva på nytt ger kickar

Andra alternativ finns ju såklart också som handlar om att testa nya saker, börja en ny utbildning eller en ny sport, hitta ny kärlek, byta bostad, köpa husdjur osv. Men allt är bara olika vägar för att nå samma mål. Man vill åter uppleva endorfinkickarna som man fick förr och som de flesta såväl behöver, mer eller mindre i alla fall.

Enklare när man blir äldre

Jag tror att när man närmar sig 50-60 år börjar man lugna ner sig lite mer och har heller inga måsten med barnen på samma sätt. Endorfiner frigörs då lite mer som innan man fick barn. Man kan sätta sig själv i första rum igen och endorfinkickarna behöver inte skaffas för att väga upp måsten/plikter på samma sätt. Tiden för sig själv finns igen och man kan med omsorg välja många kickar om bara orken håller.

Alla åldrar har sina utmaningar

Det sägs att när man är ung har man hälsan/orken och tiden men man har dåligt med pengar. När man är medelålders då har man hälsa/ork och pengar men ingen tid och när man blir gammal har man tid och pengar men sämre ork/hälsa.

Varje ålder har sina utmaningar och därtill sitt sätt att få guldkant på tillvaron. I min ålder är det tiden som är det man vill ha mer av. Tid kan vara mycket, t ex barnvakt, gå ner i tid på jobbet, prioritera bort saker man inte bryr sig så mycket om, vara effektivare t ex.

Ge gärna bort tid i present

Ska du ge en present till en småbarnsförälder då finns det nog ingen present mer uppskattad än tid. Dvs att ge bort en barnpassning en eftermiddag eller ännu hellre att ta hand om ungarna för en övernattning. Det är nog inte alla som tänker på det, men vi har börjat skriva upp det på våra önskelistor inför varje födelsedag och julafton nuförtiden. För det är absolut det som vi uppskattar mest att få. Prylar har vi tillräckligt av och upplevelser det ger vi oss själva. Om vi bara har tiden. Och har vi bara tiden för oss själva då vet jag exakt vad vi kommer att använda den till i första hand. Sex! 😉

Läs också:30

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00