ANNONS
PersonuppgifterCookies

91. Samtal om sex som inspirerat

/

Liws tankar

,

Nyligen lyssnade jag på ett poddavsnitt från i somras där ämnet var sex. Navid Modiri hade bjudit in tjejerna från ”Alla våra ligg” på sin podd ”Hur kan vi” för ett samtal om sex. Normalt sett är detta ingen podd som diskuterar sex utan brukar snarare diskutera diverse samhällsfrågor. Men detta var ändå ett förvånansvärt intressant och avslappnat samtal om sex. 

Öppet samtal om sex

Jag har tidigare sett några program med dessa tjejer på SVTplay och tycker det är jättebra att de lyfter sex som ett mer naturligt samtalsämnen. De är ju kanske 10-15 år yngre än jag och har inga barn än, men lever i förhållanden. De kan prata väldigt rakt och öppet kring ämnet sex. Även om det, enligt dem själva, kanske inte alltid varit självklart för dem. Navid är något äldre än dem och har barn. Jag uppskattade att han var så avslappnad och öppen om mäns tankar kring sex. Och även kring tankar som han och hans fru/sambo gemensamt brukade ventilera med varandra. Han ställde också frågor om tjejers sätt att tänka om sex på ett intresserat sätt. Då det var första gången jag lyssnade på Navids podd var det en glad överraskning att han vågade bjuda på sig själv också. Ett samtal blir ju så mycket mer givande att lyssna på om båda parter bidrar med sina personliga reflektioner och erfarenheter från sitt egna liv tycker jag.

Inspirerad att bli en bättre mamma

Jag inspirerades mycket av när Navid berättade om hur han lyfter sex till diskussion med sin 8 åriga dotter, på en för henne anpassad nivå. Jag har väl småpratat lite ytligt med min äldsta, men kände mig inspirerad att ta upp ämnet igen när jag lyssnat klart på podden. Intresset att prata om det fanns inte nu. Men jag ville ändå låta veta att om behovet finns att fråga om sex, nu eller om ett, två eller fem år så är det bara att fråga mig eller pappa. Jag sa vidare att nästan alla vuxna har sex men inte så många pratar om det. Jag sa också att det är helt ok att ta på sig själv och njuta av det…

Svårt med föräldrars sexliv

Jag fastnade också vid tjejernas tankar (framförallt den enas) om att porr och onani och även föräldrars sexliv är tabun som är svåra att sopa under mattan. I mitt huvud vill jag gärna sopa dessa tabun under mattan, även om det inte alltid är helt enkelt. Jag har inget behov av att sitta och snacka sex med min mamma, men att inte skämmas i tanken för att min mamma och pappa har haft eller har sex, det har jag jobbat en hel del med. Jag tror det är enklare att tänka på sina föräldrar som sexuellt aktiva när man själv fått barn och är i föräldrarollen. Man sitter då lite mer i samma sits och förstår att man har en sexdrift även som mamma och pappa. Så var det i alla fall för mig.

Pinsam gör det pinsamt

Att förmedla till mina barn att de gärna får utforska sitt kön och att detta är helt normalt är viktigt enligt mig. Ja det är det viktigaste jobbet jag har när det gäller att prata sex med mina barn tycker jag. Det var det jag själv hade velat höra av mina egna föräldrar. Problemet är ju oftast att man som förälder tar tag i detta ämne för sent och då blir det bara pinsamt. Min äldsta reagerade inte med att skämmas vid vårt snack. Men jag minns när man hunnit bli 12-13 år, då var det väldigt pinsamt att snacka sex. Samtidigt så tror jag det blir pinsamt mycket för att den vuxne själv tycker det känns pinsamt. Och förhoppningsvis så utstrålade inte jag någon sådan känsla.

Lätt att vara kluven till porr

Vad gäller porrindustrin så är den ju mansdominerad och en hel del kvinnor blir säkerligen utnyttjade i denna bransch. Men det är ingen anledning för mig att inte tillåta mig att njuta av bra porrfilm. Jag tänker inte skämmas på min kammare av den porr jag går igång på. Ibland, som en av tjejerna nämnde, är det ju gränsen till det totalförbjudna man tänder på. Om man både vill ha kakan, men samtidigt ser en förnedring i filmen kan man ju bli kluven i sitt moraltänk. Men som också nämndes i podden, så finns det kvinnor (och män) som faktiskt vill ”förnedras” och utnyttjas som en del i sexakten. Det är lätt att glömma bort om man inte går igång på sånt.

Riskanalys behövs inför äventyr

På tal om ”att både äta och ha kvar kakan” så diskuterades vanlig tvåsamhet kontra polyamorös livsstil. Alternativ till detta diskuterades också såsom ett trekantsinslag. En del ”normalsvenssons” kunde nog vara lite sugna på detta trodde man. Det nämndes att man skulle behöva fördjupa sig i gemensamma gränser och djupdyka i hur man skulle reagera på olika scenarier inför en eventuell trekant. Och att risken med detta var att smärta skulle kunna uppstå och sårade förtroenden.

Levande bevis på lyckoträff

Personligen så har jag ju nu erfarenheter kring just detta med trekant. Och i vårt fall så har det inte varit tillstymmelse av smärta trots djupdykning kring sexuella gränser och känslor för olika scenarier. Istället har vi snarare känt oss som ett riktigt dreamteam efteråt med nyförälskelse som krydda. Det kan alltså sluta med att båda i förhållandet bara har eggats av situationen och samtidigt bevisat för varandra hur mycket man kan lita på varandra. Tilliten kan få sig en enorm boost. Sen tror jag att man kan vara mer eller mindre mogen och lämpad för det.

Personligen så var detta otänkbart för mig för 10 år sedan. Kanske är det också så att det är något som blir enklare att hantera efter man är klar med familjebildandet.

Hur som helst så var det ett väldigt intressant samtal om sex som gav en hel del inspiration 👍

Läs också:38

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00